Maramureșul nu se dezice de tradiția sa tragi-comica nici macar in domeniul justiției. Gazeta de Cluj a mai prezentat episoade din saga conflictului dintre Vasile Coman și judecatorii Hojda și Șimon. De data aceasta s-a lasat cu o arestare cu circ la Loto și internare cu forța la Psihiatrie.

La Vișeu de Sus, arta nu se bucura de aceeași apreciere ca in orașele mari. In special daca reprezinta portretul comic al unuia din magistrații judecatoriei locale. Vasile Coman, aflat intr-un conflict acut de ani buni cu judecatoarea Șimon Mariana, ne-a scris pentru a face public faptul ca cele doua ”caricaturi” la adresa justiției din localitate i-au fost imputate ca gest obscen, drept pentru care in data de 18 septembrie, pe numele sau a fost emis un mandat de aducere.
Acesta a fost pus in aplicare in Agenția Loto, de fața cu mai multe persoane, creându-se un mic scandal și fiind amenințat cu catușele. Tot pe numele lui Coman a fost emis un mandat de percheziție la domiciliul sau din Vișeu, dar și la vechea locuința, care intre timp și-a schimbat proprietarii.

Trei zile, vacanța la Psihiatrie

Cireașa de pe tort, insa, o reprezinta internarea sa la secția de Psihiatrie, unde a ramas timp de trei zile legat de pat, fiindu-i injectate medicamente care i-au produs șoc anafilactic, dupa cum povestește patimitul.
Acesta cere Parchetului Vișeu de sus, intr-un document care a parvenit redacției, restituirea bunurilor confiscate de poliție la momentul percheziției, printre care telefonul mobil, calculatorul, imprimanta, caricaturile și lucrarile literare, care susține ca ii sunt necesare in campania electorala.
„Va aduc la cunoștința ca cele doua caricaturi sunt forme artistice de exprimare, arta nu e penala decât in regimul comunist, cetațenii având dreptul la libera exprimare. Sugerez tinerilor din Poliție și Parchet sa nu mai bage in seama indicațiile prețioase ale judecatoarei comuniste Șimon Mariana și a boșorogului Hojda, uitat in funcția de judecator de pe vremea lui Stalin și având comportamentul la fel, care se folosesc de funcția de magistrat pentru rafuieli personale”, scrie Coman in cererea sa.
Rafuielile personale au inceput insa de mult timp și se desfașoara pe parcursul a mai multe episoade, unele din ele relatate de Gazeta de Cluj.
Cazul lui Vasile Coman, acum pensionar, a intrat in atentia Gazetei când acesta ne-a scris despre cum o judecatoare l-a amendat pentru ca ar fi „zâmbit batjocoritor in sala de judecata”. Pensionarul din Viseu de Sus a depus in anul trecut o plângere penala la Parchetul General al României si implicit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in care ii acuza pe judecatoarea Mariana Simon si procurorul Violeta Traistaru de abuz in serviciu si fals intelectual. Acesta era nemultumit de faptul ca  judecatorul Mariana Simon a cerut sa fie amendat pentru deranjarea sedintei de judecata. Vasile Coman a facut recurs la aplicarea sanctiunii, insa procurorul Violeta Traistaru de la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Cluj i-a dat dreptate judecatorului de la Viseu de Sus.

Amenzi penale și dușmanii

“Am cerut amendarea lui pentru atitudinea tendentioasa de care a dat dovada. El practic s-a prezentat la sedinta de judecata in numele unei alte persoane chemate in instanta. E inadmisibil asa ceva. Nu avea ce sa caute la sedinta“, a declarat judecatorul Mariana Simon pentru cotidianul maramuresean Informatia Zilei. Coman spune ca judecatorul nu are dreptate. “Sedintele sunt publice si locuiesc peste drum de Judecatorie. Sunt pensionar, am fost profesor de matematica, si merg la sedinte pentru ca ma plictisesc. In sala, grefiera a strigat Coman Vasile si eu am zis prezent, nu mi-am dat seama ca era vorba de un alt cetatean. A fost un gest din instinct”, a concluzionat pensionarul.
Povestea conflictului dintre cei doi poate fi urmarita pâna la inceputul anilor 2000, când Coman susține ca Șimon i-a ajutat un vecin sa mușamalizeze furtul din apartamentul pe care il avea la Baia Borșa și incendierea acestuia. Ulterior, tot Coman a fost acuzat ca a batut-o pe mama respectivului vecin, deși are dovezi ca nici macar nu era in localitate.
Instanta a fost compusa si de aceasta data din Mariana Simon, ca presedinte al instantei, si procurorul Vasile Pop. Coman sustine ca, in timpul procesului, nu s-a tinut seama de marturiile martorilor adusi de el, iar unul dintre ei nici nu a fost primit in sala de judecata. Prin sentinta penala nr. 312 din 26 mai 2003 instanta a apreciat ca „suma de 2.000.000 lei este suficienta pentru compensarea prejudiciului moral, cea pretinsa de partea civila neavând justificare.” In final, Coman a fost condamnat la plata a 5.000.000 lei amenda, 1.000.000 lei despagubiri civile, 2.000.000 lei daune morale, 1.500.000 lei cheltuieli de judecata si 200.000 lei cheltuieli judiciare. „N-am platit aceasta amenda penala. Nici nu m-o intrebat nimeni sau ceva. Nici n-ar fi avut tupeu sa ma condamne. De atunci, am facut, cred, peste o suta de memorii: la Presedintie, la Ministerul Justitiei, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. La unul mi-o raspuns Consiliul Suprem al Magistraturii, ca l-o trimis la Curtea de Apel Cluj, da’ n-am primit de acolo nimic.

Efecte adverse

Functia pe care a detinut-o Coman nu este compatibila cu o persoana care are antecedente penale. „In ianuarie, când s-au facut disponibilizari de personal, eu aveam atributii de merceolog in cadrul biroului Aprovizionare de la Exploatarea Miniera Borsa. In aceasta calitate, eu eram gestionarul marfii de la preluare si pâna la predarea la magazie. Aveam atributii de gestionare a marfii. Având aceste atributii, dar având si cazier judiciar, eu n-am mai corespuns functiei respective. Am o condamnare si pe ei nu-i intereseaza ca-i amenda penala sau ce-i… Au gasit de cuviinta sa ma dea afara, sa ma disponibilizeze. Nu ma pot angaja nici in alta parte, ca am incercat peste tot, si ca muncitor, dar ti se cere cazierul judiciar care este asa cum este. Reabilitarea nu se acorda decât daca ai platit amenda. Cum n-am platit amenda… Sunt somer…”, isi incheie Vasile Coman povestea.
Aceeași amenda penala este motivul pentru care Coman nu a putut face rost de documentele necesare pentru a vinde apartamentul din Baia Borșa.
”O alta hotie: nevasta judecatorului Hojda, sefa la FISC, emite o poprire pentru respectivele cheltuieli de judecata, la cele 4 banci din Viseu.
Cele 4 banci, retin fiecare suma totala. Deci suma este retinuta de 4 ori. Pentru acest „efort”, fiecare banca imi retine din „pensia nesimtita de asistat social” pe lânga suma ceruta de nevasta judecatorului Hojda si un comision al Bancii, deci si comisionul Bancii este jecmanit de 4 ori. Banii sunt virati la Trezorerie, de 4 ori suma.
Ma duc la Trezorerie, sa-mi restituie banii luati in plus de banci. Si Trezoreria isi ia „dreptul”, comision de restituire. M-as duce la judecata, la Simon Mariana sau la Hojda Toader, sa-mi faca dreptate”, ne-a scris Coman.
Acesta nu s-a mulțumit insa sa reclame abuzurile suferite de el insuși de pe urma acestor conflicte, ci a trimis Gazetei de Cluj și fotografii care arata ca aceeași soție, care lucreaza la Fisc, folosește mașina de lucru in interes personal. Se pare ca odata ce refuzi sa stai la locul tau și sa-ți ții gura in Vișeu, riști sa ajungi legat de pat la Psihiatrie.

Marian Escaladrian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.