Situația de la Consiliul Județean Cluj este mai tensionată ca niciodată. După ce vicepreședintele Ioan Oleleu și-a anunțat demisia din funcția de conducere și a optat să rămână la statutul de consilier județean, au început jocurile politice pentru ocuparea locului „de cinste” lăsat liber de acesta.

 

Conform surselor din interiorul CJC, Istvan Vakar, actualul președinte al instituției, este cel ce a tâlcuit o strategie de trădare împotriva unui membru cu care ar fi trebuit să se alieze, Mihai Seplecan. Motivul principal este că Seplecan ar urma să fie ales pe locul lăsat liber de Oleleu, dar Vakar vrea să intre în tabără cu foștii democrați-liberali pentru a vota în favoarea lui Alexandru Coroian sau chiar Călin Tuluc.

 

Un primar și un președinte de Consiliu Județean pun țara la cale de la mii de kilometri distanță

Președintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, a împărțit cărțile pentru o posibilă trădare la votul de luni. În ședința ordinară ce va avea loc în 25 mai, Ioan Oleleu devine oficial un simplu consilier județean, iar ceilalți vor vota un înlocuitor. Liberalul Mihai Seplecan și-a exprimat dorința de a ocupa acel loc și, conform declarațiilor din presă, colegii săi din vechiul PNL și actualul PDL au afirmat că îl vor susține. Acest lucru nu este pe placul lui Vakar, care a și stabilit deja strategia de trădare.

Vakar a nominalizat acum două săptămâni trei consilieri județeni care îi sunt pe ”plac” pentru a-l însoți la o conferință în Polonia. Nominalizările făcute de Vakar au fost ținute ascunse față de liderii de formațiuni politice. El nu s-a consultat cu niciun lider al partidelor politice, cum ar fi fost corect.

Odată ajuns la Varșovia, împreună cu Vasile Sălătioan (PSD), Lörinczi Zoltán László (UDMR) și omul cheie Alexandru Coroian (ex PDL, actual PNL) a conceput o strategie pentru ca Seplecan să nu primească voturile necesare pentru a ajunge vicepreședinte.

Un alt aspect ce a fost pun în discuție  la masa înțelegerilor era scoaterea din funcție a actualului vicepreședinte Horațiu Cătărig și înlocuirea acestuia cu alesul județean Călin Tuluc. Ambii fac parte din același ex-PDL, dar nu mai sunt pe placul lui Alin Tișe, senatorul ce trage sforile principale din noul PNL.

De asemenea, la masa înțelegerilor nu a lipsit primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, care aparent are un cuvânt de spus cu privire la „ciorba de la CJC”. Strategia aleasă de aceștia implică voturile membrilor ex-PDL, ai UDMR și parțial PSD împotriva lui Seplecan și în favoarea lui Alexandru Coroian, pe care îl vor peste noapte pe al doilea scaun de conducere a instituției județene. În acest format, Istvan Vakar va conduce CJC cu doi vicepreședinți din fostul partid al lui Traian Băsescu. Ba mai mult, Sălătioan s-a arătat încântat și a afirmat că PSD votează cu certitudine împotriva lui Seplecan. De asemenea, social democratul a considerat că Alexandru Coroian, odată ajuns în funcție, va fi de folos pe rolul de trădător de partid și aliat al PSD.

 

boc emil ganditor

Emil Boc, pas cu pas prin Europa 

După întâlnirea pe care a avut-o primarul orașului Cluj-Napoca la Varșovia, acesta și-a continuat drumul spre Bruxelles la Parlamentul European. Motivul principal al vizitei este subiectul de actualitate, cursa pentru Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015, însă acesta s-a întâlnit și cu  liderul de partid, europarlamentarul Daniel Buda. Potrivit național liberalului, Daniel Buda, la întâlnirea cu Boc au discutat probleme administrative și foarte puțin despre întâlnirea cu Vakar de la Varșovia.

„Emil Boc a fost la Bruxelles pentru a onora invitația lansată de European Youth Forum pentru a discuta despre proiectele realizate și pe care le are în vedere în cadru Cluj Capitală Culturală. Nu a venit pentru mine, special. Mi-a spus că s-a întâlnit cu grupul de la CJC în  Polonia, la Varșovia și că a fost o coincidență că se aflau cu toții în acel loc. Nu prea mi-a povestit ce discuții au purtat dar știu că nu a existat vreo discuție despre locul de vicepreședinte lăsat de Oleleu. Nici nu cred că își dăduse Oleleu demisia pe atunci”, explică europarlamentarul, Daniel Buda.

Consultat cu privire la posibila alianță a ex-PDL cu UDMR pentru a-l numi pe Alexandru Coroian vicepreședinte la CJC, Daniel Buda a spus că acel lucru este exclus.

„Potrivit statutului și a documentelor de fuziune, se spune că acolo unde funcția este vacantă, ca în acest caz, până la alegeri acea funcție revine partidului ce a deținut-o, adică unui membru din vechiul PNL. Nu cred că Emil Boc ar dori ca bunul lui colaborator, Alexandru Coroian, ce lucrează în prezent în cadrul unei structuri în subordinea primăriei, să ajungă în conducerea Consiliului Județean. Deoarece din acel  moment, Coroian ar deveni incompatibil și ar fi nevoit să renunțe la colaborarea cu primăria. Cât despre Poziția UDMR-ului față de orice alt partid politic se exclude alianța acestora cu PSD-ul sau vreun demers împotriva PNL. Nu pot să fie aliați în Consiliul Local cu național liberalii și la Consiliul Județean să fie în tabăra social democraților. Deciziile partidului nostru nu au cum să fie influențabile de către UDMR, ci mai degrabă vice-versa. Ei au nevoie mai mare de noi”, completează Daniel Buda.

 

Adevărul este ori la mijloc ori altul

Contactat de Gazeta de Cluj pentru a comenta informațiile despre posibilul complot, Istvan Vakar a precizat că nu a existat niciodată o astfel de discuție dar că au existat câteva discuții cu Emil Boc la Varșovia, pe alte teme.

„Nici nu se pune problema de așa ceva. Nu se fac grupări și eu nu am participat la nici un joc  politic de acest gen. Ba mai mult, pot să vă spun că eu îmi voi menține aceeași poziție cu privire la Seplecan. E tânăr, activ, are inițiativă ,iar locurile în conducerea CJC nu sunt alese de cetățeni ci de consilierii județeni, astfel are, ca fiecare, șansa să ocupe postul de vicepreședinte. Un singur lucru aș vrea să punctez: PNL ar trebui să aibă mai multă încredere în PDL”, precizează Vakar.

Cât despre nominalizările făcute de acesta în rândul consilierilor județeni pentru această delegație, Vakar  afirmă că a luat decizia pe care el a crezut-o mai potrivită.

„Nu  a trebuit să  mă consult cu nici un lider de formațiune politică din CJC. Invitația era doar pentru  mine, iar nominalizările le-am făcut cu  am crezut că e mai potrivit. Pe Alexandru Coroian l-am ales deoarece lucrează la Cluj Innovation Park. Pe Sălatioan l-am nominalizat pentru că este președintele comisiei de buget și finanțe din CJC, iar pe Laszlo evident că l-am chemat în Polonia pentru că lucrează în domeniul dezvoltărilor și despre asta era vorba la     evenimentul la care am fost invitați. Ne-am întâlnit cu Boc în timpul zilei și seara la o întâlnire non-formală în care nu  am discutat despre politică sau despre scaunele din Consiliul Județean, ci ne-am consultat pe probleme precum și situația drumurilor, deșeurile și alte aspecte ce ne macină fiind în conducerea instituțiilor”, încheie Istvan Vakar.

vakar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.