Companiile românești vor avea acces la cadre de restructurare îmbunătățite. Proiectul de lege care transpune Directiva Europeană în domeniul prevenției și restructurării intră în dezbatere publică.

CITR, consultant expert în consorțiul selectat de Comisia Europeană pentru implementarea Directivei UE 2019/1023 în domeniul prevenției și restructurării, anunță punerea în consultare publică de către Ministerul Justiției a unui nou proiect de lege pentru îmbunătățirea soluțiilor de redresare pentru companii.

„Transpunerea Directivei în legislațiile naționale ale statelor membre UE are ca rol crearea unei culturi a salvării și prevenției la nivel european, care să aducă, pe lângă avantaje pentru mediul de afaceri, și efecte sociale pozitive, precum salvarea locurilor de muncă. Numai prin măsuri comune de uniformizare a practicilor de restructurare a businessurilor la nivel european vom reuși să oferim un nou sens pozitiv cuvântului -restructurare- oferind cu adevărat o nouă șansă companiilor care trec prin dificultăți”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR și Președinte UNPIR Filiala Cluj, unul dintre actorii cheie în reformarea cadrului legislativ în domeniul insolvenței și restructurării în România. Vasile a contribuit la evoluția legislației în domeniu de-a lungul celor peste 18 ani de experiență, atât din poziția de practician în insolvență și avocat, cât și din rolul de manager de criză și specialist în reorganizări.

Odată adoptată legislația, antreprenorii români se vor bucura de proceduri mai clare, mai flexibile, de libertate de negociere cu creditorii, de suspendarea executărilor silite, iar creditorii companiilor vor beneficia de un grad mai mare de recuperare a creanțelor prin apelarea la mecanisme de restructurare încă de la primele semne de dificultate. În plus, noua legislație va încuraja acordarea de finanțări în procedură și va cuprinde prevederi care încearcă să elimine blocajele care tergiversează aprobarea unui plan de reorganizare.

Ce presupune procesul de transpunere a Directivei UE 2019/1023 în legislația națională

Transpunerea Directivei Europene, începută la mijlocul anului 2020, presupune activități de cercetare și studiere comparativă a legislațiilor europene în domeniul restructurării, consultări cu stakeholderii la nivel național, redactarea proiectului de lege de transpunere, care ulterior să fie aprobat de Guvern şi adoptat de către Parlamentul României. În plus, proiectul prevede și o campanie de informare a publicului cu privire la noile măsuri legislative, care va sprijini receptarea acestor instrumente de redresare de către mediul de afaceri.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiției aici, iar persoanele interesate pot transmite observațiile cu privire la conținutul proiectului până pe 9 aprilie 2021 la adresele de email: dean@just.rocrosianu@just.rohdumitrescu@just.ro.

Răspunsuri la câteva dintre întrebările generate de procesul de transpunere a Directivei puteți regăsi aici: https://www.citr.ro/ce-este-directiva-europeana, a mai transmis Diana Chindriș, Corporate Communication Manager.

Citește și: Criminalitatea informatică în România este în creștere. Recomandările specialiștilor de care toți ar trebui să ținem cont

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.