Anul trecut, Primăria Cluj Napoca a autorizat edificarea unui bloc cu 10 etaje în zona Plopilor, pe spațiul dintre Parcul Rozelor și Parcul Iuliu Hațieganu. Inițiatorul proiectului a fost firma suceveană General Construct, însă adevăratul beneficiar al acestei afaceri imobiliare este Vasile Salanță, cunoscut drept Moșu Pic, unul dintre cei mai prolifici constructori din zonele Florești –  Cluj Napoca. El este partener de afaceri cu Teodor Pop Puscaș, fostul chestor de poliție, sau cu șeful Ocolului Silvic Cluj, Adrian Apostoaie. De altfel, capitalul financiar de care dispune Vasile Salanță provine din afaceri cu lemn făcute în zona Gilău – Someșul Rece.

Clujenii se declarau revoltați anul trecut pentru că Primăria Cluj Napoca autorizase pentru firma suceveană General Construct un bloc cu 10 etaje într-o zonă verde ”îngrădită” de două parcuri: Parcul Rozelor și Parcul Iuliu Hațieganu. Nimeni nu înțelegea cum, o firmă din Suceava, care vine cu un proiect de blocuri cu patru etaje, primește aprobarea pentru a construi un bloc cu 10 etaje?! La data respectivă, primarul Emil Boc declara că totul este perfect legal și că cei responsabili de autorizarea acestui proiect sunt urbaniștii din cadrul Primăriei Cluj Napoca.

Actualul PUG prevede că în zona respectivă se pot construi doar clădiri cu maxim 3 etaje, însă sucevenii de la General Construct au obținut avizele prin intermediul unor derogări girate de Serviciul de Urbanism din cadrul administrației locale.

Opinia este împărtășită de Adrian Dohotaru, deputat independent pe final de mandat.

„Primarul Emil Boc minte! Spune că un spațiu verde dintre Parcul Babeș și Parcul Rozelor va fi ras din cauza proiectanților PUG-ului, care au schimbat destinația unui teren pentru a permite construcția unui bloc de zece etaje.

Ce nu spune Boc e că proiectanții PUG au preluat doar PUZ-uri mai vechi, care permiteau construcții. Construcția va aduce mai mult trafic auto, va rade sute de copaci probabil și un spațiu verde, va provoca poluare într-un spațiu folosit de clujeni pentru loisir.

Ce trebuia să facă administrația Boc?! Să nu autorizeze construcția și să lase spațiul verde care asigură continuitatea între cele două parcuri. Mai avea și varianta pro-activă să cumpere anii trecuți terenul ca să îl amenajeze și să extindă Parcul Rozelor.

Ce a făcut, în schimb? A permis construcția unui bloc pe spațiu verde, în Parcul Rozelor, a permis privatizarea unei treimi din parc, Baza Sportivă Winners fără să ceară nimic la schimb într-un fals contract de asociere, construcțiile investitorului privat nefiind intabulate pe numele Primăriei, iar mai nou autorizează acest bloc”, declara Dohotaru, cunoscut ca fiind unul dintre activiștii pentru mediu.

Astfel, rămâne în aer întrebarea: de ce a fost autorizat un bloc de 10 etaje între două parcuri? Unul dintre răspunsuri poate fi următorul. După ce a fost autorizat, proiectul respectiv a fost cumpărat de Vasile Salanță, unul dintre cei mai prolifici imobiliari din Florești care se extinde cu afacerile în Cluj Napoca.

Afacerile familiei Salanță

Vasile Salanță este partener de afaceri cu Teodor Pop Puscaș, fostul chestor de poliție, sau cu șeful Ocolului Silvic Cluj, Adrian Apostoaie. De altfel, capitalul financiar de care dispune Vasile Salanță provine din afaceri cu lemn făcute în zona Gilău – Someșul Rece.

Firma Cristal Turism este deținută de Adelina și Vasile Salanță, însă în cadrul firmei au mai fost asociați avocatul Teodor Pruncuț și Harț Marius Foia. Cel din urmă este partener de afaceri, în cadrul firmei TI Trust Invest, cu membrii familiei Căpușan, care dețin complexul Sun Garden Resort. Firma respectivă a vândut lacul Laguna Albastră (cumpărat de la primăria Aghireșu) omului de afaceri dejean Ioan Tecar. Hârț-Foia este administrator al complexului Sun Garden Resort și a făcut parte și din conducerea Clujana.

În cadrul firmei Allas Grup, Salanță este asociat cu fostul șef al IPJ Cluj, Pop Pușcaș Teodor, patronul firmei de pază PP Protect. Cei doi sunt proprietarii hotelului Royal din cartierul Gheorgheni. De asemenea, prin intermediul acestei firme, Salanță și Pușcaș au construit mai multe imobile de locuințe în Florești.

În această firmă a fost asociat și fostul șef al Ocolului Silvic Gilău, șeful Ocolului Silvic Cluj, Adrian Apostoaie.

Lacurile din Mărtinești ”pierdute” la Pop Pușcaș și Moșu Pic

Fostul șef al poliției clujene, Teodor Pop Puscaș, Vasile Salanță și Nicolae Căpușan, acționari în cadrul Euro Hunter SRL, au ajuns să dețină și parte din patrimoniul Piscicola.

Miza acestei societăţi o reprezintă lacurile din Mărtineşti care ocupă o suprafaţă totală de 176,42 de hectare de teren, din care 142,57 de hectare de luciu de apă. Societatea Piscicola, care începuse să acapareze lacurile din judeţ, a intrat în posesia fermelor piscicole de la Mărtineşti. Aceste puneri în posesie au fost făcute cu sprijinul guvernului care dorea privatizarea lacurilor.

În anul 2003, aceste lacuri au fost trecute din patrimoniul Piscicola în cel al Companiei Naţionale de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), iar trecerea s-a făcut cu titlu gratuit. La acea dată, directorul Piscicola era Mircea Tripon (PSD), care ulterior a devenit şeful Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultura, filiala Cluj, iar directorul general al CNAFP era Valentin Buksz. Următoarea mişcare făcută a fost ca CNAFP să concesioneze aceste lacuri firmei Euro Hunter. La scurt timp, CNAFP a intrat în subordinea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) şi după aceea, agenţia respectivă s-a desfiinţat. Astfel, fără a fi făcut vreun transfer al concesiunii, cei de la Euro Hunter au rămas cu lacurile în administrare.

Puscaș a făcut parte dintr-o comisie a CJ Cluj care investighează licitaţiile organizate de administraţia judeţeană din 2000 până în 2010.

Asociat cu oameni de afaceri acuzați de evaziune

O altă asociere a lui Vasile Salanță este cea din cadrul firmei Mot Construct cu Balas Gabriel.

Cel din urmă este implicat într-o anchetă penală. În cursul acestui an, procurorii Parchetului General au dispus control judiciar pe numele patronului Oncos, Vasile Onaca, a unui acționar al firmei Amareton, Viorica Coborzan, și a soților Gabriel și Camelia Bălaș, care dețin societățile Ale Avis SRL și Puiul Regal SRL. Conform celor de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR, din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2012, persoanele în cauză nu ar fi înregistrat în contabilitate operaţiunile efectuate şi veniturile realizate, sustrăgându-se astfel de plata obligaţiilor fiscale aferente activităţii comerciale.

Cei în cauză sunt bănuiţi că ar fi folosit în circuitul infracţional creat mai multe societăţi comerciale care au ca obiect de activitate comercializarea intracomunitară de produse agro-alimentare (carne de pui), din judeţul Cluj.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la 6.000.000 de lei. Momentan, ancheta a rămas în ”coadă de pește”.

Cum a ajuns 1 hectar de teren în proprietatea lui Vasile Salanță

Vasile Salanță urmează să edifice un alt proiect imobiliar de anvergură în zona Tăietura Turcului. Terenul respectiv, cu o suprafață de 11.600 mp,  a aparținut statului, însă, cu pași mici, el a ajuns în patrimoniul unei societăți comerciale care a fost falimentată în urma contractării unor împrumuturi. Ulterior, terenul a fost vândut, oamenii de afaceri între care s-a încheiat tranzacția fiind și prieteni. Terenul  a aparținut fostei Centrale a Sării și Nemetaliferelor București care, ulterior s-a transformat în SC Cominex Nemetalifere SA și a fost folosit ca amplasament pentru fosta fabrică de bentonită a societății. Compania de stat a devenit Salrom, iar terenul respectiv a rămas în proprietatea Conimex Nemetalifere SRL. La această societate sunt acționari RUSU VASILE, NECIU DANUT, VADAN DUMITRU, RUSU ELEONORA (persoane fizice care dețin aproximativ 7% din acțiunile companiei) și firmele PRAGMATIC COMPREST (acționar majoritar cu aproape 70%), Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (18%)  și COMINEX NEMETALIFERE SA (6% din pachetul de acțiuni).

Salanță  a cumpărat, prin intermediul SC Cristal Turism și SC Someșul Cald, terenul cu o suprafață de peste 1 hectar de la Conimex.

Dănuț Neciu, unul dintre acționarii Conimex, este înrudit cu Gavril Neciu, fostul șef al UM 0215 Cluj. Cel din urmă a absolvit Școala de Ofițeri de Securitate de la Băneasa, promoția 1973, fiind coleg de clasă cu șeful de personal al fostei UM 0215 București, col. Constantin Constantin, cumnatul lui Viorel Hrebenciuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.