Reporter: Diplomat sau politician? În ce postură v-aţi simţit mai în haina dvs.?

Mircea Geoană: În ambele pentru că nu se exclud. Dimpotrivă. Un politician bun este obligat să fie şi un diplomat bun.

 
Rep.: La 37 de ani eraţi ambasadorul României în SUA. Ce avantaje şi ce dezavantaje v-a produs această funcţie în ulterioara carieră politică?

M.G.: Funcţia de ambasador în SUA este una de o responsabilitate colosală. Am avut foarte multe lucruri de învăţat, am intrat în contact cu cei mai importanţi lideri politici ai lumii şi am creat şi întreţinut relaţii de prietenie cu foarte mulţi dintre aceştia. Toate aceste lucruri m-au ajutat mai târziu în cariera politică. La capitolul dezavantaje nu aş putea spune vreunul. Poate doar că am venit cu aşteptări foarte mari de la politica şi instituţiile României, aşteptări care nu mi-au fost întotdeauna confirmate.

Rep.: Care este maniera cea mai eficientă de a face astăzi politică? Ce trebuie să mai spună/promită/facă un politician?

M.G.: Trebuie să promită numai ceea ce ştie că poate să facă. Nu la vorbe au rămas datori politicienii din România, ci la fapte. PSD se bucură acum de cea mai mare cotă de încredere din partea electoratului, pentru că pe timp de criză ne-am luptat şi am reuşit să ne îndeplinim angajamentele asumate în faţa electoratului: majorarea pensiilor, medicamente compensate 90%, majorarea subvenţiilor în agricultură, iar lista poate continua. Toate aceste lucruri se simt în buzunarului oamenilor obişnuiţi, pentru care costurile crizei au devenit foarte greu de suportat.

Rep.: Suntem în plină campanie pentru europarlamentare. De ce ar trebui să vină oamenii la vot?

M.G.: Pentru că pe 7 iunie se decide viitorul României la nivelul Uniunii Europene. Dacă vrem ca în continuare românii să fie discriminaţi şi abuzaţi în străinătate, dacă vrem ca România să fie în continuare un membru marginal al UE şi dacă vrem ca ţara noastră să nu participe la luarea deciziilor, putem sta acasă sau putem vota partidele de dreapta. Pentru că dreapta europeană este în mare măsură responsabilă pentru tratamentul aplicat românilor în Europa şi pentru statutulul României. Dar dacă vrem o schimbare, dacă vrem să fim respectaţi şi să fim trataţi la fel ca orice stat membru UE, trebuie să mergem la vot şi să punem ştampila pe PSD, pe stânga europeană, un partener de nădejde al României în cele mai grele momente.

Rep.: Ce fel de campanie duce PSD şi cât de mult este eclipsată ea de cea prezidenţială, declanşată mult prea devreme?

M.G.: Intenţionăm să evidenţiem miza acestor alegeri şi să arătăm cum poate PSD susţine interesele României de la Bruxelles. Nu tundem oi, nu jucăm hore, dar încercăm să reprezentăm România cu seriozitate şi cu profesionalism. Faptul că Traian Băsescu şi-a început campania atât de devreme şi că ignoră interesele românilor în favoarea propriului interes electoral, se va întoarce împotriva sa înainte de alegeri.

Rep.: Circulă o variantă. Mircea Geoană şi Crin Antonescu renunţă în ultimul moment la candidatură şi, împreună, îl anunţă pe Mugur Isărescu drept contracandidat cu şanse mari împotriva lui Băsescu. Posibil?

M.G.: Nu. Este o diversiune, încă una de amator, pusă la cale probabil în laboratoarele portocalii.

Rep.: Punctual, de ce are nevoie Mircea Geoană ca să-l învingă pe Băsescu?

M.G.: De sprijinul şi de votul oamenilor de stânga din România.

Rep.: Cât adevăr este în legenda că, de fapt, SUA decid cine trebuie să ajungă preşedinte în România?

M.G.: Niciun pic de adevăr, foarte multă fabulaţie.

Rep.: Unii spun că am trecut vârful crizei, alţii zic că nici n-a început criza încă, dvs. ce credeţi? Când revine România la normal?

M.G.: Este foarte greu de apreciat momentul exact la care România va ieşi din criză. Principalii indicatori macroeconomici ne dau încă motive serioase de îngrijorare, şomajul continuă să crească, tot mai multe firme îşi închid porţile, creditarea este încă blocată, iar proiectele mari de investiţii promise de Guvern pentru relansarea economiei încă se lasă aşteptate. Dacă vom avea reprezentanţi puternici la Bruxelles şi o guvernare preocupată în primul rând de ieşirea din criză şi nu de campania electorală a lui Traian Băsescu, vom ieşi din criză odată cu statele dezvoltate ale Uniunii Europene. Dacă însă vom subestima criza economică şi o vom trata ca pe un subiect de campanie, vom avea mult mai mult de suferit.

Rep.: Daţi-ne câteva exemple de măsuri concrete pe care PSD a reuşit să le impună în Guvernul Boc?

M.G.: Cel mai recent exemplu este programul „Prima Casă”, care presupune garantarea de către stat a creditelor ipotecare pentru prima locuinţă. O altă măsură recentă este ieftinirea gazelor naturale cu 5% de la 1 iulie, după ce anterior preţul a mai fost micşorat odată cu 3% de la 1 mai. Ţin să menţionez că PSD şi eu personal insistăm în continuare pentru o ieftinire mai accentuată a preţului la gaze naturale şi chiar la energie electrică. Alte măsuri impuse de PSD sunt majorarea punctului de pensie, instituirea pensiei minime obligatorii, acordarea de medicamente compensate 90% pentru pensionarii cu venituri sub 700 de lei, majorarea subvenţiilor din agricultură până la pragul de 15 milioane de lei vechi sau iniţiativele privind descentralizarea administrativă.

Rep.: Ar trebui să fie agricultura salvarea noastră? De ce parte a baricadei este PSD? Cine ar trebui susţinut, micul sau marele fermier?

M.G.: România îşi valorifică o foarte mică parte din potenţialul agricol imens. Peste 90% din agricultura din mediul rural are drept destinaţie autoconsumul, reprezentând acea agricultură de subzistenţă care nu poate produce rezultate economice notabile. Pentru revigorarea agriculturii din România şi pentru dezvoltarea satului românesc avem nevoie de investiţii masive şi avem nevoie să valorificăm toate oportunităţile oferite de Uniunea Europeană. Viitorii parlamentari europeni PSD au un mandat clar în ceea ce priveşte agricultura. Obiectivele noastre sunt accesarea de programe de finanţare pentru reîntoarcerea tinerilor la sat, modificarea Politicii agricole Comune, astfel încât să fie susţinute fermele mici, chiar familiale, şi producţiile ecologice, dar şi crearea unui fond european de pensii pentru agricultori.

Rep.: Aţi lucrat câţiva ani în sectorul energetic. Care este viitorul acestui domeniu strategic? „Am predat” francezilor viitoarea centrală nucleară din Transilvania?

M.G.: Problema strategiei energetice a României este mult prea importantă pentru a fi lăsată în seama dramoletelor jucate de Traian Băsescu în campania electorală. Această problemă trebuie supusă unei dezbateri publice foarte solide, iar o decizie trebuie să aibă în vedere atât implicaţiile proiectului cât şi nevoile României. Un lucru este însă cert: România nu produce suficientă energie din surse alternative şi nici nu a încurajat până acum astfel de proiecte, pe care eu le consider vitale pentru viitorul sectorului energetic din ţara noastră.

Rep.: Înregistrează PSD progrese în rândul electoratului din Ardeal? Ce abordare aveţi în acest sens?

M.G.: La fiecare vizită în Transilvania am primit semnale tot mai favorabile. Este clar că ieşirea din criza economică se poate face numai prin politici de stânga. Aceasta a fost situaţia şi în SUA, după criza din 1930, şi în Europa după cel de-al doilea război mondial. Oamenii înţeleg acest lucru, iar asta ne apropie inclusiv de electoratul din Ardeal. Datorită profilului zonei, una mai industrializată decât restul României, cu comunităţi mai unite, cu un respect puternic pentru valorile tradiţionale, avem foarte multe lucruri în comun. Mizăm pe dialogul direct cu oamenii şi pe faptul că PSD a propus în permanenţă oameni serioşi şi muncitori, calităţi pe care orice ardelean le apreciază.

Alin Bolbos

1 COMENTARIU

  1. hei geoana,asa ceva ammai auzit,spunene cum ne va reprezenta severin(fara pic de caracter) in parlamentul european.-cum o sa ne reprezinti tu tara ca presedinte,ca nu srtii ce faci si nici nu te intereseaza decit ceva personal sau de haita.In fruntea tarii avem nevoie de cel mai bun gospodar,dar tu zero barat la toate
    Daca totusi mai ai putin patriotsm
    si cu banii de la prezedentiale folosestei in scopuri mai onorabile(ceea ce nu cred)si nu in minciuni si ca o fi si o pati fara coloana vertebrala ca tine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.