O companie germană care activează în România de peste 15 ani vrea să deschidă la Gârbău un depozit de produse chimice, în distribuția cărora se specializează această firmă. Chiar dacă există investiții similare în mai multe orașe din țară, compania având mii de clienți în țara noastră, localnicii își fac griji că substanțele care vor fi depozitate în apropiere de casa lor le-ar putea pune în pericol sănătatea lor și copiilor lor.

 

Societatea germană Brenntag, cu sediul în localitatea Chiajna, judeţul Ilfov, a cumpărat un teren de aproximativ două hectare şi jumătate în zona Gării din localitatea Gârbău, cu scopul de a-şi amenajat un depozit de substanţe chimice şi inflamabile.

Demersurile durează probabil de mai bine de doi ani, pentru că în anul 2013, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca anunţa publicul interesat că ”Planul Urbanistic de Detaliu pentru Construire depozit produse chimice, reabilitare construcții C1, C2, C4, C5, C6, C7, cale ferată industrială, platformă betonată și împrejmuire”, comuna Gârbău, sat Gârbău, fn, jud. Cluj, titular  SC BRENNTAG SRL, Chiajna, județul Ilfov nu necesită evaluare de mediu, având în vedere că este compatibil cu funcţiunile din zonă, sunt prevăzute măsuri de diminuare a potențialelor efecte asupra mediului şi populaţiei, nu se găseşte în arii naturale protejate de importanţă naţională sau comunitară; planul urmează a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu”.

 

Oamenii nu îi vor

Cu toate că cei de la Mediu sunt foarte relaxați în legătură cu investiția pe care Brenntag vrea să o facă la Gârbău, localnicii nu sunt de aceeași părere. Primarul Gheorghe Lucian Broaină a spus că de la instituția pe care o conduce Brenntag trebuie să primească avizul pentru construire, dar sătenii nu vor depozit de substanțe chimice în apropiere de casele lor.

”Oamenii au intrat în panică. Noi am făcut până la urmă un sondaj ca să vedem câtă lume e de acord, ca să știe și consilierii locali ce să voteze. 99% au spus că nu doresc asta”, a declarat edilul.

Potrivit domnului Broaină, cei de la Brenntag au cumpărat un teren de peste două hectare de la un privat, în zona industrială, zonă în care nu există reguli foarte stricte în legătură cu ceea ce ai voie să întreprinzi. ”Sunt niște normative cunoscute de inginerii în urbanism, care știu cel mai bine ce se poate face și ce nu. Avizul final vor trebui să îl ceară probabil de la Consiliul Județean”, a adăugat primarul.

 

A pus pe jar toată comunitatea

Fiind vorba despre o zonă industrială, nu este nevoie de aprobarea planurilor urbanistice de către administrația locală, dar este nevoie de un aviz din partea acesteia, însă abia după ce sunt obținute toate celelalte: de la mediu, de la CFR și alte instituții care trebuie să se prindă în horă.

”Nici nu știi cum e mai bine. Dacă avizul final e negativ, ne pot da în judecată. Prima lor greșeală a fost că au investit peste 600.000 de euro într-un teren fără să realizeze un sondaj, fără să știe dacă au susținere. Este o sumă imensă de bani cheltuită fără să vadă dacă oamenii sunt de acord. De un an încoace, parcă ar fi cea mai mare investiție din comună, numai despre asta se vorbește, deși nu ne aduce bani la bugetul local. Nu mă pot concentra pe lucrurile importante, drumuri, canalizare, alte proiecte, că trebuie să stau să mă documentez despre acest proiect, pentru că toată lumea vine direct la primar să întrebe. Acum, au intrat și ei în panică, dar nu e vina mea sau a comunei”, a concluzionat Gheorghe Lucian Broaină.

 

Nodul gârbăuan

Într-un document de prezentare a proiectului, publicat de ziarul Făclia, se arată că localitatea clujeană e considerată cea mai potrivită pentru afacerile firmei nemțești pentru că oferă mai multe facilităţi.

“Beneficiarul doreşte crearea unui depozit tampon pentru a facilita distribuţia de produse pentru industria alimentară şi chimică din România. În acest moment acest lucru se face din comuna Chiajna. Se doreşte amplasarea depozitului principal pentru România la Gârbău din următoarele motive: terenul este situat la mică distanţă de drumurile 103K şi 108 C, care permit tranzitul camioanelor de mare tonaj, făcând legătura între drumurile europene E 60 şi E 81. Se facilitează accesul pe autostrada Transilvania, drumurile europene şi tranzitarea municipiului Cluj-Napoca pe centură. Este posibilă aducerea mărfurilor din UE cu vagoane de marfă pe calea ferată, cu costuri şi impact asupra mediului mai mici”, se arată în documentul amintit.

 

De ce s-au speriat sătenii 

Documentul arată că în depozitul de la Gârbău ar urma să se desfăşoare următoarele activităţi: dozare volumetrică la descărcarea de pe calea ferată; depozitare în stare pulverulentă sau solidă, în depozite; transfer de alte ambalaje, dozare, etichetare, depozitare şi spălare containere. În cadrul ultimei operaţiuni se estimează spălarea a 100 de containere pe zi, în principal butoaie şi canistre, iar apa rezultată în urma spălării ar trebui să ajungă într-o staţie de tratare.

Totodată, pe parcursul activităţii ar urma să fie manipulate substanţe chimice periculoase precum: acid sulfuric, acid acetic, acid fosforic, hidroxid de sodiu, alcool izopropilic, acetat de etil, acetonă, acetat de butil, metoxipropanol. În acelaşi depozit vor mai fi plasate şi substanţe pentru industria alimentară precum siropul de glucoză.

Toate procesele ce se vor desfăşura aici nu exclud producerea unor deşeuri precum acidul sulfuric şi sulfuros, acidul clorhidric, acidul fosforic, hidroxidul de sodiu, nămoluri de la epurarea efluenţilor din incintă şi deşeuri de la spălarea canistrelor şi butoaielor. Reprezentanţii firmei Brenntag au avut o întâlnire la Gârbău cu cetățenii pentru a le explica importanţa investiţiei. La întâlnirea de la Căminul Cultural din localitate, oamenii au spus că nici nu vor să audă de substanţe chimice la Gârbău.

 

Despre Brenntag

Brenntag Group este o companie germană cu peste 300 de filiale în toată lumea, care și-a făcut intrarea pe piața românească în anul 1998.

Firma comercializează materii prime și produse chimice pentru majoritatea sectoarelor industriale, de la industria alimentară, și cea textilă, până la industria producătoare de lacuri și vopsele, industria prelucrării cauciucului sau pentru tratarea apelor fluide de transfer termic. Subsidiara companiei germane are aproximativ 2.000 de clienți în România.

brenntag - net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.