Voi incerca sa comentez trei evenimente intern care afecteaza stabilitatea coalitiei guvernamentale, deci mentinerea actualei echipe de ministri ai domnului Boc.
Ma voi referi, in primul rand, la respingerea proiectului de lege privind reorganizarea Ministerului Administratiei si Internelor pentru a se putea incadra in prevederile bugetului de stat, care ducea la disponibilizarea unei parti din personal (peste 8.000 de functionari). Pentru proiectul Guvernului au votat 150 de deputati. Fiind vorba de o lege organica, era necesar ca 176 de deputati sa fie de acord cu acesta initiativa legislativa. Este evident un esec atat al Guvernului, cat si al coalitiei de la putere. Nu trebuie sa dam votului dimensiuni catastrofale, cum a facut Robert Turcescu la B1 TV, dar nu este de neglijat acest esec. Din datele vehiculate in presa, defectiuni s-au produs la toti partenerii guvernamentali, inclusiv la PDL, mai putin la UDMR, care a fost si ramane cel mai loial partener. Guvernul a pierdut, indeosebi datorita reprezentantilor minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, situatie cel putin ciudata. Domnul Pambuccian, liderul grupului, a declarat ca niciun guvern post-decembrist nu a tinut seama atat de mult de interesele concetatenilor nostri de alta etnie ca si Guvernul Boc, care a consultat grupul minoritatilor de cate ori a initiat masuri importante. Atunci, de unde, pe minoritari, i-a apucat o dragoste atat de fierbinte de politistii romani, atat de legalisti si de delicati in cadrul metodelor de cercetare penala? L-am auzit, la TVR1, pe reprezentantul minoritatii sarbe. Acesta nu putea da vreo explicatie coerenta despre modul cum au votat deputatii acestui grup parlamentar. Ba, mai mult, reprosa guvernului ca nu a promovat acest act normativ printr-o ordonanta de urgenta. Mi se pare o pozitie hilara, care explica de ce s-a abuzat de asumari de raspundere si de ordonante de tot felul. Daca esti de acord cu un proiect de lege, este de datoria ta, ca parlamentar, sa te exprimi neechivoc. Punctul tau de vedere se concretizeaza, cel mai evident, prin votul dat.
Cu privire la „Operatiunea Containerul”, care a implicat, printre altele, si arestarea a aproape 30 de persoane, inclusiv a secretarului general al Ministerului Administratiei si Internelor, Laurentiu Mironescu, fiind implicat si senatorul PDL Mircea Banias, aceasta demonstreaza cat de omniprezenta este coruptia. Este posibil ca SRI sa nu-l fi informat pe domnul ministru Igas despre problemele pe care le are secretarul sau general, deoarece tine de natura serviciilor speciale sa pastreze o discretie totala. Totusi, promovarea unei persoane civile in structurile de conducere MAI s-a dovedit un esec total si, in aceste circumstante, nu vad alta solutie decat ca domnul Igas sa-si dea demisia. In cadrul raspunderii juridice exista si o raspundere obiectiva, care intervine si in absenta culpei. Si cand postul de Ministru de Interne a apartinut PSD-ului, in primul Guvern Boc, Ministerul de Interne s-a dovedit o structura administrativa tentanta, dar extrem de vulnerabila.
Si ca o addenda, vreau sa mai spun cateva cuvinte despre conflictul dintre Ministrul Culturii si Primaria Cluj-Napoca, ca urmare a aplicarii pe soclul statuii lui Matia Corvin a unei placute pe care este inserat un citat din Iorga. Pe aceasta se mentioneaza ca marele rege a fost invins, la Baia, „de propriul sau neam”, deci de Moldova nebiruita. Pe timpul lui Stefan cel Mare, Moldova a mai fost si biruita, dar este adevarat ca, in targul din Moldova, Matia a fost invins si a fugit de pe campul de lupta. Totusi, nu stiu la ce serveste zgandarirea problemei nationale. Traim in secolul XXI si nu in urma cu sute de ani. Nu pledez sa nu ne cunoastem trecutul si virtutile lui, dimpotriva, dar aceasta abordare trebuie facuta privind spre viitor si nu incarcandu-ne cu frustrarile istoriei. Ii recomand domnului primar Apostu sa rezolve problemele Clujului in ordinea prioritatilor si, cat se poate, sa nu creeze altele mai mult sau mai putin aritficiale. Din pacate, din istorie oamenii nu prea invata ceva. Ciocnirile interetnice sau interconfesionale sunt bucuria nebunilor si reprezinta avantaje certe pentru cei imbuibati. Inca romanii spuneau: „divide et impera”. Revenind la titlul articolului, sa speram ca Guvernul va trage niste concluzii din episoadele invocate mai inainte.

Adrian Man
26.05.2011

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.