La sfarşitul saptamanii trecute, Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Romani (FIJR), cea mai reprezentativa organizaţie de profil din Romania, a organizat la Donji Milanovat, in Serbia, a patra ediţie a congresului anual al organizaţiei. Astfel Forumul a adus impreuna jurnalişti romani din ţara şi din afara graniţelor, care au discutat despre problematica minoritaţilor romaneşti, dar şi despre importanţa şi dezvoltarea presei de limba romana din afara ţarii.

Congresul internaţional s-a desfaşurat sub genericul Europa-Manipulare-Minoritate şi a avut participanţi din şapte ţari in care traiesc comunitaţi de romani: Serbia, Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria, Grecia, Albania şi Italia. Printre temele de dezbatere incluse in programul Congresului menţionam: crearea unui sistem coordonat şi rapid de reacţie in chestiuni care vizieaza incalcarea drepturilor minoritaţii romaneşti, profesionalizarea presei de limba romana din afara graniţelor şi identificarea unor soluţii de finanţare/autofinanţare pentru presa din comunitaţile romaneşti.
Este pentru prima data cand, printre jurnaliştii prezenţi la forum, au fost prezenţi şi oficiali romani, printre care ministrul pentru romanii de pretudindeni Cristian David, preşedintele Institutului Cultural Roman (ICR) Andrei Marga şi Stejarel Olaru, secretar de stat in Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. De asemenea, premierul Victor Ponta a transmis o adresa prin care arata ca este impresionat de activitatea FIJR, recunoscand astfel oficial meritele celei mai reprezentative organizaţii de profil din Romania.
“Felicit Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Romani, organizaţie care se adreseaza celor aproximativ 1000 de jurnalişti ce activeaza in mass media de limba romana din afara graniţelor, pentru perseverenţa şi energia cu care a promovat identitatea acestei categorii profesionale. Faptul ca astazi se desfaşoara cel de-al IV-lea Congres al Forumului demonstreaza ca organizaţia reprezinta credibil interesele profesionale ale jurnaliştilor de limba romana din statele unde exista comunitaţi romaneşti importante, in principal Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, dar şi Spania, Italia şi Statele Unite ale Americii”, scrie premierul Victor Ponta jurnaliştilor prezenţi la congres.

“Datoria morala şi legala”

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul “Institutului Cultural Roman”, al “Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni” şi al “Consiliului Judeţean” Cluj. Preşedintele acesteia din urma, Horea Uioreanu, subliniaza in cuvantul adresat jurnaliştilor prezenţi la congres “datoria, atat legala, dar mai ales morala, pe care atat presa cat şi autoritaţile romane o au in ceea ce priveşte sprijinirea tuturor comunitaţilor romaneşti din afara graniţelor, atat in ceea ce priveşte  garantarea şi respectarea drepturilor etnicilor romani, la nivel de indivizi şi comunitate, cat şi in ceea ce priveşte pastrarea identitaţii naţionale a acestora şi chiar consolidarea ei, printr-o legatura cat mai stransa şi funcţionala cu toţi factorii responsabili din Ţara Mama.”
Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Romani este  o organizaţie internaţionala care reuneşte jurnalişti din afara graniţelor, dar şi jurnalişti romani preocupaţi de problematica comunitaţilor din afara graniţelor. FIJR este, astfel, o organizaţie nonguvernamentala care incearca sa coalizeze jurnaliştii de limba romana, indiferent de care parte a graniţelor s-ar afla. ”Ideea este urmatoarea, ce se intampla cu presa de limba romana din afara graniţelor, cum facem, şi ce strategii abordam pentru a face o presa de calitate de limba romana? Daca in Republica Moldova lucrurile sunt rezolvate pentru ca au o presa dinamica şi foarte vie, in restul ţarilor din vecinatate, cum ar fi Ungaria, Ucraina, Serbia, problema presei de limba romana este destul de delicata, şi este legata in primul rand de sub-finanţare şi de lipsa unei strategii din partea Romaniei legate de susţinerea acestei prese”, a declarat Romeo Couţi, preşedintele FIJR, pentru Gazeta de Cluj. Acesta a aratat ca unul din dezideratele Forumului este ca aceleaşi standarde ca in Romania sa se aplice la jurnalismul pentru minoritaţi in intreaga Europa.

Recunoaştere oficiala

Unul din evenimentele de succes al acestei organizaţii reprezentative pentru mass media romaneasca este congresul anual. Congresul anual al Forumului are loc de fiecare data intr-o alta ţara unde exista comunitaţi de romani. Primul congres a avut loc in Valea Timocului, in Serbia, apoi la Chişinau, la Cernauţi, iar anul acesta din nou in Serbia.
In incercarea de a veni in intampinarea libertaţii de exprimare ale presei romaneşti de preste graniţe, FIJR incearca sa apeleze la autoritaţile romaneşti, aşa cum a fost in cadrul evenimentului de anul trecut, cand a fost redactata o scrisoarea deschisa adresata politicienilor – Preşedintelui Romaniei, Guvernului, Senatului şi altora – in care cereau generarea unui spaţiu de dezbaterea pentru crearea unei strategii privind problematica romanilor de pretutindeni. Singurul raspuns a venit la momentul respectiv din partea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, un partener constant al Forumului in eforturile sale de reprezentare a jurnaliştilor de limba romana din afara Romaniei.
Iata ca anul acesta lucrurile s-au schimbat, şi odata cu incheierea campaniei electorale, care probabil i-a preocupat pe politicieni mai mult decat drepturile naţionalilor romani, aleşii au inceput sa se ralieze cauzelor FIJR şi sa transmita felicitari principalei organizaţii romaneşti de profil.
Mesajul direct al premierului, prezenţa membrilor Executivului şi interesul manifestat de administraţiile locale şi alte instituţii din Romania au adus in acest an in prim-plan nu numai congresul organizat de Forum, ci intreaga sa activitate. In cadrul congresului, FIJR a lansat concursul de eseuri cu tema „Proiect Romania”, adresat tinerilor pana in 35 ani. Participanţii pot trimite materialele lor din Romania sau din orice comunitate romaneasca de peste hotare, in care pot face o descriere a satului romanesc, pot face eseuri despre situaţia romanilor din zonele istorice ale Romaniei şi nu numai, pot aborda subiecte de actualitate privind comunitaţile de romani. Forumul spera ca materialele sa fie originale, incisive, controversate şi sa poata naşte dezbateri. Iar nu in ultimul rand, sa dezvolte o noua generaţie de jurnalişti tineri care sa scrie despre problemele şi viaţa comunitaţilor romane din afara ţarii.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.