Unul dintre cele mai puternice concerne din românia, Mechel întâmpina probleme cu “teparii”. În cazul prejudiciului de circa 3 milioane de euro creat de un clujean, banii nu au mai putut fi recuperati, iar faptasul se pare ca a parasit tara. Cu toate acestea, compania Mechel a mai fost pacalita de câteva de clienti care au cumparat materiale emitând file CEC fara acoperire. În majoritatea cazurilor prejudiciile nu au fost recuperate nici pâna acum.

Dosarul în care compania Mechel si SC Sanvel Impex SRL, o firma care comercializa materiale de constructii, au fost prejudiciate cu peste patru milioane de euro de catre clujeanul Mircea Iova a ajuns în cercetarea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Initial, la aceasta ancheta au lucrat politistii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), dar  întrucât valoarea prejudiciului depasea competentele DIICOT, dosarul a intrat în competenta DNA.
Daca în cazul SC Sanvel Impex, firma a intrat în procedura de faliment pentru ca nu si-a mai putut plati datoriile fata de furnizori din pricina prejudiciului creat de Mircea Iova, la Mechel directoriul Victor Melihov, si adjunctul sau, Oleg Cociug au fost acuzati în acest dosar întrucât acestia l-au ajutat pe Iova sa ia marfa de la combinat fara sa o plateasca. Concret, Melihov si Cociug ar fi aprobat, în perioada 12-23 octombrie 2006, continuarea furnizarii de produse metalurgice catre societatea Iovitec Trans SRL din Viisoara, desi patronul societatii, Mircea Iova, ar fi solicitat anterior, în scris, amânarea depunerii mai multor file CEC pentru plati, sustinând ca nu mai are bani în cont. Cu toate acestea, cei doi din conducerea Mechel au crescut livrarile catre Mircea Iova. Acesta era unul dintre clientii mai vechi ai companiei Mechel, el cumparând în trecut diferite produse metalice pe care le comercializa la preturi mai mici decât pe piata. Astfel, Iova a reusit sa-si faca o serie de cunostinte în Republica Moldova, de unde era Cociug, adjunctul directorului comercial de la Mechel. În acest fel, exista suspiciunea ca “tunul” de circa trei milioane de euro ar fi fost programat de dinainte. La câteva zile dupa aflarea prejudiciului, Mircea Iova nu a mai putut fi gasit de catre autoritati, existând suspiciunea ca el ar fi parasit tara împreuna cu familia.

Oltenii si ioradanienii înteapa otelul

Cei de la Mechel au mai avut probleme de acest si cu un iordanian, Mahmoud Zureigat care în 2004 a eliberat companiei de la Câmpia Turzii mai multe cecuri fara acoperire. În iulie 2004 SC Mechel Trading România SRL a sesizat politia cu privire la faptul ca mai multe file CEC, semnate de Mahmoud Zureigat, asociat unic si administrator al societatii Z United Company, nu au acoperire în banca. În plângere se arata ca valoarea facturilor cu care Z United Company a achizitionat otelul-beton este de 26,247 miliarde de lei vechi.
Un alt prejudiciu adus celor de la Mechel a avut loc în 2005, iar de aceasta data “teparii” au fost o serie de personaje interlope din Craiova care au pagupit Mechelul cu peste 1,6 milioane lei. Pentru acesti bani cei de la Mechel au livrat otel catre SC NCG Trans SRL, din Craiova. Societatea craioveana lasa drept garantie cinci file de CEC cu plata la termen si pluseaza cu o alta garantie oferita de un anume Ion Dinca, adica o statie PECO cu terenul aferent acesteia. Spre surpriza celor de la Mechel, filele de CEC nu aveau acoperire, drept pentru care se cere executarea datornicului: SC NCG Trans. Însa, în patrimoniul acestei firme executorul nu identifica niciun bun sau bani disponibili. Pe lânga acest fapt, cel fusese proprietarul statiei PECO, cere în instanta anularea contractului de vânzare-cumparare, iar instanta îi da câstig de cauza. În urma plângerilor facute de Mechel, în primavara lui 2005, au fost întocmite doua dosare penale, unul la Parchetul de pe lânga Tribunalul Dolj, iar altul la Parchetul de pe lânga Judecatoria Craiova. Cercetarile nu au fost nici acum încheiate, iar cauza nu a ajuns în instanta.
O alta societate care a pcalit Mechelul cu file CEC fara acoperire este Com Construct SRL, însa de aceasta data frauda s-a comis la combinatul de la Târgoviste. Aici prejudiciul a fost 132.457 de lei.

Stefan Trandafir

SC Iovitec Trans a fost înfiintata de Mircea Iova  în 2002, având un capital de 200 de lei. Cu toate acestea, între 2005 si 2007, prin aceasta societate Iova a creat un prejudiciu firmei Sanvel Impex de 1,3 milioane lei. Din aceasta cauza, la sfârsitul anului trecut Sanvel Impex a intrat în procedura de faliment pentru datoriile pe care nu si le-a mai putut onora. Astfel, SC ADR Holding, SC Noyexim, BRD si SC Mechel au cerut în 2007 derularea procedurilor pentru intrarea în insolventa a Sanvel Impex. Daca datoria catre ADR Holding era de 11.000 de lei, societatea tepuita de Iova datora Combinatului Mechel 3,7 milioane de lei. Cu toate acestea, intrarea în faliment a SC Sanvel Impex s-a datorat datoriei mai mici, de 11.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here