Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a anunţat- într-o conferinţă de presă la Braşov- că piaţa imobiliară din România nu se va prăbuşi. „O parte din investiţiile private nu au cum să se opreacă, deoarece sunt în curs de derulare. Şantierele, în foarte mică măsură, vor fi închise. Din contră, aspectul cel mai vizibil o să fie deschiderea de noi şantiere. Mediatizarea opririi şantierelor în marile proiecte rezidenţiale nu trebuie să ne alarmeze” a declarat Isărescu.

Clujul, afectat în domeniul imobiliar

Chiar dacă efectele crizei economice nu sunt recunoscute de către guvernator, piaţa imobiliară din Cluj a fost afectată atât de mult, încât preţurile apartamentelor au scăzut cu aproximativ 30%. Pentru cumpărători acest lucru ar putea fi o veste foarte bună dacă Banca Naţională a României nu ar fi înăsprit condiţiile de creditare odată cu scăderea preţurilor. De aceea, cu toate că apartamentele sunt mult mai ieftine acum, tranzacţiile sunt îngheţate. Zonele în care preţurile au scăzut cel mai mult sunt Floreşti şi Baciu, zone unde s-a construit foarte mult, dar calitatea lasă de dorit. De aceea, băncile nu mai acordă credite pentru imobilele din zonele respective şi, astfel, au început să fie privite cu scepticism de către cumpărători. În acest moment, o garsonieră în Floreşti costă în jur de 19.000 de euro, iar un apartament cu două camere, aproximativ 27.000 de euro. În comuna Baciu, preţurile sunt puţin mai mari decât în Floreşti, respectiv 29.000 de euro pentru o garsonieră, iar 39.000 pentru un apartament cu două camere. „În momentul de faţă, Floreştiul nu ar putea sta mai rău de atât. Preţurile apartamentelor de acolo nu ar putea fi mai mici decât atât”, declară un responsabil pe partea de marketing al unei agenţii imobiliare clujene. „Nu mai este cerere pentru aceste zone, iar, în astfel de situaţii, lăsăm aceste zone pe locul doi şi ne axăm pe cele cu potenţiali clienţi. În acest moment, noi ne bazăm pe Cluj şi nu pe cartiere mărginaşe precum Floreşti sau Baciu. Nu există însă cartiere din Cluj cu mai multe sau mai puţine cereri decât celelalte, deci toate sunt cam la acelaşi nivel”, afirmă Carmen Miron, director de vânzări al agenţiei imobiliare Edil Casa. Cei care doresc să achiziţioneze un apartament cu două sau trei camere, în această perioadă, în unul din marile cartiere ale Clujului pot face acest lucru la preţuri începând chiar de la 38.000 de euro.
2009, fără proiecte noi

Un alt fapt care va caracteriza anul 2009 este lipsa proiectelor noi. Centrele comerciale ale căror lucrări erau planificate să înceapă în 2009 au fost amânate, singurele lansări la care vom asista, în anul curent, fiind cele de proiecte aflate deja în faze avansate de dezvoltare. Principalele tranzacţii previzionate pentru 2009 vor avea ca actori, pe de o parte, investitori care dispun de lichidităţi, iar, pe de altă parte, companiile care se confruntă cu serioase probleme financiare. Conferinţa de la Braşov este a şaptea conferinţă bancară regională, iar, în urmă cu două săptămâni, guvernatorul a fost la Cluj.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.