Oficialii social-democraţi au anunţat că liderul organizaţiei PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, s-a retras din funcţia de conducere. Surse din cadrul USL Cluj ne-au declarat că Aurelia Cristea, deputat PSD, l-a convins pe Remus Lăpuşan să conducă ea organizaţia municipală. Aceleaşi surse ne-au declarat că “greii” din PSD Cluj erau nemulţumiţi de faptul că Mircea Jorj nu ar fi reuşit să conducă organizaţia judeţeană de la Bucureşti şi l-au convins pe acesta să demisioneze. Surse din PSD ne-au declarat că Aurelia Cristea va fi candidatul “surpriză” al social-democraţilor la Primăria municipiului Cluj-Napoca în 2016 şi din acest motiv se pregăteşte să preia frâiele organizaţiei municipale.

 

Aurelia Cristea a declarat că nu a luat încă în calcul candidatura la şefia organizaţiei, iar Mircea Jorj a declarat că el a făcut ce e mai bine pentru organizaţie. Mircea Jorj s-a luptat cu PDL, fiind cel care i-a făcut o plângere la ANI viceprimarului democrat-liberal, Gheorghe Şurubaru.

 

Anunţul sec, limbaj de lemn

“Dl. Mircea Jorj s-a retras miercuri, 15 ianuarie, din funcţia de preşedinte al PSD Cluj-Napoca”, este anunţul sec pe care l-au făcut social-democraţii clujeni.

“Am luat decizia să îmi dau demisia. Cred că e mai bine pentru organizaţie să fac acest lucru. Rămân în continuare în echipă alături de colegii mei. Mă voi ocupa de partea administrativă la Bucureşti (n.r. este vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici). E un an electoral încărcat şi rămân alături de colegi, alături de echipă. E un gest pe care l-am făcut în favoarea organizaţiei, pe care am adus-o la cunoştinţa colegilor în cursul zilei de ieri. Urmează să se decidă cum se va proceda. Nu e nimic de speculat aici. Nu ştiu cine se va ocupa de interimat. Se va convoca o şedinţă a organizaţiei judeţene”, a declarat în exclusivitate pentru Gazeta de Cluj Mircea Jorj, fostul preşedinte al PSD Cluj-Napoca.

 

Ce spune Aurelia Cristea

“Nu pot să comentez o decizie personală a colegului meu. O decizie personală este o decizie personală. Fiecare îşi evaluează priorităţile şi nu cred că este ceva de comentat, chestiunea este legată de faptul că suntem în plină campanie. Trebuie să găsim pe cineva care să preia organizaţia. Nu e vorba de înlocuitor, e vorba de o persoană care să formeze o echipă care să funcţioneze (n.r. întrebată dacă vor găsi un înlocuitor pentru Mircea Jorj).

Nu am luat în calcul aceasta variantă. Momentan nu am luat în calcul această variantă. Eu vreau să vă spun că decizia a fost comunicată ieri (n.r. pe 15 ianuarie). E mult prea scurt timpul ca să pot să spun cine, ce va face în perioada imediat următoare. Evident că trebuie ca lucrurile să funcţioneze cât mai repede”, a explicat pentru Gazeta de Cluj Aurelia Cristea, deputat PSD.

 

Mircea Jorj este preşedintele PSD Cluj-Napoca din iulie 2010 şi a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al PSD Cluj-Napoca în martie 2013. El este vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP). Mircea Jorj îşi dorea să fie candidatul USL pentru Senat la alegerile din 2012, dar a primit drept “consolare” funcţia de vicepreşedinte al ANFP, fiind de altfel singurul sub-secretar de stat dat de către urbea de pe Someş.

 

Cel mai important demers: incompatibilitatea lui Şurubaru

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Surubaru, a fost declarat în octombrie 2013 incompatibil de magistratul Monica Diaconescu de la Curtea de Apel Cluj. Judecătorul a respins contestaţia lui Gheorghe Şurubaru faţă de raportul Agenţiei Naţionale de Integritate. ANI l-a declarat incompatibil pe Şurubaru în urma unui demers al preşedintelui PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj.

“Respinge cererea formulată de reclamantul Şurubaru Gheorghe, în contradictoriu cu pârâta ANI. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune sub sancţiunea anulării, la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din 24.10.2013” , arată Monica Diaconescu de la Curtea de Apel Cluj.

“Mai mult decât s-a pronunţat justiţia nu pot să comentez. La nivelul instanţelor sunt decizii corecte şi nu pot decât să apreciez faptul că la nivelul instanţelor de judecată legea se respectă. Sper să fie o chestie benefică pentru curăţenia Primăriei, răscolită de multe lucruri ilegale şi care din păcate primarul le gestionează în continuare. Mă bucur că la Cluj instanţele îşi fac datoria. Felicit judecătorii care îşi fac datoria fără nicio implicare a politicului”, a declarat la acea vreme pentru Gazeta de Cluj, Mircea Jorj, cel care a iniţiat plângerea împotriva viceprimarului.

 

Ce spunea Jorj despre demersul său

Reporter: Ce părere aveţi despre această sentinţă a ANI în ceea ce priveşte incompatibilitatea viceprimarului Gheorghe Şurubaru exact înainte de a se schimba legea?

Mircea Jorj: Din punctul meu de vedere legea ANI trebuie respectată. Este o lege în vigoare pe care toată lumea trebuie să o respecte. Legat de eventualele modificări, cei în măsură să aprecieze acest lucru sunt parlamentarii. Legea este în vigoare şi trebuie respectată şi aplicată. Nu discutăm despre oportunitatea ei, despre faptul că unii şi-ar dori să o modifice. Regretabilă este atitudinea primarului Emil Boc. Din nou avem o situaţie penală la Primăria municipiului Cluj-Napoca şi sunt tare curios care va fi atitudinea primarului. Este o decizie dată de către ANI. Nu ştiu ce decizie vor mai aştepta. Este evident că Şurubaru trebuie urgent să îşi piardă mandatul atât de consilier local, cât şi de viceprimar. Domnul Emil Boc să dea explicaţii de ce a lăsat ca această situaţie să ajungă până aici. Boc trebuie să îşi dea demisia din funcţia de primar pentru că s-a opus evidentului legal care există în această speţă. Arată putreziciunea sistemului administrativ condus de Emil Boc şi viziunea pe care o are acesta despre felul în care se desfăşoară integritatea la Primăria Cluj-Napoca. E regretabilă situaţia faţă de toţi clujenii.

 

Rep.: Cine este cel mai vinovat de această situaţie?

Mircea Jorj: Mult mai vinovat este Emil Boc şi nu Gheorghe Şurubaru pentru că nimic nu s-a întâmplat fără voia lui. Nimeni nu mişcă în front fără dirijarea lui Emil Boc. El este cel care a girat toată această situaţie. El, în interiorul PDL, a avut această conduită de a continua cu domnul Şurubaru, deşi l-am avertizat. I-am dat un răgaz de 24 de ore înaintea demersului. Acum se ascunde din nou în Primăria Cluj-Napoca. Nimeni nu îşi asumă nicio răspundere, nimeni nu oferă niciun punct de vedere. Într-adevăr nimeni nu trebuie să îşi asume acest lucru în afară de Emil Boc. A girat-o şi cât a fost Sorin Apostu viceprimar, apoi primar. Îl văd zilnic la festivalul sarmalelor, în schimb noi avem în Cluj probleme foarte grave de administraţie. Toată lumea trebuie să suporte rigorile legii. Nu înţeleg de ce trebuie să acoperim chestiunile acestea. Eu am mai avut poziţii şi în interiorul partidului în care au fost situaţii delicate. Boc nu are această abordare şi este regretabil că primarul nu are personalitate politică, este în plin declin politic. Nu pot să spun decât că este păcat că este primarul municipiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.