Ministerul Transporturilor a reziliat contractul cu firma Trameco, contractată pentru tronsonul Chiribiș – Biharia din Autostrada Transilvania.

„CNAIR a reziliat astăzi contractul pentru secțiunea Chiribiș-Biharia a Autostrăzii Transilvania! A fost nevoie de această măsură ca urmare a blocajului generat de constructor care nu a reușit nici până acum să predea un Proiect Tehnic conform. Contractul a fost semnat în anul 2020, iar construcția ar fi trebuit să fie finalizată până la sfârșitul acestui an (2022). CNAIR va relansa acest contract în cel mai scurt timp. Modificarea recentă a legislației privind achizițiile publice va ajuta la urgentarea procedurilor și nu va mai trebui astfel să pierdem ani de zile pentru reluarea lucrărilor, ca în trecut. Șantajul constructorilor care vor bani fără să muncească s-a încheiat!”, a scris, pe contul său de Facebook, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Compania este administrată și controlată de Beniamin Rus, om de afaceri implicat într-un proces de corupție și condamnat la patru ani cu executare. Însă nu a apucat să ajungă la închisoare pentru că magistrații au decis rejudecarea procesului. Este vorba despre dosarul fostului şef al CJ Bihor, Alexandru Kiss. Potrivit DNA, firma Trameco ar fi fost implicată în spălarea a peste 800.000 euro, bani care ar fi ajuns drept mită apoi la Alexandru Kiss.

CNAIR și compania Trameco au semnat contractul pentru construirea subsecțiunii 3C2: Chiribis – Biharia, km 30+550 – km 59+100 din cadrul Autostrăzii Transilvania (Brașov – Cluj – Oradea). Valoarea lui este de 326.515.056,68 de lei, fără TVA. Compania Trameco a câștigat acest contract în calitatea de lider al asocierii formate din firmele VAHOSTAV -SK, a.s. – DRUMURI BIHOR SA – DRUM ASFALT SRL – EAST WATER DRILLINGS SRL.

În 2018, compania Trameco a mai semnat cu CNAIR contractul în valoare de134.221.397,72 lei, fără TVA, pentru construirea subsecțiunii 3C3: Biharia – Borș (km 59+100 – km 64+450) din cadrul Autostrăzii Transilvania.

Însă, firma controlată de omul de afaceri Beniamin Rus, prin intermediul companiei Selina, este implicată într-un dosar de corupție în care patronul firmei a fost condamnat, în prima instanță (Tribunalul Bihor), la patru ani de închisoare cu executare. Cu toate acestea, la Curtea de Apel Oradea instanța a decis că procesul trebuie rejudecat pentru că inculpații nu au beneficiat de prevederile CEDO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.