Emil Boc, primarul orașului cultural și divinizat până la cer și înapoi, a promis la sfârșitul lunii aprilie că grupul statuar „Școala Ardeleană” va fi repus pe soclu, având în vedere că, după spusele sale, în ultima ședință  a Comisiei de monumente de la sfârșitul lunii aprilie s-a avizat acest lucru. 

Gazeta de Cluj a prezentat în mai multe materiale situația delicată, iar în ciuda demersurilor constante ale ziarului nostru de a stimula acțiunea din partea autorităților, Primăria din Cluj-Napoca pare să-și țină umbrela deschisă și să se comporte de parcă ar ploua. 

În ciuda numeroaselor persoane publice care au cerut în repetate rânduri repunerea pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană”, municipalitatea condusă de Emil Boc își continuă traseul fără nicio schimbare. Colac peste pupăză, jurnaliștii ziarului Gazeta de Cluj au luat legătura cu cei de la Primărie pentru a afla când va fi data în care grupul statuar va fi repus pe soclu, dar răspunsul a întârziat să apară. 

Pentru clujeni, grupul statuar ‘Școala Ardeleană’ reprezintă nu doar un punct de reper, ci și o mărturie a istoriei și culturii noastre. În aceste condiții, felul în care Primăria alege să trateze acest caz nu numai că afectează imaginea orașului, dar și încrederea pe care oamenii o au în autoritățile locale.

Grupul Statuar ‘Școala Ardeleană’ Rămâne ‘Fără Picioare’ după 3 luni de promisiuni goale

Chiar dacă lucrările de reamenajare de pe strada Kogălniceanu sunt aproape finalizate, grupul statuar ‘Școala Ardeleană’ rămâne încă fără soclul promis. În loc să-și recâștige strălucirea și să rămână o mărturie a istoriei locale, acesta a devenit un fel de parcare pentru trotinete.

Gazeta de Cluj a luat legătura cu Adriana Matei, arhitectul care a proiectat soclul în 1969, și ne-a mărturisit că a făcut o cerere de audiență la primarul Emil Boc, care a fost înregistrată, dar nu i-a răspuns nimeni cu lunile. 

Adriana Matei

„Și le-am scris cine sunt și de ce vreau să vorbesc cu primarul Emil Boc. Teoretic aș putea să-l refac (soclu), chiar dacă planșa nu o  mai am, dar o știu cu ochii închiși. M-am rugat că vreau să merg în audiență și cu ce scop. Culmea este, așa cum arată, nu s-au pus numele celor trei corifei români, pentru că nu au unde să-l pună și nu s-au gândit nicio clipă să fie nominalizați. Asta este bătaie de joc foarte clară, din moment ce nu are niciun indiciu că este monument, mă rog, și ce reprezintă. Asta este o mare durere”, a precizat Adriana Matei. 

După momentul din 1969, când și-a prezentat prima lucrare, Adriana Matei a câștigat recunoaștere și a devenit un specialist renumit în domeniul arhitecturii. A petrecut 16 ani în fruntea școlii clujene de arhitectură și a condus secția de arhitectură a Facultății de Construcții a UTCN timp de 8 ani (1990-1998). Ulterior, secția a devenit o facultate independentă, iar Adriana Matei a fost aleasă decan pentru două mandate (2004-2012). În prezent, Adriana Matei are 77 de ani și este cunoscută pentru proiectul de realizare a soclului grupului statuar Școala Ardeleană, creat de sculptorul Romul Ladea. De-a lungul carierei sale, a semnat numeroase proiecte importante, printre care se numără restaurarea fațadelor palatelor Szeky și Sebestyén din Cluj, renovarea și reamenajarea Muzeului Unirii și Sălii Unirii din Alba-Iulia, precum și proiectul de punere în valoare a patrimoniului istoric și arhitectural al „Ansamblului Urban de secol XVIII-XIX al Municipiului Turda”. De asemenea, a condus renovarea zidului cetății Clujului de pe strada Potaissa și a realizat multe alte lucrări remarcabile.

Totodată, arhitecta a mai spus că nu înțelege cum Primăria își bate joc de istoria noastră, având în vedere că grupul statuar „Școala Ardeleană”, prezintă pe cei trei corifei (Petru Maior, Gheorghe Șincai și Samuil Micu), aceștia aducând cele mai mari contribuții românismului, având în vedere că până la ei se scria în litere chirilice, aceștia fiind cei care au introdus alfabetul latin în limba română. Mai mult, Adriana Matei s-a arătat dezamăgită de faptul că, în ciuda numeroaselor apeluri care s-au făcut și în mediul online, cu semnături și petiții, tot nu s-a întâmplat nimic. 

Emil Boc

În așteptarea unei minuni care nu mai apare la orizont 

„Ce să faci. M-am supărat pe Emil Boc pentru faptul că a zis că o să se refacă așa cum a fost la origini. L-am crezut un om de caracter. Încă o dată s-a dovedit că nu te poți baza pe politicieni. Este o durere pentru mine, un mare gol s-a făcut în sufletul meu și trebuie să trăiesc cu asta. Îmi pare rău de colegii mei și de Mitrea Vasile că el m-a pus să fac soclul. Acuma s-a retras într-un bârlog și a fost chiar de acord să fie demolată într-o comisie de monumente. Mi se pare un gest absolut mizerabil, de atunci nu l-am mai sunat. Am fost buni prieteni și nu mă așteptam la o asemenea surpriză”, a conchis arhitecta Adriana Matei. 

Trebuie să amintim faptul că Arnold Macalik, coordonatorul firmei Mossfern, un arhitect maghiar controversat, a fost recent onorat cu Premiul Maghiar pentru Arhitectură. Acest premiu prestigios a fost acordat de Uniunea Maghiară a Arhitecților din Ungaria în recunoașterea contribuției sale în realizarea proiectului de reamenajare a străzii Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca. Mai pe românește, a fost premiat pentru distrugerea, cu bună știință, a unui simbol important pentru români. Să nu vorbim și de bustul lui Emil Racoviță care, din păcate, își face veacul prin ceva depozite uitate. 

Și arheologul Felix Marcu, managerul Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei, a declarat pentru Gazeta de Cluj că susține punerea din nou pe soclu a grupului statuar „Școala Ardeleană.”

„Am fost implicați în cercetările preventive de acolo, arheologice vreau să spun, cu descoperiri importante în zonă care, nu afecta în niciun fel soclul. Personal, trebuie păstrat soclul”, a spus Felix Marcu. 

Adriana Matei, cea care a proiectat soclul pentru grupul statuar „Școala Ardeleană”, a dat piept cu sistemul apatic și birocrația sufocantă a administrației clujene. Dacă arhitectul cunoscut la nivel național este îngenuncheat și ignorat de administrația publică, ce să mai spunem de oamenii simpli care niciodată nu vor putea să-și facă auzite vocile?

Grupul statuar „Școala Ardeleană” continuă să fie „îmbrățișat” de beton, sufocându-i astfel mesajul și istoria. Cei care trec pe lângă statuie nu știu că cei trei înfățișați au schimbat istoria României. Ce ironie tristă, când, în 2023 lumea evoluează pe repede înainte, dar valoarea artistică este sacrificată pe altarul indiferenței politice și a inerției administrative.

4 COMENTARII

  1. Este cumva vreunul din cei trei corifei care compun grupul statuar originar din Rahatele deci consătean cu domnul primar? Daca nu este nici unul atunci dece să stea pe soclu ca sa fie mai înalți decât piticul ce se crede uriaș. Puneți peste tot statuia lui Boc și pe ici colo câte una a lui Base și a lui Nuti.

  2. Ar trebui sa nu-l mai votam primar pe Emil Boc la următoarele alegeri locale din 2024
    El și-a bătut joc de Cluj și de clujeni cu proiectele sale megalomanice și cu șantierele sale perpetue din oras

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.