Colegiul Medicilor din Cluj a decis în contextul scandalurilor ce au avut loc în ultima perioadă să elaboreze un Ghid de bune Practici Medicale, cu extrase din Legea sistemului Sanitar pentru remedierea imaginii corpului medical, atât în faţa pacienţilor, cât şi în faţa societăţii.
Ghidul are rolul de a reaminti drepturile şi obligaţiile medicilor stipulate de Codul de Deontologie Medicală, drepturile pacienţilor şi în legislaţia în domeniu. Astfel, „în exercitarea profesiei, medicul are independenţă profesională absolută”, „Medicul nu poate trata un pacient fără a-l examina medical în prealabil, personal”, iar „pentru orice intervenţie medicală diagnostică sau terapeută este necesar consimnţământul informat al pacientului”. Totodată, medicul are posibilitatea legală de a refuza acordarea de îngrijiri, aceast refuz putând fi motivat fie profesional, fie personal. Relaţia dintre medic şi pacient poate fi întreruptă de ambele părţi, fie odată cu vindecarea pacientului, fie atunci când pacientul este trimis altui medic, cu firnizarea datelor necesare” sau când „pacientul manifestă o atitudine ostilă sai ireverenţioasă faţă de medic”.
În ceea ce priveşte mult mediatizatul subiect al luării de mită, Ghidul de bune Practici Medicale prevede că în legea drepturilor pacienţilor este recunoscută posibilitatea pacientului de a oferi personalului medical sau unităţii sanitarea unde a primit îngrijiri medicale, plăţi suplimentare sau donaţii. Medicii nu pot condiţiona însă actul medical de aceste atenţii, acestea putând fi primite doar după actul medica. (S.C.)

3 COMENTARII

  1. sa va fie rusine cum poate un medic sa refuze un pacient in spital de stat cand acel pacient este asigurat.Acest cod este o rusine. Atunci o sa incepem si noi contribuabilii sa refuzam plata asigurarilor de sanatate sau sa ne adresam justitiei pentru drepturile noastre in calitate de asigurat.

  2. sa va fie rusine cum poate un medic sa refuze un pacient in spital de stat cand acel pacient este asigurat.Acest cod este o rusine. Atunci o sa incepem si noi contribuabilii sa refuzam plata asigurarilor de sanatate sau sa ne adresam justitiei pentru drepturile noastre in calitate de asigurat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.