Medicul și profesorul Ștefan Florian, directorul Clinicii de Neurochirurgie din Cluj, a fost primit în cadrul Academiei Europene de Științe și Arte. Prestigioasa distincție i-a fost oferită de către președintele Austriei, Heinz Fischer într-o ceremonie care a avut loc la Salzburg. De altfel, profesorul Ștefan Florian mai conduce o altă instituție de prestigiu la nivel internațional- Academia Multudisciplinaria Neurotraumnatologica. Din cadrul Academiei Europene de Științe și Arte mai fac parte rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, precum și mitropolitul Andrei Andreicuț. Prestigiul Academiei Europene de Științe și Arte este cu atât mai mare cu cât din el fac parte 29 de câștigători ai premiului Nobel.
Medicul Florian, modest după primirea premiului
”Am primit această distincție pentru activitatea mea în general. Propunerea a fost susținută de unul dintre membrii Academiei Multidisciplinare Neurotraumatologică, o instituție academică europeană la care sunt președinte începând de anul acesta. Activitatea mea de zi cu zi se aude și se vede. Am primit premiul pentru activitatea medicală, științifică, de cercetare”, a declarat pentru gazetadecluj.ro Stefan Florian.
Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie din cadrul UBB, a fost și el primit în cadrul prestigiousului for academic.
Alți doi președinți de state, prezenți pe scenă
Academia Europeană are 1.700 de membrii. La ceremonia din acest an au mai participat și președinții din Serbia- Tomislav Nikolić și cel din Macedonia- Gjorge Ivanov, alături de președintele Austriei. Elie Wiesel, câștigătorul premiului Nobel pentru Pace în 1986 și născut la Sighetul Marmației, este și el membru al acestui for. Alți români care fac parte din Academia Europeană sunt Nicolae Panin, Marius Sabin Peculea, Marius-Ioan Piso și Gheorghe Popa. Întâlnirea din acest an a Academiei Europene, care a avut loc la Salzburg unde își are sediul forul, a fost moderată de președintele instituției, Felix Unger.
Ștefan Florian a făcut 11.000 de operații
Medicul Ștefan Florian a explicat, într-un interviu din 2014 acordat TVR în cadrul emisiunii ”Profesioniștii”, că a făcut 11.000 de intervenții. Profesorul a făcut în 2013 aproximativ 950 de operații.
”Pe 7 martie 2015 Academia Europeană de Științe și Arte celebrează a 25-a întâlnire plenară festivă în Salzburg. În total au fost primiți 120 de noi membrii și au fost peste 520 de invitați. A fost cea mai mare sesiune a Academiei. Următoarea întâlnire va avea loc pe 5 martie 2016 în Salzburg”, se arată pe site-ul Academiei Europene de Științe și Arte.
”On March 7, 2015 the European Academy of Sciences and Arts celebrated its 25th Festive Plenary Session in Salzburg. Besides many prominent public figures, the Austrian President of State Heinz Fischer, Protector of the Academy , the President of State from Macedonia, Gjorge Ivanov, Protector of the Academy as well , were also present. The Serbian President, Tomislav Nikolić, was inaugurated as Protector. Erich Hödl and Sigram Schindler were introduced as Honorary Senators, Mariae Gloria von Thurn und Taxis, Trude Kaindl-Hönig, Beata Baroth and Branko Stanovnik were inaugurated as Honorary Citizens of the Academy. Besides the academic hymn “Gaudeamus igitur” and the European anthem, Pianist Mr. Eung-Gu Kim performed two pieces by Pierre Boulez, a member of the Academy. In total 120 new members were introduced and the Academy welcomed about 520 guests. This was the largest Festive Plenary Session the Academy has ever had. The next Festive Plenary Session will be on March 5, 2016 in Salzburg”, se arată pe sursa citată.
Moldovenii au și ei academicieni europeni
Un professor din Republica Moldova a fost și el primit în acest an în Academia Europeană. Este vorba despre academicianul-coordonator al Secţiei ştiinţe umanistice şi arte a AŞM, dr.hab. prof. Aurelian Dănilă.
În cadrul Conferinţei, a avut loc ceremonia de înmânare a certificatelor noilor membri de onoare al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte, scriu ziariștii de la CURENTUL. Certificatul de membru de onoare al prestigioasei instituţii a fost înmânat şi savantului din Republica Moldova, doctorului habilitat în studiul artelor, Aurelian Dănilă, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe umanistice si arte a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Brevetele au fost înmânate de Preşedintele Austriei, Protectorul Academiei, dr. H. Fischer.
Amintim că în decembrie 2014, şase savanţi din Republica Moldova – Ion Bostan, Mihai Cimpoi, Eugen Doga, Teodor Furdui, Valeriu Rudic, Aurelian Dănilă – au devenit membrii de onoare ai Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte. Oamenii de ştiinţă au fost acceptaţi în rândul academicienilor europeni la propunerea preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, care s-a învrednicit anterior de acest titlu.
Menţionăm că Academia Europeană pentru Ştiinţe şi Arte este cel mai înalt for ştiinţific european, fondată la Salzburg, Austria, în 1990 şi reprezintă expresia unităţii spirituale a Europei, precum şi a ştiinţei interdisciplinare şi artei la nivel european.
Forul academic are şapte secţii: Ştiinţe Umaniste; Medicină; Artă; Ştiinţe Naturale; Ştiinţe Sociale, Economice şi Juridice; Ştiinţe Tehnice şi ale Dezvoltării şi Religiile Lumii.
Academia Europeană de Ştiinţe şi Arte are 12 protectori, 50 de senatori, iar din corpul academic fac parte 29 de laureaţi ai Premiului Nobel.
Profesorul Ștefan Florian și-a luat în anul 2000 doctoratul la UMF cu teza ”The neurosurgical treatment of the pituiting adenomas.” Iar Cluj-Napoca și-a luat ”masteratul” având trei membrii în acest for de elită- Academia Europeană de Științe și Arte.