La aproape o lună distanţă de alegerile generale şi fără nici cea mai vagă idee despre partidul sau partidele care vor forma Guvernul, miniştri din umbră încep să iasă la lumină

Dacă în anii trecuţi Clujul ocupa un loc fruntaş în „furnizarea” de ministri, pentru această legislatură, politicienii clujeni, nu mai reprezintă o prioritate

Mihail Hărdău, Tudor Ştefănie, Gheorghe Benea sau Daniel Buda ar putea fi miniştri clujeni ai PDL în cazul unei guvernări portocalii. De cealaltă parte, Vasile Dâncu, Vasile Soporan sau Ioan Rus ar putea ocupa funcţiile de conducere în cazul unui Guvern PSD.

Un Guvern al Clujului

Dacă la alegerile din 30 noiembrie PDL va obţine majoritate şi va putea forma Guvernul singur, conducerea PDL Cluj are deja o listă cu politicieni buni de trimis în Guvern. Astfel, liderul PDL Cluj i-a nominalizat pe Mihail Hărdău pentru Ministerul Educaţiei, pe Florin Stamatian pentru Ministerul Sănătăţii, Tudor Ştefănie la Administraţie Publică, Alexandru Coroian pentru Comunicaţii, dar şi pe Adrian Coroian sau Gheorghe Benea pentru IMM-uri sau Industrie. Dintr-un posibil Guvern PDL ar putea face parte şi Radu Bica la ministerul Transporturilor sau Ioan Morar la Agricultură. Fostul viceprimar Adrian Popa sau consilierul local Ovidiu Turdean ar putea ocupa funcţii de secretari de stat pe administraţie conform spuselor preşedintelui PDL Cluj. Deşi spune că nu îşi doreşte să conducă vreun minister şi că vrea să rămână parlamentar cu o funcţie în comisia juridică, Daniel Buda ar putea fi viitorul Ministru al Justiţiei intr-o guvernare PDL. „Majoritatea candidaţilor PDL pentru parlamentare sunt persoane pe care partidul le-ar putea trimite în guvern. Avem mulţi oameni de calitate şi cu experienţă la Cluj, dar în cazul în care am fi în măsură, am putea face un Guvern doar cu ei”, ne-a declarat liderul PDL Cluj.

Stolojan şi Blaga se bat pentru Guvern

Analiştii politici văd însă o guvernare portocalie lipsită de politicieni clujeni. Astfel, analistul politic Adrian Ivan este de părere că, într-o posibilă guvernare a PD-L, funcţia de prim-ministru va fi cu siguranţă ocupată de Theodor Stolojan. „Deşi Vasile Blaga îşi doreşte şi el această funcţie, în interiorul partidului este preferat Stolojan”, spune Ivan. „În înţelegerea pe care Stolojan o are cu Traian Băsescu, într-o guvernare PDL, Ministerul de Externe şi cel al Apărării îi sunt cedate pentru desemnarea miniştrilor preşedintelui Băsescu. Acesta are deja oamenii pentru cele două funcţii. La Apărare, Mihai Stănişoară, actualul consilier al preşedintelui, iar la Externe, Sever Voinescu. Pentru restul ministerelor cel mai probabil PDL îi va propune pe Vasile Blaga la „Interne”, Gheorghe Pogea la Economie, Mircea Miclea la Educaţie, Sulfina Barbu la Mediu, Ionuţ Popescu la Finanţe si Radu Berceanu la Transporturi. Restul vor fi no-name-uri din PD-L, la fel ca şi secretarii de stat. La acest capitol Emil Boc are capabilitatea de a influenţa numirea secretarilor de stat. A dovedit-o deja în 2004”, este de părere analistul politic.

4 pentru PSD Cluj
 
PSD Cluj nu merge la alegerile din 30 noiembrie cu un arsenal de posibili miniştri ci doar cu patru  nume, aceleaşi ca şi acum patru ani. Astfel, dacă partidul condus de Mircea Geoană va ajunge la guvernare, PSD Cluj i-ar putea avea în fruntea ministerelor pe Ioan Rus la Interne, pe Vasile Dâncu la Comunicare, Vasile Puşcaş la Afaceri Europene şi Vasile Soporan la Administraţie. Toţi patru sunt oameni cu experienţă în politică şi pe domeniile pe care sunt propuşi. Ioan Rus a fost ministru de interne în Cabinetul Năstase, în aceeaşi legislatură, Vasile Dâncu ocupând funcţia de Ministru al Informaţiilor Publice. Vasile Puşcaş a fost negociatorul şef al României cu Uniunea Europeană, iar în ceea ce îl priveşte pe Vasile Soporan, acesta a fost prefect al judeţului Cluj şi este în prezent deputat.

„Guvernul Geoană”

Adrian Ivan nu mai dă însă şanse mari „Grupului de la Cluj” de a ajunge în Guvern. „Sunt oameni de calitate, dar ştim cu toţii cum au fost daţi la o parte. Nu cred că vor mai fi acceptaţi pentru ministere. Sunt preferaţi oamenii de la centru”, spune analistul politic. Într-o posibilă guvernare PSD, Ivan spune că cel mai probabil Mircea Geoană va fi premierul, asta dacă nu cumva preşedintele va alege să facă o propunere neutră. „Dacă PSD ajunge la guvernare pentru Ministerul de Externe ca fi propus Cristian Diaconescu, iar la Interne preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea. Marian Sârbu va fi propunerea PSD pentru Ministerul Muncii, Victor Ponta pentru Justiţie, Ecaterina Andronescu la Educaţie, iar pentru Finanţe Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanţelor Publice în legislatura 2000-2004.

PNL poate face cărţile

Nici PNL Cluj nu stă rău la capitolul „posibili miniştri”. Astfel, Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei şi actual rector al Universităţii „Babeş Bolyai” este foarte posibil să fie nominalizat pentru portofoliul Educaţiei. Secretarul de stat pe turism, Lucia Morariu ar putea fi propusă de PNL Cluj în eventualitatea unei Guvernări PNL la Ministerul Turismului, iar fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară ar putea fi ministrul Administraţiei. La Interne PNL l-ar putea propune pe Uioreanu, iar la Administraţie pe Liviu Radu. Analistul politic Adrian Ivan nu dă însă şanse foarte mari nici pentru PNL Cluj de a ajunge în Guvern. „Clujul nu mai este preferat în general în ceea ce priveşte funcţiile înalte”, crede Ivan. Totuşi, conform analistului, PNL ar putea fi cel care face cărţile după alegerile din 30 noiembrie. „S-ar putea ca PNL să reprezinte o surpriză la alegeri. În cazul în care nu va fi creată o majoritate, PNL va avea armele în mână. Atunci va putea să decidă şi să jongleze cu funcţiile din ministere. Vor putea negocia şi se vor alia cu partea care le va oferi cel mai mult”, spune Adrian Ivan. În ceea ce priveşte posibilii miniştri ai PNL în cazul în care vor ajunge din nou la guvernare, Ivan spune că ar fi o greşeală să fie schimbaţi cei aflaţi deja în funcţie. „Aceşti oameni au căpătat deja o experienţă pe funcţiile respective. Ar fi o greşeală să fie schimbaţi. Dacă vor ajunge din nou la guvernare, toate ministerele lor vor fi conduse de cei care le conduc în acest moment”, ne-a declarat analistul.

PD-L Cluj Vs. PD-L

Mihail Hărdău– Educaţie
Florin Stamatian – Sănătate
Tudor Ştefănie – Administraţie
Radu Bica– Transporturi
Gheorghe Benea – Industrii
Alexandru Coroian – Comunicaţii
Adrian Coroian – IMM

Vasile Blaga – Externe
Gheorghe Pogea – Economie
Ionuţ Popescu – Finanţe
Sulfina Barbu – Mediu
Mircea Miclea– Educaţie
.Radu Berceanu – Transporturi

PSD Cluj Vs. PSD
 

Ioan Rus – Interne
Vasile Dîncu – Comunicare
Vasile Puşcaş – Afaceri Europene
Vasile Soporan – Administraţie
 

Cristian Diaconescu – Externe
Liviu Dragnea – Interne
Marian Sârbu – Ministerul Muncii
Victor Ponta – Justiţie
Ecaterina Andronescu – Educaţie
Mihai Tănăsescu – Finanţe

PNL Cluj Vs. PNL

 
Andrei Marga – Educaţie
Lucia Morariu – Turism
Liviu Radu – Interne şi Administraţie
Horea Uioreanu – Interne şi Administraţie
Marius Nicoară – Administraţie, Investiţii
 
Anton Anton –Educaţie
Cristian David – Administraţie
Dacian Cioloş – Agricultură
Ludovic Orban – Transporturi
Eugen Nicolăescu – Sănătate

Simona Curcian

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here