Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a subliniat, miercuri, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei române, importanţa pe care guvernul de la Chişinău o acordă relaţiei speciale cu România.
„Participarea mea la acest eveniment constituie o mărturie concludentă a importanţei deosebite pe care o atribuie actualul guvern de la Chişinău relaţiei speciale cu România. Perioada organizării acestui eveniment mai comportă şi o semnificaţie festivă. Ieri am sărbătorit cea de-a 22 aniversare a Independenţei Republicii Moldova, care în anul curent a coincis cu lansarea unui proiect de importanţă majoră pentru ţara mea, lansarea construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni, ceea ce a reprezentat cu adevărat o declaraţie de independenţă energetică a Republicii Moldova”, a afirmat Natalia Gherman.
Şefa diplomaţiei de la Chişinău a adăugat că ţara sa datorează „multă gratitudine” României şi Corpului Diplomatic român, pentru rolul jucat în promovarea recunoaşterii internaţionale a Republicii Moldova.

„Relaţiile bilaterale nu au fost niciodată liniare sau simple. Datorăm foarte multă gratitudine României, Corpului Diplomatic român care a jucat un rol importat în promovarea recunoaşterii internaţionale a Republicii Moldova în toţi aceşti ani în apărarea suveranităţii, integrităţii sale teritoriale şi în dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Constat cu satisfacţie că relaţiile bilaterale au cunoscut o ascensiune deosebită mai ales în ultimii patru ani şi contacte la nivel înalt între şefi de state, şefi de guverne, preşedinţii parlamentelor au devenit foarte frecvente şi au readus relaţia bilaterală într-un făgaş al normalităţii ce din punctul nostru de vedere se derulează actualmente în spirit european”, a spus ministrul moldovean.

În ultimul an şi jumătate, potrivit şefei diplomaţiei de la Chişinău, au fost realizate peste 60 de vizite bilaterale româno-moldovene, iar aspectul economic reprezintă o prioritate majoră a eforturilor bilaterale.

„Aspectul economic reprezintă o prioritate majoră a eforturilor bilaterale şi, în context, vreau să subliniez că România ocupă locul doi ca destinaţie a exporturilor moldoveneşti. Am dori foarte mult ca investiţiile româneşti în economia Republicii Moldova să crească considerabil. Actualmente, investiţiile româneşti constituie doar 7% din totalul investiţiilor străine în economia moldovenească. Aici avem un potenţial nevalorificat”, a subliniat Natalia Gherman.

Potrivit reprezentantului moldovean, dincolo de susţinerea la nivelul deciziilor politice, România a susţinut Republica Moldova şi în realizarea proiectelor în domeniul energetic şi în cel al transportului.

„Diversificarea infrastructurii de transport între ţările noastre va avea un impact direct asupra facilitării mobilităţii cetăţenilor. Evident, rolul României în toate aceste proiecte este determinant”, a spus oaspetele moldovean.

Referitor la agenda europeană a Republici Moldova, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a spus că se impune o amplificare şi o sincronizare a acţiunilor bilaterale de sprijin reciproc şi de asistenţă.

„Avem nevoie în continuare de mesaje şi acţiuni din partea Bucureştiului, care promovează ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova. Mesaje care consolidează societatea românească în jurul acestui proiect european. Pentru Republica Moldova importantă este ireversibilitatea cursului european, care va fi confimată prin semnarea şi intrarea în vigoare a acordului de asociere şi acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană”, a subliniat ministrul Natalia Gherman. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.