Nicolae Burnete şi viitorul universitar clujean

Universitatea metropolitană este un concept care ar putea aduce cea mai mare plusvaloare mediului universitar clujean, iar Nicolae Burnete, unul dintre candidaţii la rectoratul Universităţii Tehnice este de accord cu acest lucru. Gazeta de Cluj vă prezintă un interviu cu decanul Facultăţii de Mecanică. Asemănarea cu Ioan Aurel Pop pare una mare, cei doi fiind prieteni.

Reporter: Cum credeti că a fost condusă Universitatea Tehnică in ultimii patru ani si care este planul dumneavoastră pentru următorii patru ani?
Nicolae Burnete: Eu am un principiu pe care l-am trecut si in programul meu managerial: ceea ce a fost bine trebuie păstrat, ceea ce a fost mai putin bine trebuie corectat. In acest sens vreau să asigur pe toată lumea că nu vom da la o parte lucrurile bune pe care le-a făcut vechea conducere pentru că, vechea conducere a făcut lucruri deosebite mai ales pe partea de imagine si aici este rolul si meritul domnului Radu Munteanu.
Rep.: Care credeti că sunt lucrurile mai putin bune?
Nicolae Burnete: Dacă vă uitati in programul meu managerial am trecut pentru fiecare activitate puncte slabe: la imagine, la resurse umane, la invătămant si la cercetare. In orice institutie sunt puncte slabe si puncte bune. Eu am analizat aceste puncte slabe tocmai ca să putem veni cu un program managerial care să corecteze acest lucru si să dea o altă viteză de crestere universitătii pentru că trebuie să recunoastem că actuala conducere, si aici mă refer si la decanate si la departamentele de conducere, a dus universitatea in primele 12 universităti din tară. Practic, in Cluj-Napoca sunt patru universităti din cele 12. Acesta este un lucru extraordinar si trebuie să il mentinem. Vrem să ajungem in primele cinci universităti din tară.
Rep.: Credeti că pe termen lung se pot avea obiective mai mărete decat top cinci?
Nicolae Burnete: Cu sigurantă că se poate, dar pentru asta trebuie să ai timp. Eu sunt candidatul care poate să ducă la nevoie si la bun sfarsit un mandat sau două mandate fără a fi restrictionat de varstă. Pentru ca să rămană ceva in universitate trebuie să ai timp ca să poti construi. Eu am fost decan opt ani. In primii doi ani am indreptat ce a fost gresit după care am construit. Acuma facultatea aceasta este la 1.730 de studenti, iar cand am preluat-o eu era la 600 de studenti. Dar asta se face impreună cu oamenii si cu echipa pe care ti-o formezi.
Rep.: Credeti că o eventuală colaborarea cu celelalte universităti ar fi un punct forte pentru dezvoltarea cercetării?
Nicolae Burnete: Este necesară, absolut necesară. Prea mult timp universităţile au fost fărămitate. In acest sens, pot să spun că eu am relatii foarte bune atat cu rectorul de la UBB, cat si cu rectorul de la UMF, iar cu cei de la USAMV avem, de mai mult timp, o relaţie de colaborare in cercetare. Primul meu gand, dacă este să ajung rector este să dăm acestor universităti de top din Cluj coeziunea necesară pentru că avem oameni, avem dotări extraordinare, dar nu putem reusi decat impreună. Nu numai in cercetare, ci si in actvitatile didactice. In plus, putem colabora foarte bine şi in ceea ce priveşte serviciile pentru partea academică ţinand cont că avem parcul Babes, bazinul olimpic, grădina botanică. Din păcate fiecare universitate utilizează aceste spaţii de recreere doar pentru oamenii ei, ceea ce nu este corect. Trebuie să le poata utiliza intreaga comunitate universitară din Cluj. Am avut discutii in acest sens cu doi din rectorii proaspăt alesi.
Rep.: S-a vorbit intens de un consortiu intre universităti. Unele părti au fost de acord, altele nu. Credeti că ar fi bine venit acest consortiu?
Nicolae Burnete: Inclusiv rectorul nostru, Radu Munteanu, a fost cel care a sustinut infiintarea universitătii metropolitane. Cel care a fost impotrivă, din cate stiu, a fost rectorul de la UBB (n.r. fostul rector, Andrei Marga). In conditiile actuale, cand si UMF si UBB au rectori tineri, să stiti că sunt si suntem deschisi pentru dezvoltarea universităţii metropolitane. Din start trebuie să spunem asta.
Rep.: Ce vă pune pe dumneavoastră in fată fată de ceilalti contra-candidati?
Nicolae Burnete: In primul rand sunt omul faptelor. Cei care mă cunosc ştiu că vorbesc mai putin si ceea ce promit chiar fac. In al doilea rand, ca si decan impreună cu echipa din care am făcut parte am dus facultatea dintr-o zonă in care multi credeau că va fi desfiintată in randul facultătilor de frunte din tară. Asta spune foarte multe, iar dacă veti vedea dotările si felul in care arată facultatea acuma o să vă dati seama. V-am mai spus, s-a reuşit cresterea numărului de studenti in conditiile in care multă lume zicea ”cine mai merge la inginerie”? In conditiile in care multe facultăti au scăzut, noi am crescut. După aceea, este tineretea si faptul că am un elan extraordinar. Sunt o persoană mai mult decat activă. Imi place să construiesc, imi place să las ceva după mine si de fapt aceasta este satisfactia mea: să stiu că rămane ceva după mine. In plus, pun foarte mult suflet in ceea ce fac.
Rep.: Cum aveti de gand să imbunătătiti colaborarea la nivel european avand in vedere că observ in programul dumneavoastră necesitatea imbunătăţirii acesteia?
Nicolae Burnete: Colaborarea internatională pleacă si de la atragerea de studenti, atat din comunitatea europeană, cat si de pe celelalte continente ale lumii, pentru că avem nevoie de studenti străini, iar in momentul de faţă nu avem numărul de studenti străini pe care ni-l dorim. După aceea, sustinerea de programe de doctorate internationale in co-tutelă, masterate in co-tutelă. In plus, dezvoltarea de acorduri bilaterale si initierea de acorduri noi cu universităti, dar mai ales cu centre de cercetare din intreaga lume pentru că universitatea noastră trebuie să crească si poate creste in topul Shanghai sau in alte topuri internationale doar colaborand cu institutii, atat de invătămant, cat si de cercetare din afara ţării.
Rep.: Vă ganditi la acele institutii? Ar putea vreodată UTCN colabora cu Massachusetts Institute of Technology(MIT)?
Nicolae Burnete: Bineinteles. Avand in vedere ce cadre didactice deosebite avem, ce studenti bine pregătiţi avem in partea de Automatică si Calculatoare nici nu imi pun problema că nu poate exista o astfel de colaborare.
Rep.: Aveti relatii cu MIT? Aveti cuostinte acolo?
Nicolae Burnete: Eu personal nu am. Nu as putea să spun care sunt relatiile pe care le au ceilalti colegi de ai mei din universitate. Dacă as ajunge rector as incerca să văd care sunt relatiile care le-au dezvoltat pană acum si care le pot dezvolta si as incerca să fac echipe tocmai pentru această dezvoltare si promovare a Universitătii Tehnice.
Rep.: Observ că un alt lucru de care sunteti nemultumit este nereprezentarea la nivelul conducerii UTCN a anumitor facultăti…
Nicolae Burnete: Da, sunt nemultumit! Facultate de Mecanică nu a avut de 16 ani nici măcar o persoană in conducerea universitătii. Eu doresc dacă voi ajunge rector ca din fiecare facultate să fie o persoană in conducerea universitătii. Asta nu inseamnă că toti vor fi prorectori, dar sunt si alte servicii care pot fi conduse si voi incerca să le repartizez judicios si echilibrat intre toate facultătile pentru ca informatia să fie transparentă, comunicarea să fie cat mai bună si să existe incredere in cei care lucrează la această universitate.
Rep.: Ati vorbit despre cresterea numărului de studenti. Nu credeti că dacă va creste numărului de studenti există posibilitatea scăderii calitătii invătămantului?
Nicolae Burnete: Vă dau acelasi exemplu: noi am crescut numărul de studenti de la 600 la 1.700. Poate să imi spună cineva că nu am crescut si calitativ? Chiar am crescut calitativ.
Rep.: Totusi trebuie să se respecte normele ca la fiecare 25 de studenti să fie un profesor…
Nicolae Burnete: Dar noi respectăm normele. Vreau să retineti că cel putin in Facultatea de Mecanică toate specializările sunt acreditate ARACIS, iar specializările pe care le-am propus anul trecut sunt, momentan, doar autorizate ARACIS. Suntem in termeni legali. Universitatea e fără nicio indoială in termeni legali. Calitatea o dau cadrele didactice. Competenta o dau cadrele didactice. De asemenea, calitatea e dată de dotări. Aici trebuie să punem accent pe faptul că Universitatea Tehnică a reusit să adune dotări in ultimii ani cum putine universităti se pot lăuda că au. De două săptămani am inaugurat (la Facultatea de Mecanică) un Laborator unic in Europa. Fiecare facultate are cateva laboratoare care sunt extraordinare.
Rep.: Totusi trebuie să recunoastem că sunt anumite dispozitive invechite care incă mai sunt printre utilajele Universitătii Tehnice…
Nicolae Burnete: Dacă vă uitati in programul meu la partea tehnică, intentionez să infiintez anumite parcuri reci pentru aparatura care nu mai este utilă sau aparatura invechită.
Rep.: Cum credeti că ar trebui văzută colaborarea cu parcul industrial Tetarom si cu alti mari investitori din postura Universitătii Tehnice?
Nicolae Burnete: Trebuie să ne gandim că Universitatea Tehnică prin facultăţile ei (Facultatea de Automatizări si Calculatoare, facultăţile de profil electric, Facultatea de Constructii, Facultatea de Instalaţii, Facultatea de Arhitectură, Facultatea de Mecanică), se pot implica in construirea si functionarea parcurilor industriale. Noi, pană acuma, ca si universitate prea putin am fost implicati.
Rep.: Totusi ati fost implicati in construirea stadionului…
Nicolae Burnete: Perfect, perfect, extraordinar. Dar oare nu e prea putin? Noi trebuie să facem mult mai mult si avem capacitatea si forta să inregistrăm rezultate deosebite prin această participare in proiectele cu investitorii, in proiectele cu cei care pot dezvolta acest centru universitar. Să nu uităm că, totusi, suntem o universitate antreprenorială.
Rep.: Dacă Universitatea Tehnică s-ar fi implicat mai mult in derularea investitiei Nokia de la Cluj credeti că ar fi existat posibilitatea ca firma să rămană in Cluj?
Nicolae Burnete:  Universitatea s-a implicat. Intrebati dacă altii ne-au lăsat să ne implicăm cat am dorit noi. Nu stiu dacă Nokia ar fi stat la Cluj pentru că este o companie care isi urmăreste interesele si nu depindea de Universitatea Tehnică din Cluj sau de Primărie sau de Consiliul Judetean. Să fim seriosi, ei au avut un scop si l-au atins, iar acum s-au dus in altă parte.
Rep.: Pentru alte companii ati putea să faceti un mediu mai atractiv?
Nicolae Burnete: La ce are Universitatea Tehnică acum, ca dotare si ca personal, ar putea să realizeze colaborări extraordinare. Avem Constructii si Arhitectură care se pot implica in orice construcţie, avem Calculatoarele, Mecanica, Profilul electric, avem facultăţi care pot dezvolta proiecte absolut noi. Pot lucra studentii de acolo, pot lucra masteranzii, se poate solicita expertiza si calificarea cadrelor didactice.
Rep.: Cum intentionati să rezolvaţi problema subfinantării sistemului educational pe care o aveti aici trecută in programul dumneavoastră? Prin granturi, fonduri europene?
Nicolae Burnete: Sigur că fondurile europene si granturile sunt de bază, dar dacă ne uităm că ultimele reglementări care au venit crează bariere in calea celor care vor să acceseze granturi pentru că sunt puse niste criterii care limitează numărul de candidaturi si sunt absolut subiective. Eu inteleg să se pună criterii in a accesa un program sau altul dar să fie valabile peste un an sau doi. Ori in momentul in care se pun de azi pe maine, nu este corect, mai ales că prima dată am cerut oamenilor să scrie cărti, au scris cărti, după aceea să facă contracte de cercetare, au făcut contracte, după aceea să facă brevete de inventie, au făcut brevete de inventie. Cand le-am făcut pe astea ni s-a cerut să facem lucrări ISI, iar cand am inceput să facem lucrări ISI au spus că trebuie să fie de un anumit impact. Intr-o societate normală nu se fac lucrurile de azi pe maine si nu se fac fără consultarea mediului academic din toată tara.
Rep.: Cunostintele dumneavoastră din mediul politic credeti că vă vor influenta in vreun fel in cursa pentru rectorat?
Nicolae Burnete: Eu sunt de culoare albastră. V-am mai spus chestiunea aceasta. Am prieteni şi am cunostinte de la principalele forte politice. Nu am nicio problemă! Nu stiu dacă voi face vreodată parte dintr-un partid politic pentru că niciodată nu stii ce iti rezervă ziua de maine. In facultate am doi colegi extraordinari: Ioan Rus, care este de la PSD si Mihail Hardău care este de la PDL. Am vecini care sunt la PNL. Chiar nu am o problemă in asta. Atat timp cat sunt bine intentionati este foarte bine pentru toţi. Nu cred că ati sesizat vreodată ca aceste persoane extraordinare, care au fost si ministri, să fi făcut politică in Universitatea Tehnică. Din cauza asta au tot respectul meu !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.