Procurorul clujean Mircea Hrudei a mai bifat o „reusita” in lunga sa cariera de sef al DIICOT Cluj, dupa ce saptamana aceasta Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a hotarat definitiv achitarea inculpatilor Zagrean Victor, Vancea Ovidiu Manuel, Moldovan Mihai Septimiu si Szasz Francisc in cunoscutul dosar de atac cu grenada de la Turda. Gazeta de Cluj va prezinta istoricul acestui proces precum si celelalte dosare trimise in judecata sub tutela lui Mircea Hrudei, care au fost solutionate cu o achitare.

Hrudei se lauda ca prinde teroristi

Dupa mai bine de noua ani de la atentatul cu grenada de la pizzeria „Pharaon” din Turda, instanta suprema a decis achitarea celor patru inculpati acuzati de tentativa de omor si terorism.  La data de 7 mai 2004, parchetul de pe langa Tribunalul Cluj ii trimitea in judecata in stare de arest preventiv pe numitii Zagrean Victor, Vancea Ovidiu Manuel, Moldovan Mihai Septimiu si Szasz Francisc, acuzati ca ar fi atentat la viata interlopului turdean Gheorghe Otvos, zis Gagarin. Intrucat formele de participatie erau diferite, autorul atentatului fiind considerat Victor Zagrean, instigator Ovidiu Vancea, zis Balibacea, iar complici fiind Septimiu Mihai Moldovan si Szasz Francisc, cei patru au petrecut perioade diferite in arest. Astfel, Zagrean si Moldovan au fost arestati preventiv din 6 ianuarie 2004, pana la data de 3 noiembrie 2005, iar Vancea si Szasz din 17 ianuarie 2004, pana in 3 noiembrie 2005. Procurorul Mircea Hrudei dadea la acel moment declaratii presei in care anunta ca este primul caz in care nu numai am avea de a face cu infractiunea de tentativa de omor si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dar, datorita modului de executare si a locului in care s-a consumat tentativa, si cu o infractiune de terorism, "Deoarece prin modalitatile prin care a fost savarsita fapta cei patru inculpati au urmarit atat suprimarea numitului Otvos Gheorghe, cat si sa produca o stare de tulburare in randul populatiei din Turda".

Odata trimis in judecata dosarul, Curtea de Apel Iasi, prin sentinta penala nr.45/22 aprilie 2010, i-a achitat pe toti cei patru inculpati care erau invinuiti de infractiunile de tentativa la omor calificat – in toate formele de participatie, nerespectarea regimului armelor si munițiilor si nerespectarea regimului materiilor explozive – toate cu aplicarea disp. art.32 pct.1 și 2 din Legea nr.535/2004, in temeiul disp. art.11 pct.2 lit.”a” rap. la art.10 lit.”c” C.pr.pen.
 
Impotriva acestei hotarari a fost formulat recurs la Inalta Curte de Casație si Justitie de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi, sub aspectul nelegalitatii, cat si al netemeiniciei, procurorii solicitand ”admiterea recursului si casarea hotararii de fond cu rejudecarea cauzei in devolutie integrala, cu pronuntarea unei solutii de condamnare a inculpatilor pentru infractiunile retinute in rechizitoriu”. In data de 14.02.2012 au avut loc dezbaterile in recurs, fiind amanata pronuntarea pentru data de 28.02.2012, iar prin incheierea de sedinta din aceeasi data, instanta a apreciat necesar a se pune in discutia partilor readministrarea probelor, sens in care a repus cauza pe rol.

Dupa reaudierea tuturor mijloacelor de proba, marturii, expertize si verificarea amanuntita a tuturor actelor si lucrarilor dosarului, completul format din trei judecatori al Inaltei Curti a decis la data de 14 noiembrie 2012 respingerea recursului inaintat de catre parchet, mentinand sentinta de achitare data de catre Curtea de Apel Iasi.

Hrudei a mai instrumentat dosare oamenilor nevinovati

Aceasta ultima achitare, cea a “teroristilor” lui Hrudei, este doar cea mai recenta dintr-o lunga cariera de facator de dosare a procurorului sef DIICOT. Mircea Hrudei a mai trimis in judecata atat oameni de afaceri, ale caror societati au avut de suferit din cauza dosarului chiar si dupa achitare, dar si bancheri sau ziaristi, acuzatiile din rechizitoriu  fiind dintre cele mai impresionante. Astfel, Mircea Hrudei a instrumentat dosare de initiere sau constituire de grup infractional organizat, sau aderare la acesta, manipularea pietei de capital, mai nou acte de terorism, insa toate se dovedesc a fi pueril intocmite atunci cand se afla pe masa judecatorilor.  

Dintre aceste dosare, un exemplu elocvent este cel in care au fost acuzați trei oameni de afaceri din Cluj, Fotache Sorin, Sandor Francis Iosif si Turcsa Oliver Gabriel, achitati definitiv pe instanta, dar care in urma procesului, dar a caror firme au ajuns in faliment din cauza procesului, motiv legitim de a ridica intrebarea cu privire la cine va plati aceste esecuri.
Un alt cunoscut caz de incompetenta a procurorului Hrudei este dosarul in care au fost trimisi in judecata presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, Georgios Christofourou, directorul general al Bank of Cyprus Romania si alte sase persoane, sub acuzatia de spalare de bani. La acestea se mai adauga dosarul Paszkany. Omul de afaceri clujean, Arpad Paszkany a fost achitat definitiv de magistrații Inaltei Curti de Casatie si Justiție (ICCJ) in dosarul Gazeta II in care era acuzat de procurorii DIICOT Cluj de sprijinire a unui grup infractional organizat. Acuzațiile din acest dosar instrumentat de catre seful DIICOT Cluj, procurorul Mircea Hrudei, s-au evaporat inca de pe parcursul procesului. Martorii nu si-au mai sustinut declaratiile in faza de urmarire penala, iar altii au sustinut ca au fost fortati de procurori sa spuna ca Paszkany este vinovat.

Un alt dosar care se afla inca pe fond si care se deruleaza de mai bine de sase ani este cel in care ziaristii Liviu Man si altii au fost trimisi in judecata pentru santaj. Fiind primul caz de ziaristi arestati, nu este de mirare faptul ca CEDO, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a admis plangerea inaintata impotriva Statului roman de catre Liviu Man, plangere in care s-au aratat gravele nereguli si incalcari ale drepturilor fundamentale derulate pe tot parcursul procesului. Despre dosarul „Gazeta”, din care a fost disjuns dosarul omului de afaceri Arpad Paszkany, si despre dosarele intocmite de catre Mircea Hrudei in general,  ziaristul Liviu Man, patronului publicatiei „Gazeta de Cluj” a avut de precizat urmatoarele: „Dosarul Gazeta a fost o inscenare a procurorilor Mircea Hrudei si Daciana Deritei, nascuta Pop, prin care au vrut sa inchida gura presei independente, in speta a publicatiilor Gazeta de Cluj si Buna Ziua, Ardeal. Intreaga inscenare a fost  realizata cu scopul de a-si satisface interesele de familie, familia POP, si cele de business, pe filiera Iulius Mall al lui Iulian Dascalu.”


Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.