După scandalul ”golanilor şi curvelor”, Ioan Rus a făcut megaafaceri, inclusiv cu statul. Fostul ministru al Transporturilor a fost şi este susţinut şi din stânga şi din dreapta. De-a lungul anilor a făcut afaceri cu diferite guverne, fie că vorbim de cele conduse de Boc, Ungureanu sau Ponta. Cunoscut este şi faptul că s-a bucurat de-a lungul carierei politice de sprijinul lui George Maior, fostul şef al SRI, fiind împins de la spate de acesta şi impus în funcţia de ministru de Interne. Mai puţin cunoscut este faptul că Ioan Rus a fost naşul lui George Maior la prima căsătorie a acestuia. Pe plan local, fostul ministru are toată susţinerea primarului Emil Boc chiar dacă, teoretic, din punct de vedere politic sunt în bărci diferite.
Boc îi pupă mâna ”adversarului”
Fostul ministru PSD Ioan Rus a intrat în afaceri fiind fondatorul unor firme şi administratorul altora. Cea mai importantă dintre ele, RMB Inter Auto SRL (reprezentanţa Mercedes-Benz) era controlată, printr-un offshore (Vitexa Holdings Limited), de omul de afaceri Ion Ţiriac. De altfel, Autosincron este unul dintre asociaţii SC RMB Inter Auto SRL.
Relaţiile dintre Emil Boc şi Ioan Rus par să fie generatoare de profit, iar pentru că lui Ioan Rus trebuie să-i meargă afacerile aşa cum vrea, Primăria lui Boc a schimbat funcţiunile unei zone pentru firma fostului ministru.
În ianuarie 2016, Primăria lui Boc a aprobat Planul Urbanistic Zonal făcut la cererea societăţii Autosincron pentru strada Cometei, acolo unde Ioan Rus deţine mai multe proprietăţi. Societatea a cerut schimbarea funcţiunii zonei, astfel încât fostul ministru să-şi poată folosi aşa cum se cuvine terenurile. Cu alte cuvinte, înainte de cererea înaintată de Autosincron, Ioan Rus putea construi imobile cu maxim două etaje, iar după ce administraţie lui Boc i-a aprobat acestuia cererea, Ioan Rus poate edifica imobile până la şase etaje. Aşadar, pentru societatea Autosincron s-a schimbat funcţiunea unui teren pentru extinderea clădirii de birouri în care este şi sediul IRES, firma cedată de fostul vicepremier Vasile Dâncu lui Ovidiu Turcu, un alt apropiat al lui Ioan Rus.
Aceeaşi manevră s-a făcut şi în mai 2016 pentru strada Cometei nr. 5-7, când Autosincron a primit autorizaţia de construire prin care i s-a permis edificarea unui imobil de locuinţe şi servicii (S+P+4E), pe strada Cometei nr. 7, în vecinătatea sediului Autosincron. Iniţial, Ioan Rus putea construi un imobil cu doar două etaje, însă într-un final s-a ales cu patru etaje.
Încă două etaje pentru Ioan Rus
Pe strada Cometei nr. 2-4, fostul ministru vrea să construiască pe terenul parcării Autosincron (vizavi de sediu), un imobil de birouri. Iniţiativa a fost începută în anul 2007, proiectul prevedea aprobarea PUD pentru un imobil cu patru etaje (S+P+4E), beneficiar fiind SC Autosincron SRL. Ioan Rus s-a răzgândit, iar zece ani mai târziu, fostul ministru a cerut două etaje în plus, iar în 18 aprilie 2018, administraţia locală i le-a şi oferit. Astfel, de la un viitor imobil cu patru etaje, s-a ajuns la unul cu şase etaje (S+P+5E+R), având în vedere că funcţiunea zonei s-a schimbat, astfel încât să permită construirea unor etaje în plus.
Clujenii au avut ocazia să transmită contestaţii asupra proiectului iniţiat de Autosincron SRL, iar Marcel Tătar a atras atenţia asupra înălţimii viitorului imobil.
”Mă opun planului de urbanism (…) deoarece există o intenţie de a construi o clădire cu cinci etaje, iar în zonă există doar clădiri cu trei etaje. Rog să fiu informat dacă se respectă PUG şi să fiu invitat la şedinţa de urbanism când se va discuta acest proiect”, spune Marcel Tătar.
Proiectantul lucrării, Arhimar Serv a precizat că ”înălţimea construcţiei propuse se va încadra specificaţiilor unităţii teritoriale de referinţă în care se găseşte terenul studiat, înălţimea maximă admisă este de 22 metri la cornişă şi 25 metri la etajul retras şi regim de înălţime (1-3S)+P+5+1R.
Ioan Rus îi plăteşte lui Boc chirie de 11,84 lei/lună
În iulie 2015, Ioan Rus a cumpărat o casă pe Calea Turzii nr. 148 (lângă sediul Autosincron) de la Laurenţiu şi Magdalena Maria Alina Boţoc, Statul român fiind şi el proprietarul unei mici cote din teren.
La o lună după ce a cumpărat imobilul, societatea Autosincron SRL, prin Ionuţ Bogdan Ioan (în iunie 2014 după ce a devenit membru al Guvernului, Rus s-a autoînlocuit din funcţia de administrator cu Ionuţ Bogdan Ioan, fost partener de afaceri) a încheiat cu Municipiul Cluj-Napoca două contracte de închiriere pentru terenul- curte aferent casei respective. În total sunt 148 mp închiriaţi, pentru care milionarul Ioan Rus plăteşte primăriei o chirie de-a dreptul hilară – 11,84 lei/ lună. Termenul de închiriere a suprafeţei respective a fost stabilit la doar două săptămâni după ce Ioan Rus a cumpărat casa, iar contractul expiră în iunie 2019.
”În cazul în care, la expirarea termenului contractual, locatarul va depune cerere de prelungire a termenului de locaţiune, locatarul (n.red. – SC Autosincron SRL), va lua act de aceasta, urmând a proceda la prelungirea locaţiunii în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare la acel moment”, se arată în contractul de închiriere.
În cazul în care chiria nu va fi plătită până în data de 30 a fiecărei luni, milionarul Ioan Rus va fi sancţionat cu 0,5%/zi din cuantumul obligaţiei neachitate în termen, ceea ce ne îngrijorăm că s-ar putea să-i aducă fostului ministru o gaură în buget.
Iar pentru că Primăria Cluj-Napoca nu profită deloc de pe urma terenurilor şi a spaţiilor pe care le are închiriate sau concesionate, profită Ioan Rus de municipalitate. Pe terenul pentru care plăteşte 11 lei/lună, fostul ministru s-a pricopsit cu o parcare particulară.
Legile sunt pentru căței ca noi, ăștia fac ce vor ei. Îmi sunt simpatici grecii.