Florian Walter, patronul Universităţii Cluj şi al societăţii de colectare a gunoaielor Romprest, a fost arestat preventiv în lipsă de către magistraţii de la Tribunalul Prahova. Decizia nu a fost contestată de acesta, care este urmărit internaţional. Gazeta de Cluj vă prezintă motivele pentru care judecătorul Alina Cristina Savu a decis arestarea preventivă a lui Walter.

 

Dosarul lui Florian Walter a început încă de anul trecut. Cumnatul său a fost trimis în judecată în 2014, iar magistratul care a decis arestarea în lipsă a lui Walter vorbeşte despre faptul că acesta ar trebui să ştie despre acest dosar, dar şi despre faptul că în cadrul cercetărilor au fost arestate alte 15 persoane. Procurorii DIICOT Ploieşti au dispus urmărirea penală pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare a banilor, dar şi alte infracţiuni pe 25 februarie 2015. Oamenii legii au dispus continuarea urmăririi penale in personam pe 5 mai 2015 împotriva lui Florian Walter pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, instigare la spălare de bani.

 

Infracţiunile din 2012-2014 ale lui Walter 

Procurorii îl acuză pe Florian Walter că ar fi încercat să reducă artificial profitul impozitabil şi TVA-ul plătit către stat în cadrul societăţii sale, Romprest. Mai mult, el ar fi înregistrat achiziţii fictive de la diverse societăţi comerciale, creând un sistem complex, pe trei eşaloane diferite.

”Eşalonul I al circuitului comercial operaţionalizat de numitul Florian Walter fiind societăţile care intră în relaţie comercială şi financiară directă cu Romprest, în vederea utilizării în scopuri proprii, parte a sumelor de bani retrase în numerar sunt remis de către acesta membrilor grupului infracţional organizat, în funcţie de contribuţia fiecăruia la activitatea infracţională”, arată surse din rândul procurorilor DIICOT.

 

Cum transforma Walter banii negrii în bani albi

Florian Walter avea un mecanism foarte complex de spălare a banilor descoperit de procurorii DIICOT. El îşi convingea ”acoliţii” să retragă bani în numerar, pentru diminuarea cuantumului contribuţiilor datorate bugetului de stat, vorbim aici de TVA şi impozit pe profit, în timp ce banii scoşi îi reintroducea în cadrul societăţii fie prin mărirea aportului de capital, fie prin creditarea societăţii.  Astfel, procurorii au calculat un prejudiciu de 19 milioane de lei cauzat bugetului de stat, la care se adaugă şi 60 de milioane de lei prejudiciu din spălarea banilor.

”Se apreciază că  sunt îndeplinite în cauză disp. art. 223 alin.1 lit.a C.p.p. în sensul că există date şi indicii că inculpatul a fugit sau se sustrage de la urmărirea penală, din procesele verbale ale mandatelor de aducere emise pe numele inculpatului, ale mandatelor de percheziţie, întrucât acesta având cunoştinţă în calitatea sa de administrator, de controalele efectuate de inspectorii Antifraudă, fapt atestat prin acte de control, inculpatul s-a sustras urmăririi penale şi a părăsit teritoriul României.

Faţă de prejudiciul produs, prin numărul mare de persoane pe care le-a angrenat în această activitate infracţională, apreciază că inculpatul reprezintă un pericol pentru ordinea publică. Este singura persoană care nu a fost găsită în urma percheziţiilor domiciliare, în urma cărora au fost reţinute 23 persoane din care 15 persoane sunt arestate preventiv”, arată judecătorul Cristina Alina Savu.

Procurorii au anumite indicii care arată că în cadrul grupului infracţional organizat avea desfăşurate activităţi ilegale: existau sedii sociale unde nu se desfăşura activitatea, declarate în principal la adrese de cabinete de avocatură sau apartamente de bloc, lipsa unor puncte de lucru adecvate pentru 200-300 de angajaţi, reprezentanţi legali neidentificabili ai respectivelor societăţi, lipsa mijloacelor de transport necesare deplasării unui număr mare de personal muncitor. Toate aceste indicii l-au motivat pe judecătorul de la Tribunalul Ploieşti să îl aresteze pe Florian Walter.

”În plus, nu trebuie pierdut din vedere că prin rechizitoriul nr. 259//D/P/2014 al DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti s-a dispus trimiterea în judecată a cumnatului inculpatului, din acel dosar fiind disjunse cercetările cu privire la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în privinţa circuitului financiar fictiv în care a fost implicată …………….., prin urmare inculpatul avea cunoştinţă despre existenţa dosarului penal.

De asemenea, chiar dacă s-ar considera că inculpatul nu cunoştea despre existenţa dosarului penal, în momentul prezent, cel în raport cu care sunt de altfel analizate toate condiţiile prevăzute de lege pentru luarea măsurii arestării preventive, nu este rezonabil să se creadă că nu are cunoştinţă de spre propunerea de arestare formulată şi despre faptul că deja o parte a grupului infracţional organizat a fost arestată”, arată judecătorul care a decis arestarea în lipsă.

 

Walter ameninţă cu judecata

Florian Walter, patronul U Cluj şi al societăţii Romprest, este dat în urmărire internaţională şi în România are de executat un mandat de arestare preventivă de 30 de zile. El este căutat pe toată planeta pentru un prejudiciu de 19 milioane de euro cauzat statului român, dar pare mai preocupat de articolele despre el din Gazeta de Cluj, pe care ne interzice să le publicăm prin intermediul fiului sau, Cosmin. Precizăm că nu menţionează despre care articole vorbeşte. Oricum, ne întrebăm cum de fugarul a putut luat legătura cu propriul avocatul, Bogdan-Alexandru Tănase, şi dacă acesta nu a fost chemat la audieri la DIICOT în urma acestui ”episod” tragi-comic. Asistăm la o culme a nesimţirii din partea lui Florian Walter care, deşi fuge de autorităţile din lumea întreagă şi probabil se ascunde în ceva gaură de şarpe, încearcă să pună căluş celor care-l critică. Mai ales că sursele de informaţii sunt vizibile, printre care şi cele din ancheta DIICOT. Are să-i dea şi pe procurori în judecată?

Până când Florian Walter este găsit de Interpol, FBI, CIA sau KGB ne vom tot întreba cum a scăpat din mâna procurorilor DIICOT, mai ales că era urmărit de aceştia încă din iunie 2014. Şi dacă patronul U Cluj nu ar avea antecedente să fugă de responsabilităţi, precum fuga de la U la Petrolul Ploieşti, care i-ar fi cauzat ulterior şi diverse probleme legale, dar şi fostele probleme penale când a trebuit să îşi schimbe numele din Buşcă în Walter. Dar să nu ne mai amintim de tot restul poveştii, pentru că el este un fugar internaţional. Aşa că cel mai mult îi este prejudiciată imaginea lui Florian Walter de către Florian Walter sau de către Florian Buşcă….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.