Reprezentanții Unita Turism cer anularea parțială a PUG-ului și schimbarea încadrării urbanistice pentru zonele Cetățuie și fostul ștrand de lângă Cluj Arena. În momentul de față, zonele respective sunt declarate zone verzi, în care nu se pot construi blocuri, însă firma urmărește anularea acestor prevederi pentru a dezvolta proiecte imobiliare. Cei de la Unita au pe Cetățuie 37.223 mp, suprafață în care sunt incluse hotelul Belvedere și parcarea aferentă, iar pe Aleea Stadionului au o suprafață de 18.613,4 mp.

În plângerea prealabilă, care deschide calea unui proces între Unita Turism SRL și Primăria Cluj Napoca, se subînțelege că reprezentanții firmei sunt nemulțumiți de faptul că nu pot construi după bunul plac în zonele respective.

”Terenurile au fost încadrate în zona verde, indisponibilizându-se în mod absolut folosința efectivă a acestuia prin restricțiile impuse prin regulamentul local de urbanism, apreciem că există instituită o servitute generală și viitoare. O atare servitute impusă în sarcina Unita constituie o servitute legală și prezintă importanță în raport de analiză dedicată servituților legale și limitarea prevăzută de dispozițiile art 44 al 3 din constituție potrivit cărora ”Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru cauza de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreapta și prealabila despăgubire”, arată plângerea celor de la Unita Turism. 

De asemenea, avocații firmei spun că înainte de a fi adoptat PUG-ul în 2014 cele două zone erau catalogate ca fiind încadrate în categoria ”curți-construcții”.

În replică, reprezentanții Primăriei Cluj Napoca spun că cele două zone au fost întotdeauna zone verzi.

Pentru imobilul Hotel Belvedere sunt permise lucrări de construire, restaurare sau reabilitare, lucrările realizându-se pe baza prezentului regulament, cu avizul Comisiei Monumentelor Istorice. Nu sunt acceptate derogări de la prezentul regulament . reglementările diferite privind utilizarea terenului, regimul de construcție, amplasarea clădirilor față de aliniament, relațiile față de limitele laterale sau posterioare se pot institui numai prin Plan Urbanistic Zonal aprobat conform legii.

Pentru zona aferentă splaiului Independeței – str Uzinei Electrice, amplasamentul avea și înainte de adoptarea actualului PUG încadrarea de spații verzi pentru agrement complexe și baze sportive. În 2011 s-au făcut o serie de reglementări pentru reamenajarea ștrandului, lucru care nu a mai avut loc. Însă, orice intervenție privind construirea de noi corpuri de clădire este condiționată e elaborarea unor studii de urbanism aprobate conform legii.

Cum a pierdut Boc clădirile istorice de pe Cetățuie

Cei de la Unita Turism au scos la vânzare mai multe parcele de teren pe care le aveau în cadrul ansamblului Cetățuie. Primăria Cluj Napoca și Ministerul Culturii au avut dreptul să fie primii clienți care să cumpere spațiile respective, dar nu au uzat de acest drept. Pe de altă parte, periodic, în preajma alegerilor, Emil Boc a prezentat mai multe proiecte pe care administrația le-ar fi putut concretiza pe Cetățuie, dar niciunul nu a fost pus în practică până acum.

A avut și motive: spre exemplu, unul dintre pavilioanele de pe Cetățuie (Pavilion G) a ajuns în patrimoniul firmei Intenshal. Compania îi aparține lui Horea Dinea, un om de afaceri clujean care, prin intermediul unui partener, este conectat la ”suveica” lui Nelu Varga, patronul CFR Cluj și afacerile fraților Creștin, implicați în dosare penale de corupție.

În preajma alegerilor din 2016 pentru postul de primar, Emil Boc le prezenta clujenilor proiectul unui teatru de vară în care administrația locală ar fi trebuit să investească aproximativ un milion de euro. În afară de a cheltui câteva zeci de mii de euro pentru concursuri de soluții, studii și proiecte prin care teatrul de vară să prindă contur, primăria clujeană nu a făcut altceva.

Pe de altă parte, reprezentanții firmei Intenshal și-au văzut de treabă. Au deschis un proces pentru a demonstra că administrația locală clujeană ”s-a fâstâcit” în exercitarea dreptului de preemțiune.

În decembrie 2019, Curtea de Apel Oradea a dat câștig de cauză societății comerciale.

Decizia Curţii de Apel Oradea din februarie 2019, a fost menţinută, în esenţă, și de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În momentul de față, toate clădirile istorice din ansamblul Cetățuie sunt cumpărate de firme private.

În 2016, firma ludușană Dominus Vega, patronată și administrată de Viorel Zaharia, a obținut autorizația de construcție 1406/ 11.08.2016 cu titlul de Lucrări de intervenție de primă urgență la Pavilionul C3 – Ansamblul Cetățuia Cluj Napoca (clădirea în care a funcționat televiziunea Prima, n.red.). În prealabil a cumpărat imobilul de la Unita Turism. În urmă cu câțiva ani, Zaharia, care este și consul onorific al Sierra Leone, susținea că în clădirea respectivă vrea să deschidă sediul consulatului Sierra Leone în Cluj Napoca. Consulatul respectiv nu a mai fost deschis.

Poarta Vieneză, cealaltă clădire istorică din ansamblul Cetățuia, a fost cumpărată de RONSIDE STEEL SRL, companie patronată de Camelia și Florin Lung. La data achiziției, din firmă făcea parte și Cosmin Sindean, fost manager la City Plaza și șef în cadrul afacerii Platinia care îi aparține lui Vasile Pușcaș.

Florin Lung a fost partener de afaceri cu Laurențiu Bâlc, fiul rotaryanului clujean Laurențiu Bâlc, fratele lui Eugen Bâlc, fost șef în cadrul Astra Asigurări și afacerist în domeniul energiei. Însă, în mare parte, familia Bâlc și-a capitalizat averea, prin intermediul firmei Transilva Cluj, din afacerile cu lemn tăiat din Apuseni.

În cadrul spațiului Poarta Vieneză sunt deschise restaurante și baruri care funcționează sub sigla Electric Castle.

Un alt imobil a fost cumpărat și restaurat de firma de arhitectură Arhimar.

Cetățuia fortificată

Cetățuia (în maghiară Fellegvár) este o fortificație construită în perioada Habsburgică în vârful dealului cu același nume din Cluj-Napoca, în cartierul Gruia. Cetățuia a fost clădită între anii 1715 și 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn și era înconjurată de bastioane, conform cu planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti, în exterior fiind înconjurată de un val de pământ. Porțile de acces dinspre vest și sud nu mai există, au mai rămas în picioare doar cele din sud-est și nord. Deasupra porților și în interiorul incintei se aflau diferite clădiri care adăposteau spații administrative, o garnizoană și un depozit de armament.

Fortificația a fost ridicată cu scopul principal de a asigura controlul asupra orașului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, dar a fost folosită de multe ori și ca închisoare, îndeosebi în perioada Revoluției de la 1848. Aici a fost întemnițat și executat la 11 mai 1849 pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluției. Din vechea cetățuie a mai rămas puțin: o parte din ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Parașutiștilor. Întregul ansamblu a fost profund afectat de alunecările de teren din zonă.

Cine este milionarul Goschy

Josef Goschy (88 de ani) s-a născut în Timişoara şi este descendent al unei familii franceze din Strasbourg, strămutaţi pe vremea Mariei Tereze în Banat. Ocupă locul 120 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari“, cu o avere estimată la 30 de milioane de euro. În ediţia precedentă a topului, el se clasa pe poziţia 83, cu o avere de 50-55 milioane de euro. Josef Goschy a vândut asigurări pentru ADAS la începutul anilor ’70, iar în 1978 s-a mutat cu familia în Germania. Experiența din ţară i-a servit şi acolo, devenind broker de asigurări. În anii ’90 s-a întors în România cu şase milioane de mărci. În 200 a decis ieşirea din businessul cu asigurări prin vânzarea unui pachet majoritar din compania sa. Printr-o conjunctură, Josef Goschy a ajuns proprietar de hoteluri. Acum, afacerea Unita Turism este controlată de nepoții lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here