Foşti oameni de veghe ai partidului, politicieni care au ratat Parlamentul, plus actualii europarlamentari care mai râvnesc la încă un mandat se bat pe un post în Parlamentul European. Viitorul mandat este de cinci ani şi asigură un venit de cel puţin 6-7.000 de euro lunar, de cinci ori mai mult decât în prezent. Până în momentul de faţă, clujenii nu s-au înghesuit pentru un loc în viitorul legislativ european.  

Anul acesta, lupta pentru un post de europarlamentar va fi mult mai aprigă, în principal datorită indemnizaţiei care creşte substanţial. În mandatul trecut, europarlamentarii români erau plătiţi cu aproximativ 1.200 de euro pe lună, adică echivalentul indemnizaţiei din parlamentul naţional, diferenţa dintre europarlametarii români şi cei de alte naţii fiind semnificativă. Alegerile care vor avea loc în 7 iunie vor trimite la Bruxelles europarlamentari mult mai bogaţi decât cei din mandatul trecut. Regula s-a schimbat la nivelul Parlamentului European, toţi europarlamentarii vor fi plătiţi la fel, indiferent de nivelul indemnizaţiei parlamentare din ţara de origine.

Salarii mărite

Pe lângă salariu, care este unul deloc de neglijat, viitorii europarlamentari români vor avea o serie de beneficii şi “sporuri” care le ridică suma încasată lunar la aproximativ 10.000 de euro. Mai mult decât atât, europarlamentarilor li se decontează transportul, atât internaţional, cât şi local, atâta timp cât deplasările sunt în interes de serviciu. Indemnizaţia viitorilor europarlamentari va fi de 7.000 de euro brut, ceea ce înseamnă peste 4.000 de euro „în mână”. Pe lângă indemnizaţie, europarlamentarii primesc fix 296 de euro diurnă. Banii îi obţin însă cu condiţia să semneze condica de prezenţă şi să voteze cel puţin jumătate din proiectele discutate. Europarlamentarii mai au drept la 4.000 de euro pe lună pentru deshiderea unor birouri de europarlamentari. Acestora li se decontează transportul în ţara de origine. Totodată, aceştia se bucură de o alocaţie zilnică atâta timp cât participă la activităţi oficiale în spaţiul UE, acoperind cheltuielile de cazare, masă şi alte cheltuieli aferente şederii. Pentru participarea la reuniuni oficiale în afara spaţiului UE, alocaţia se reduce la jumătate, dar costul cheltuielilor de cazare şi mic dejun sunt suportate de parlament.

Clujenii evită PE

Până în momentul actual, cu excepţia lui Rareş Niculescu, actual europarlamentar din partea PDL, niciun clujean nu s-a arătat dispus să intre în lupta pentru parlamentul uniunii. Mai mult decât atât, reprezentanţii PDL, PSD şi PNL Cluj au declarat că acum nu se poate discuta despre numele clujenilor care se vor afla pe lista viitorilor parlamentari europeni. “În momentul de faţă nu ne putem pronunţa asupra celor care vor candida pentru funcţia de europarlamentar. Noi avem un plan pentru fiecare euroregiune, care va avea câte un reprezentant. Desigur, sunt mai multe persoane care doresc să ocupe această funcţie, dar nu vă pot spune în momentul de faţă cine sunt aceia”, a declarat preşedintele PNL Cluj-Napoca, Horea Uioreanu. Pe aceeaşi idee a marşat şi preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda. “Nu putem să nominalizăm pe nimeni momentan. Mai multe o să ştim după o şedinţă din acest weekend (n.r. sâmbăta trecută)”, a declarat deputatul. Nici purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, Mircea Jorj, nu a putut să ne dea mai multe informaţii despre numele celor care aspiră la un fotoliu în Parlamentul European. “În momentul de faţă se vehiculează numele mai multor posibili candidaţi, însă nu ne putem pronunţa încă”, a declarat acesta.

Se fură şi la nivel european

Un raport secret realizat de Serviciul de Audit Intern al UE susţine că deconturile şi cheltuielile cu pensiile ale europarlamentarilor sunt atât de generoase, încât unii dintre aceştia  pot ajunge să câştige 1,13 milioane de euro pe lângă salarii în cei cinci ani de mandat în Parlamentul European, potrivit BBC. Raportul din 2006 a fost publicat recent de o organizaţie britanică. O organizaţie britanică specializată în drepturile contribuabililor, TaxPayers' Alliance, a publicat pe site-ul său aşa-numitul Galvin Report, legat de cheltuielile europarlamentarilor. BBC precizează că documentul a fost ţinut secret de Parlamentul European, dar a fost parţial publicat anul trecut. Potrivit raportului, fiecare membru al Parlamentului European "poate câştiga uşor" mai mult de 1,13 milioane de euro pentru cheltuieli şi beneficii pentru pensii în cei cinci ani de mandat în PE. Printre sumele primite se numără fonduri pentru hrană etc. (117.000 de euro), pentru personal (489.840 de euro), pentru biroul de europarlamentar (243.120 de euro) sau pentru călătorii (60.000 de euro). Aceste cheltuieli nu includ salariul unui europarlamentar (72.215 de euro), care urmează să crească la 83,959 de euro după alegerile europene programate în luna iunie.

PE a ţinut raportul secret

Galvin Raport a ales la întâmplare 167 de europarlamentari şi a descoperit că există o adevărată "cultură" printre europarlamentari de a plăti "bonusuri" mari personalului. De exemplu, raportul susţine că într-un caz bonusul a depăşit de 19,5 ori salariul lunar al oficialului European. Existenţa raportului a fost făcută publică de către europarlamentarul britanic Chris Davis în urmă cu un an. Davies a declarat că "nimeni nu ştie cine înşală şi cine nu şi e o ruşine că Parlamentul a votat să ţină raportul de audit secret". El a afirmat că nu toţi europarlamentarii "abuzează" de fonduri şi a cerut legi mai stricte în ceea ce priveşte dezvăluirea sumelor. În consecinţă, un purtător de cuvânt al PE a declarat că, pe baza raportului Galvin, Parlamentul a luat măsuri: “A avut consecinţe importante. Rezultatul a fost o remaniere completă a sistemului, care va intra în vigoare după alegerile din iunie”, a declarat acesta pentru Times. După alegeri, alocaţia fixă de călătorie a parlamentarilor va fi înlocuită cu decontarea cheltuielilor reale.    

Banii pe care îi primeşte un euroales în legislatura actuală nu sunt deloc puţini. Din ţară, aceştia primesc un salariu lunar de 1.700 de euro. La acesta se adaugă o indemnizaţie de 3.500 de euro pentru cheltuieli generale şi încă 4.000 de euro pe an pentru deplasări în întreaga lume. Separat, se decontează cheltuielile de transport din România până la Bruxelles. Cazarea costă 279 euro pe zi. O altă indemnizaţie de care beneficiază este cea pentru asistenţa parlamentară, de 15.500 de euro pe an, bani pentru angajarea unei secretare sau a unui consilier.

Adina Fartuşnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.