Neglijența autorităților față de statuile simbolice ale culturii noastre nu mai reprezintă ceva nou, acestea fiind abandonate sau lăsate în voia sorții. Indiferența crasă a unor indivizi puși la conducere a stârnit nemulțumirea multor cetățeni preocupați de păstrarea și promovarea patrimoniului cultural. 

â Vineri, 30 iunie, la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, în sala „Ioan Mușlea” a avut loc o conferință de presă intitulată „Împreună salvăm monumentele românești”, la 50 de ani de la apariția grupului statuar „Școala Ardeleană” pe Kogălniceanu. 

Organizatorii acestui eveniment au fost Asociația Românilor Expulzați în 1940, Filiala Carei, ARS Transilvaniae, ASTRA Despățământul Carei și Societatea Avram Iancu din România. La acest eveniment au participat  academicieni, profesori universitari, profesori, oameni de cultură, activiști civici, artiști, clerici și români care încă își prețuiesc cultura, istoria și identitatea națională.

În cadrul conferinței, cei prezenți au vorbit despre o serie de monumente care se află în pericol sau care au fost supuse abuzurilor. Unul dintre acestea este „Monumentul Ostașului Român” din Carei, care, în ciuda hotărârii de Consiliu Local și a avizelor primite de la Ministerul Culturii, se află într-un pericol iminent.

Un alt exemplu adus în discuție a fost „Statuia lui Avram Iancu” din Centrul Istoric al Turdei, care a fost mutată abuziv, fără a se respecta procedurile legale și fără consultarea opiniei publice. În plus, „Bustul lui Avram Iancu”, care urma să fie amplasat în Sibiu, nu a primit aprobarea Ministerului Culturii, ceea ce constituie o încălcare a dreptului la exprimare culturală.

De asemenea, s-a vorbit și despre grupul statuar „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca, despre care a scris și Gazeta de Cluj în repetate rânduri, care a rămas fără soclu. Mai mult decât atât, statuile lui Mihai Eminescu și Lucian Blaga, amplasate în fața Teatrului Național Cluj, au suferit aceeași soartă, fiindu-le îndepărtat soclul.

Un alt caz semnalat a fost mutarea abuzivă a statuii lui Mihai Viteazu din Oradea, fapt ce denotă o lipsă de respect față de patrimoniul cultural. De asemenea, statuile lui Baba Novac din Cluj și Vasile Lucaciu din Satu Mare au fost vandalizate prin ștergerea unor cuvinte importante, semn că patrimoniul cultural este tratat cu indiferență.

Aceste incidente au fost posibile, evident, cu acordul tacit al autorităților, ceea ce ridică mai multe semne de întrebare cu privire la modul în care aleșii știu să protejeze și să conserve patrimoniul cultural național. 

Prima care a luat cuvântul a fost Daniela Ciută, reprezentant al Asociației Românilor Expulzați în 1940.  

Am dorit să organizăm această conferință de presă pentru că asaltul asupra statuilor românești a depășit cota de avarie. În cursul săptămânii trecute asupra monumentelor a ajuns și la Carei. A fost aprobat un proiect prin care monumentul Ostașului Român, unul important, simbol al luptei de eliberare al românilor, este în pericol. Astăzi, aici la Cluj, în inima Transilvaniei spunem: AJUNGE! Stop asaltului asupra monumentelor și statuilor românești. Suntem o țară, un popor, avem milenii de existență și nu mai dorim ca cineva să-și bată joc de simbolurile naționale. Dacă noi trebuie să respectăm legile, să respecte și minoritarii. Nu este singurul monument care a fost supus asaltului. Anul trecut am avut un protest la Turda. Nici acolo, Avram Iancu nu este binevăzut în centrul istoric. La ora actuală a fost mutat. Cât mai putem accepta așa ceva? Ce lăsăm copiilor noștri? Avem de gând să luăm atitudine să facem presiuni asupra tuturor administrațiilor locale și a prefecturilor care aprobă astfel de proiecte. Dacă nu luăm atitudine, ne vom trezi străini în țara noastră. Dacă noi nu intervenim, riscăm să ne pierdem identitatea”, a precizat Daniela Ciută. 

Daniela Ciută

În continuare a vorbit academicianul Marius Porumb, care a punctat câteva idei privind Grupul Statuar „Școala Ardeleană și monumentul din Carei. 

„Este percepută, tot mai mult, o tendință de diminuare a valorii naționale. Noi românii suntem un popor de oameni creștini și mereu ne pomenim morții. Monumentul din Carei simbolizează o pagină glorioasă a paginei care se cheamă România. În aceeași idee, trebuie să ne apărăm și celelalte monumente. Noi suntem un popor mai blajin, ca să zic așa, care acceptă fără să spună nimic. Trăim împreună cu minoritățile în această țară, dar să nu uite, patria lor e România. La Cluj sunt unele probleme pe care le avem și uitați la Teatrul Național. Nu era necesară reamenajarea în fața treptelor. Cele două statui au fost date de pe soclu jos pe care era scris numele Mihai Eminescu și Lucian Blaga. Soclurile au fost luate să nu fie scris numele celor reprezentați pe ele. La fel se întâmplă și cu grupul statuar din fața Universității. Trebuie să spunem răspicat că Transilvania este o țară românească”; a precizat Marius Porumb. 

Marius Porumb.

Marius Porumb: Este un simbol, la care toți care terminau universitatea, când coborau, se fotografiau în fața acestei statui

Tiberiu Groza, de la Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu”, a precizat că este nevoie ca autoritățile să fie sensibilizate pentru a se putea schimba ceva. 

„Scuze ieftine și penibile am auzit și din partea autorităților clujene când mai multe statui au fost date jos de pe soclu. În loc să fie puse în valoare, au fost minimalizate cât de mult s-a putut. Cu toate acestea, slavă Domnului și domnului primar Emil Boc a înțeles unde este tras de mai multe asociații care au venit cu proiectele și-au propus pe acelea câștigătoare cu vechiul amplasament și soclu, iar ulterior s-au dus și depus la direcția de cultură alte proiecte care schimbau fundamental proporțiile. Au mers până acolo să-l scoată pe Emil Racoviță din fața liceului. Ei au zis că bustul nu are ce căuta într-o stradă pietonală. Acest bust nu corespundea esteticii acestei firme de arhitectură, cu bună credință, Boc l-a împărțit fără să se gândească la capcanele pregătite. Cu toate acestea, acest monument, mai exact Grupul statuar „Școala Ardeleană”, își va reveni la forma inițială. 

Tiberiu Groza

Doi români au votat împotriva repunerii pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană”

Joi, 29 iunie 2023, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Cluj a aprobat proiectul trimis de primărie pentru a readuce Grupul statuar Școala Ardeleană pe soclul său original, în conformitate cu configurația inițială, înainte de lucrările de reamenajare a străzii Mihail Kogălniceanu. Decizia a fost adoptată cu șase voturi pentru și trei împotrivă. Comisia este formată din zece membri, avându-l pe arheologul Sorin Cociș în funcția de președinte. Membrii sunt: Kis Alpár-Sándor (inginer), Claudius Daniel Pop (arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca), Eugen Pănescu (arhitect), Ligia Ileana Subțirică (arhitect), Ioana Veronica Rus Cacoveanu (absolventă a Facultății de Istorie și Filosofie, Departamentul Istoria Artei, UBB), Tulogdy László György (arhitect), Vincze Szilárd Alpár (inginer în instalații), Claudiu-Daniel Salanță (arhitect), Cristina Fărcaș (arhitect șef al Bistrița Năsăud) și Aletta Popovici (arhitect șef al județului Sălaj).

Dintre aceștia, trei membri au precizat că Grupul statuar nu ar trebui să fie repus în forma sa din 1973, anul inaugurării. Cei trei membri care au votat împotriva revenirii la forma inițială au fost arhitectul Eugen Pănescu, arhitectul Tulogdy László Györg și Ioana Rus Cacoveanu, absolventa Departamentului Istoria Artei din cadrul Facultății de Istorie a UBB, conform informațiilor de pe ziarulfaclia.ro.

Îl apreciez pe domnul primar că Primăria a depus proiectul și să-l avizeze pentru refacerea acestui soclu. De asemenea în care i-am semnalat mai multe monumente degradate, s-au refăcut și o să vedeți un monument minunat. Statuia își va regăsi splendoarea și regăsirea, la 50 de ani de la crearea acestuia. Avem asemenea lupte de dus în multe zone ale țării pentru a readuce strălucirea tuturor monumentelor”, a concluzionat Tiberiu Groza. 

Dorel Vișan, actor

Profesorul de la Astra Cluj, Mircea Popa, a amintit tuturor celor prezenți în sală că întâlnirea cu toți este o cauză nobilă care, din păcate, a fost ignorată de ani de zile. 

„Dacă noi românii spunem ceva în apărarea drepturilor firești ale neamului românesc, suntem acuzați de șovinism. Este momentul ca noi, toți care formăm acestea, să ridicăm capul sus și să ne apărăm condiția. Fac parte dintr-un neam care este condamnat la sărăcie și la dispariție. Se fac tot felul de scenarii la adresa noastră. Un grup statuar, precum cel al Școlii Ardelene, a fost gândit împreună cu acest soclu, care făcea parte organiz din grupul statuar. Cum o așezi pe caldarâm, poate că voiau să o și îngroape. Cine știe. La nivelul acesta vrem să anihilăm toate marile personalități. Ei, cei de acolo de la conducere”; a conchis Mircea Popa. 

În sală a fost prezent și actorul Dorel Vișan, care a punctat pe scurt că este nevoie de unitate între români, iar autoritățile trebuie să-și facă prezența la astfel de întâlniri, altfel totul este în zadar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.