În plină perioadă electorală, nu se putea ca Bisericile să nu primească de la stat finanțare, lucru care se întâmplă în fiecare an. De data aceasta, Consiliul Local a decis ca Primăria Cluj-Napoca să aloce suma de 2.640.000 de lei pentru unitățile de cult.

 

Toți consilierii au fost de acord cu finanțarea.

Potrivit consilierului local Ioan Bîldea, la ședință proiectul a trecut în forma propusă de comisie.

„Proiectul a trecut în forma propusă de comisie și fără amendamente. A fost votat de toți consilierii locali și a fost unanimitate. Nu au existat obiecții, toți consilierii au fost de acord cu proiectele propuse”, a declarat consilierul Ioan Bîldea pentru Gazeta de Cluj.

Când a fost întrebat de ce sunt nevoie de atâția bani pentru biserici, Bîldea a răspuns mai mult pe ocolite.

„Proiectele au fost depuse conform legii, fiecare proiect din plan cuprinde pentru ce este nevoie de finanțare. Anul trecut, bisericile au primit finanțări mai mici de la bugetul local, de 2.500.000 de lei.”

Gazeta de Cluj a readus problema spitalelor în discuția cu consilierul Ioan Bîldea. A fost întrebat cum este această sumă în comparație cu suma care se acordă către spitale.

„Nu toate finanțările către spitale depind de Primăria Cluj-Napoca, doar Spitalul Municipal. Către Spitalul Municipal „Clujana” în anul 2015 și anul acesta, Primăria a investit din buegetul local și prin fonduri europene 13 milioane de euro.”

 

Catedrala Greco – Catolică, în construcție de 23 de ani

Cea mai mare sumă pe care o biserică o primește este de 400.000 de lei, iar „marea câștigătoare” este nimeni alta decât Episcopia Romană Unită cu Roma, pentru continuarea lucrărilor Catedralei Greco-Catolice din Piața Cipariu. Această catedrală primește finanțări an de an din 1992, iar după calcule este în construcție de nici mai mult, nici mai puțin de 23 de ani, iar dacă bine ne amintim, în ultimii ani cam sufla vântul pe la construcție și nu lucra nimeni.

Pe locul doi se află Parohia Reformată nr. XI, pentru continuarea lucrării de construcție la Centrul Social Religios, iar aceasta este finanțată de la bugetul statului cu suma de 195.000 de lei.

Locul trei îl ocupă Catedrala Ortodoxă Mitropolitană, care primește de la Primărie suma de 130.000 de lei pentru „lucrări tehnică mozaic.” Restul bisericilor primesc finanțări de 100.000 de lei sau mai puțin.

 

Un nou „mare câștig” pentru bisericile din Cluj-Napoca

Bugetul local va acorda bisericilor și lăcașelor de cult suma de 2.640.000 lei. Aparent, lucrările bisericilor sunt una dintre problemele Clujului la ora actuală. În mare parte, suma va fi împărțită către finisaje și reparații.

“Proiectele vizează domenii de interes comunitar, prevăzute în regulament, cum ar fi: reabilitarea unităților de cult, a clădirilor adiacente acestora, construirea de lăcașe noi de cult, renovări la instituțiile de învățământ teologic, conservarea și întreținerea bunurilor de patrimoniu aparținând cultelor religioase, amenajarea și întreținerea muzeelor cultural-religioase”, se arată în proiect. Consilierii locali au votat alocarea a 2.640.000 lei pentru bisericile din municipiu.

Există 47 de proiecte la număr, dintre care doar două au fost respinse de comisia de specialitate a Primăriei Cluj-Napoca.

Inițiatorii proiectului sunt actualul primar Emil Boc, viceprimar și președinte al comisiei, Anna Horvath și membrii consiliului local Bocșe Ligia, Pop Ioan, Popa Irimie Emil și Bîldea Ioan.

 

Cultele Ortodoxe primesc „pontul” cel mare

Bisericile Ortodoxe primesc suma totală de 1.665.000 lei, fiind de asemenea și cultul religios care primește cei mai mulți bani. Pe lângă reparații de clădiri, finisaje interioare, refacerea picturilor capelelor, continuări de lucrări, lucrări de refacere a acoperișelor, se construiesc și noi case parohiale și centre de tineret, se alocă suma de 100.000 de lei pentru Parohia Ortodoxă „Sf. Ioan Gură de Aur”, în vederea realizării unui turn și învelitoare pentru acoperiș. Un alt exemplu, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului primește 130.000 lei pentru lucrări în tehnica mozaic.

Restul cultelor primesc mult mai puțini bani. Cultul adventist – 20.000 de lei, Cultul Penticostal – 120.000 de lei, Cultul lutheran primește finanțare de 20.000 lei, Cultul Mozaic primește 10.000. „Catolicii” primesc în total suma de 510.000 lei, pentru cultul greco-catolic 400.000 de lei și romano-catolic și franciscan 110.000. Mai rămâne cultul reformat care este finanțat cu 295.000 de lei.

 

Județul Cluj are cele mai multe biserici

Cele mai multe biserici din țară le deține nimeni altul decât județul Cluj, mai precis 833 la număr. În urma unui articol publicat în presa locală în anul 2013, Gherla se lăuda cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor.

În inima ardealului, se află peste 25 de biserici și parohii ortodoxe. În hotărârea bugetului local al Consiliului Județean pe anul acesta, observăm că spre sănătate au fost alocați 10.029 de lei, iar pentru religie au fost alocați 17.008 lei. Pentru ce anume, nu se știe. La religie este trecut în dreptul sumei doar „Alte cheltuieli”.

Nici în presa internațională nu am fost neglijați:

„România este una dintre cele mai sărace țări din UE. Salariul mediu este foarte scăzut. În ciuda acestui fapt, politicienii români au continuat să direcționeze sume mari de bani în construirea de noi biserici. Aceasta include și donatia a 11 hectare în centrul Bucureștiului și fonduri pentru construirea noii catedrale”, spune Tessa Dunlop, un jurnalist de la BBC.

 

Nici Consiliul Județean nu a omis cultele religioase

Constant, Consiliul Județean Cluj a alocat anual bani de la bugetul statului atât pentru biserici, cât și pentru parohiile locale și din județ. La capitolul religie, consilierii județeni au alocat 17 milioane de lei, sumă mult mai mare față de anul trecut, când au finanțat bisericile și cultele religioase cu 10 milioane de lei.

„Proiectul a trecut în forma propusă de comisie și fără amendamente. A fost votat de toți consilierii locali și a fost unanimitate. Nu au existat obiecții, toți consilierii au fost de acord cu proiectele propuse”, a declarat consilierul Ioan Bîldea pentru Gazeta de Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.