Milionarul clujean Dorel Goia, care face afaceri, cu preponderență, în domeniul imobiliar, a cumpărat prin intermediul a două companii pe care le deține în Baia Mare și Bistrița, acțiuni la cel mai mare producător de energie electrică din România, Hidroelectrica.

Unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare ale lui Goia urmează să concretizeze în spatele gării din Cluj Napoca, lângă magazinul Dedeman.

Printre primele plasamente făcute în acțiunile Hidroelectrica, recent listate, se numără cele ale milionarului clujean Dorel Goia. Magazinul Universal Baia Mare (MAMA), deținut de milionarul clujean, a cumpărat acțiuni ale producătorului de energie în valoare de  10 milioane lei. De asemenea, LCS Imobiliar Cluj-Napoca (LCSI), la care Goia este acționar prin intermediul MAMA, a cumpărat un pachet de acțiuni care valorează 5 milioane lei.

De asemenea, Daniel Almășan, un alt om de afaceri clujean, a cumpărat un pachet de acțiuni la Hidroelectrica în valoare de 3,4 milioane lei. Tranzacția a fost făcută prin intermediul Aldani Master Capital, companie deținută de Kanata, una dintre afacerile lui Almășan. În acest business el este partener cu Genoveva Alucăi, o femeie de afaceri stabilită în SUA.

Preţul final al ofertei Hidroelectrica a fost stabilit la 112 lei. La acest preţ, capitalizarea anticipată a producătorului şi furnizorului de energie se ridică la 46,8 miliarde de lei, fiind astfel cea mai mare companie din ţara noastră de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), peste OMV Petrom a cărei evaluare curentă este de 32,1 miliarde lei.

Potrivit raportului publicat la BVB, fondul a ajuns la un acord de vânzare a 78 milioane de acţiuni ale Hidroelectrica la prețul de 112 lei/acțiune. 

În cazul lui Dorel Goia, au fost cumpărate aproximativ 134.000 de acțiuni. 

Milionarul de la catedră

Dorel Goia este de profesie profesor de istorie. Datorită cercului social din care face parte a fost unul dintre inițiatorii afacerii „Astral Telecom”, o importantă companie din domeniul televiziunii prin cablu, telefoniei şi Internetului. De asemenea, Dorel Goia a fost o bună bucată de vreme preşedinte al „Rotary Parc”.

Acum, unul dintre partenerii constanți ai lui este președintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă. 

Împreună realizează un proiect imobiliar în spatele gării din Cluj Napoca, lângă magazinul Dedeman. În zona respectivă, Primăria cluj Napoca avea în plan să construiască un nod intermodal de transport, adică o autogară conectată cu stația de cale ferată din oraș. Însă, după ce Goia și ciorcilă și-au anunțat intenția de a demara investiția imobiliară pe amplasamentul respectiv, Boc a renunțat la nodul intermodal de transport.

Investiția imobiliară se face prin intermediul Geainv SRL ai cărei beneficiari sunt milionarii clujeni Dorel Goia și Horia Ciorcilă. Firma este administrată de Crisan Ramona Ioana, Buda Raveca și Tasnadi Clara.

Clara Tăşnadi este expert contabil şi şefă la TC CONT (Activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal). De asemenea, administrează firma de dezvoltare (promovare) imobiliară INFO SPORT SRL împreună cu asociatul ei Dorel Goia, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri clujeni.

Ioana Ramona Crişan, pe lângă SC Geaniv SA, administrează încă trei firme. Două dintre ele, Elba Novo SRL şi Soce Impex SA au acelaşi obiect de activitate – cumpărarea, vânzarea, închirierea imobiliarelor proprii.

Raveca Buda este soţia inspectorului eparhial al Mitropoliei din Cluj-Napoca, Neculai Buda care a coordonat o bună parte a afacerilor desfăşurate de preşedintele Băncii Transilvania şi a fost urmărită penal, potrivit evz.ro. În dosarul din 2010 în care Horia Ciorcilă, preşedintele CA al Băncii Transilvania a fost trimis în judecată de DIICOT pentru manipularea Bursei, Raveca Buda a fost audiată ca martor ajungând, în final, să fie pusă sub urmărire penală, pentru depoziţie mincinoasă. Raveca Buda, Dorin Mihai Stefanescu și Horia Ciorcila au administrat împreună firma TBM Invest, în prezent radiata, prin care Raveca Buda a făcut un împrumut, fapt pentru care a fost audiata în Dosarul ”Banca Transilvania”.  Între noiembrie 2006 si aprilie 2008, Raveca a împrumutat cu 3,020 milioane lei firma TMB Invest, fiind, la rândul său, împrumutată de Horia Ciorcilă cu aproximativ aceeaşi sumă: 3,037 milioane lei. Creanţele pe care Raveca Buda le-a constituit împrumutând TBM Invest au fost ulterior cedate către Dodworth Limited în contul unui împrumut de 2,6 milioane de lei pe care preoteasa îl luase de la această companie.

Prima dată cu scandal, ultima dată cu batista pe țambal

 Proiectul a fost dezbătut prima dată la urbanism în 2017, fiind contestat masiv de vecinii din zonă, asociații de locatari dar și de persoane care locuiesc în locuințe unifamiliale. Documentația s-a reîntors în 2018 pentru discuții dar și în 2019. Avizul final al arhitectului șef al orașului s-a dat în februarie 2020. Oamenii au acuzat aglomerația care se va crea în zonă, regimul de înălțime propus (zece niveluri supraterane), unii au cerut ca investitorii să le rezolve problemele de parcare din jurul blocurilor, alții au arătat că ansamblul le va aduce stricăciuni caselor, va duce la scăderea valorii acestora sau că le va afecta calitatea vieții.

Cel mai mare producător de energie din România

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Compania susține că asigură o treime din totalul de energie din România Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.