Conform reprezentantilor Agent Green, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin nu se poate dezice de adevaratul lui loc de munca, mega-concernul american Monsanto, liderul industriei de producere şi comercializare a organismelor modificate genetic. El a fost singurul reprezentant din cadrul unei intalniri cu oficialii europeni care nu a semnat o convenţie de incurajare a culturilor de soia nemodificate genetic. Daniel Constantin face parte din pleiada ministrilor de la agricultura care “servesc” interesele liderilor mondiali care produc organisme modificate genetic.

Scandalul privind organismele modificate genetic (OMG) a ajuns şi la Berlin. O organizaţie nonguvernamentala il acuza pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ca nu a aderat la o initiativa a omologului austriac privind incurajarea creşterii producţiei de soia nemodificata genetic. Demnitarul reacţioneaza şi susţine ca nu poate implica Romania fara o consultare prealabila cu fermierii. Cert este ca subiectul OMG nu a fost tranşat, inca, la nivelul Uniunii Europene, in lipsa unor date şi analize oficiale care sa determine impactul OMG asupra sanataţii oamenilor şi a mediului.
“Am prezentat proiectul oficialilor de la agricultura inca din iulie anul trecut. Cand a auzit de proiect, secretarul de stat Gheorghe Albu a facut cale intoarsa din sala de şedinţe. Invitat la Viena pentru lansarea oficiala din septembrie 2012, ministrul Constantin a lipsit. In timp ce toţi miniştrii semneaza declaraţia, Daniel Constantin a decis sa faca opinie separata. Gestul domniei sale face de ruşine Romania, ridica un zid in jurul ţarii şi il poziţioneaza in calitatea de marioneta suprema a corporaţiei americane Monsanto care deţine monopolul global pentru organismele modificate genetic. Danube Soya poate dezrobi Europa, ar aduce beneficii fermierilor europeni, satisface exigenţele libere de OMG ale consumatorilor, ar salva Amazonul şi ar reduce masiv emisiile de CO2 prin anularea transportului peste mari şi oceane. Cu aşa o miza ma aştept la o intervenţie pe masura a Prim-ministrului Victor Ponta”, a declarat Gabriel Paun, preşedinte Agent Green, organizaţie membra a Danube Soya.
“Exista un interes sporit pentru Danube Soya din partea majoritaţii producatorilor de alimente şi furaje din Europa, precum şi din partea celor mai mari lanţuri de supermarketuri. Astazi, cu ocazia semnarii declaraţiei de la Berlin, am demarat noul curs pentru producţia de proteina in Europa. Regret ca tocmai Romania, cu un potenţial de top, nu ni s-a alaturat astazi. Speram ca partea romana va reanaliza pozitiv aderarea la program”, a declarat Matthias Krön, Preşedintele Asociaţiei Danube Soya. "Romania, consecventa principiilor susţinute pana in prezent, de a lua in considerare opiniile ştiinţifice exprimate de Autoritatea Europeana pentru Siguranţa Alimentelor şi mediul academic naţional, nu fost pregatita sa semneze aceasta Declaraţie cu ocazia Targului Saptamana Verde – 2013. In raspunsul adresat ministrului Agriculturii din Austria, Nikolaus Berlakovich, ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, a fost de acord cu necesitatea identificarii unor soluţii pentru creşterea competitivitaţii sectorului animal din UE precizand ca trebuie luate in considerare toate opiniile mediului academic romanesc, care inca nu sunt finalizate.

Agricultura romaneasca la picioarele OMG

Astfel, Daniel Constantin nu face rabat de la pleiada ministrilor care sprijina afacerile producatorilor de organisme modificate genetic. Inaintea lui, la şefia ministerului Agriculturii a fost Stelia Fuia, reprezentantul concernului american Monsanto, o multinaţionala care se ocupa cu crearea şi dezvoltarea plantelor modificate genetic. Cei de la Monsanto sunt atat de bine infipţi in SUA incat deruleaza afaceri şi sunt simbiotic legaţi de guvernul Statelor Unite. La inceputul anilor ‘90, Stelian Fuia a fost angajat al grupului Monsanto: Manager Vanzari – Monsanto Romania SRL (1995-1996); Business Development Manager pentru Europa Centrala si CIS (fostul URSS) – Monsanto Europe SA, Brussels, Belgia (1996-1999); Director Comercial – Monsanto Romania Ltd. (1999-2002). Iar de la inceputul anilor 2000, actualul ministru al agriculturii a urmat o serie de cursuri din cadrul Harvard, Preston şi Kellog University, precum şi o serie de cursuri interne in cadrul Mosanto. Apoi, urmand modelul american, in 2001 apare societatea Procera, care este deţinuta, iniţial, de un off-shore din SUA şi administrata de sora ministrului, Alexandrian Fuia. Conform unor informaţii confidenţiale, in urma cu 4 ani APIA Cluj a facut “lobby” pentru ca ţaranii clujeni sa cumpere seminţe de soia modificata genetic. Intenţia lui era ca dupa recoltarea plantelor sa produca biodiesel cu ajutorul fabricii pe care şi-a construit-o cu fonduri europene. Acest gen de “lobby” nu a fost facut doar la Cluj ci şi de catre alte centre APIA din ţara. De altfel, Fuia, dupa ce a devenit ministru s-a inconjurat de foşti şefi de instituţii publice din Calaraşi, care l-au ajutat in ascensiunea lui. Directorul de cabinet al ministrului Fuia este fostul Director Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliara Calaraşi, care a ocupat şi funcţia de viceprimar din comuna Fundulea.

Ministrul care ii apara afacerile lui Voiculescu

Daniel Constantin este un politician tanar, de 34 de ani, care nu a ieşit atat de mult in evidenţa, chiar daca este considerat ca fiind un bun specialist in agricultura. In anul 2010,  a fost ales la conducerea PC, fiind lansat de Dan Voiculescu, cand acesta s-a retras formal din linia intai a partidului. Pana sa fie ales in aceasta funcţie, Constantin nu s-a remarcat in viaţa politica. In 2011, la formarea Alianţei de Centru Dreapta (ACD) dintre PC şi PNL, Constantin a devenit copreşedinte al acestei alianţe, alaturi de liderul PNL Crin Antonescu şi, ulterior, a intrat in conducerea Uniunii Social- Liberale. Ascensiunea politica a lui Constantin este datorata sprijinului preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu. De altfel, şi deciziile, mutarile şi negocierile politice ale PC sunt atribuite lui Voiculescu, Daniel Constantin fiind considerat mai mult un lider de faţada, dar cu potenţial politic, avand in vedere tinereţea sa. Relaţia dintre Constantin şi Voiculescu trece şi in plan financiar. Potrivit declaraţiei de avere a lui Voiculescu, acesta l-a imprumutat pe Constantin cu suma de 295.000 de euro.
Daniel Constantin este de profesie inginer. El a fost directorul Agenţiei de Plaţi şi Intervenţii in Agricultura, in perioada aprilie – octombrie 2009, cand ministru al Agriculturii era Ilie Sarbu. A urmat cursuri de "Imbunataţirea eficienţei personalului" la Scottish Agricultural College, precum şi de "Imbunataţirea managementului strategic" la Institutul de Administraţie Publica Irlanda. In 2003 a devenit consilier la Cabinetul secretarului de stat pentru integrare europeana din cadrul Ministerului Agriculturii Padurilor şi Dezvoltarii Rurale.
Legatura intre Daniel Constantin si Monsanto poate fi facuta prin “veriga” Dan Voiculescu. Liderul PC face afaceri in domeniul agricol prin intermediul societatii Grivco. Aceasta societate are contracte cu americanii de la Monsanto.

Europa interzice OMG, la noi merg
Pe 9 martie, şapte ţari europene – Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Franţa, Germania, Irlanda şi Slovacia – au blocat o iniţiativa a preşedinţiei daneze a Uniunii Europene privind autorizarea culturilor de organisme modificate genetic (OGM) pe continent. O saptamana mai tarziu, Franţa a interzis temporar cultivarea de porumb MON810. Discuţiile privind autorizarea OGM-urilor in Uniunea Europeana au ajuns in impas, in lipsa unui consens intre cele 27 de ţari membre.
Clujul se afla printre primele judete care cultiva porumb modificat genetic de la compania americana si, culmea, o parte din suprafetele de teren agricol apartin USAMV Cluj. Majoritatea suprafetelor cultivate cu porumb OMG sunt in judetul Arad, urmat de Calaraşi, Braila şi Cluj. In 2007 erau cultivate cu porumb modificat genetic 289 hectare, in 2008 – 7.166 hectare, iar in 2009 ariile cultivate scazand la 3.243 hectare, toate fiind cultivate de catre circa 60 de fermieri, potrivit datelor furnizate de Academia Romana.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.