Insti­tutul Naţional de Sănă­tate Publică (INSP) a publicat un document potrivit căruia se recunoaște faptul că reprezentanții Ministerului Sănătății nu s-au ocupat de gestionare situației de criză așa cum ar fi trebuit să se întâmple.

„Deşi încă din săptămâna 9-15 martie s-au înregistrat o serie de cazuri confirmate în rândul personalului medical (în Bucureşti, Suceava şi Hunedoara), modul de organizare a activităţii şi protecţia personalului medical în unităţile sanitare nu s-au schimbat semnificativ, înregistrându-se o creştere a cazurilor confirmate în rândul personalului medical, această creştere ducând la rândul ei la cazuri de infecţie în comunitate“, se arată în concluzia publicată pe site-ul INSP, care viza perioada 26-29 martie.

O altă informație importantă care transpare din documentul INSP este ponderea cazurilor „de import”, adică persoanele care au fost confirmate cu coronavirus după ce s-au întors din străinătate. Astfel, din totalul de aproape 2.000 de cazuri confirmate până la 29 martie, cazurile de import au reprezentat 21% din total (420 de cazuri). INSP mai precizează că acest procent este în scădere în fiecare săptă­mână, ceea ce arată transmiterea comunitară a virusului.

„În ultima săptămâna focarele apărute în unităţile sanitare au generat un volum mai mare de contacţi apropiaţi ce necesită a fi identificaţi şi monitorizaţi, acest lucru reflectându-se în ponderea foarte mare a cazurilor aflate încă în anchetă (39%)“, se mai arată în documentul INSP.

Numărul cadrelor medicale infectate cu coronavirus a ajuns la 474, cele mai multe fiind înregistrate în Suceava (318), din cele mai recente date ale autorităţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.