Nimic Diferit la centura de diamant

Direcţia Regionala de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj aşteapta un aviz de la Autoritatea Naţionala de Reglementare şi Monitorizare in Achiziţiile Publice (ANRMAP) pentru a putea semna un acord cu una dintre societaţile “abonate” la lucrarile de reparaţie a strazilor din Cluj Napoca pentru finalizarea centurii Valcele Apahida. “Preţul” acordului este de 16 milioane de euro, adica banii pe care DRDP Cluj trebuie sa ii plateasca  pentru terminarea celor 4,6 km din centura Clujului.

Timp de mai multe luni, lucrarile de terminare a centurii Valcele Apahida au stagnat din cauza unui proces şi a faptului ca firma Vegyepszer care trebuia sa construiasca centura a intrat in insolvenţa. Insa, la scurt timp dupa ce Direcţia Regionala de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj s-a ales cu un nou şef, in persoana liberalului Eugen Cecan, finalizarea centurii va putea fi facuta cu “firma de casa” a drumurilor din Cluj Napoca. Este vorba de Sc Diferit, societate patronata de familia Petrini (Daniela şi Nicolae). Nicolae Petrini a fost inginer in cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj. Pana acum, cel mai important proiect caştigat la Cluj de SC Diferit este modernizarea (2007) din zona Pieţei Cipariu. DRDP Cluj aşteapta un aviz din partea Autoritaţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare in Achiziţiile Publice (ANRMAP) pentru a putea semna un acord cu reprezentanţii SC Diferit pentru ca firma clujeana sa se poata ocupa de lucrarile de asfaltare a porţiunii de drum, iar cei de la  Keller Geotehnica urmand sa se ocupe de stabilizarea talazurilor de teren cu risc de prabuşire.
In luna iunie, cand la şefia DRDP Cluj şeful interimar era Marius Cataniciu, se vehiculau exact aceleaşi informaţii, insa a fost nevoie de schimbarea lui cu un alt liberal, Eugen Cecan, pentru ca aceasta decizie sa fie pusa in aplicare. De fapt, se pare ca aceasta centura este “piatra de incercare” a directorilor DRDP Cluj pentru ca din cauza administrarii defectuoase a afacerii a fost demis şi Ioan Pantelimon, fost director la instituţia subordonata Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrazi (CNADNR).

Va surpa şi CNADNR-ul ?

Actualul şef al CNADNR este Mircea Pop, inginerul a carui firma a proiectat centura Valcele Apahida exact printr-un loc unde terenul este instabil şi a fost nevoie de o defrişare padurilor care stateau in calea drumului. Mai mult, Mariana Pop, soţia şefului CNADNR, ocupa funcţia de şef al Laboratorului de calitate a DRDP Cluj. Incepand de la beneficiar, pana la proiect sau alegerea constructorului, toţi au “favorizat” surparea unei centuri ocolitoare pentru care s-au defrişat hectare de padure şi care a fost construita pe un teren impropriu, iar preţul final, in loc de circa 60 de milioane de euro a ajuns sa coste peste 150 de milioane de euro. In urma cu caţiva ani, Mircea Pop a ocupat funcţii de conducere in cadrul instituţiilor de stat care se ocupa de reabilitarea şi construirea drumurilor. Spre exemplu, in 1998, Mircea Pop ocupa funcţia de director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj. In acea perioada, la adresa conducerii acestei direcţii, Curtea de Conturi a lansat o serie de acuzaţii de deturnare de fonduri, dar nu a fost facuta nici o plangere sau acuzaţie penala. Dupa ce a plecat din acest post, in 2003 el a fost numit consilier pe probleme tehnice de infrastructura in perioada in care prim ministru era Adrian Nastase. Apoi, in 2004, Mircea Pop a devenit director adjunct in cadrul CNADNR, post pe care l-a ocupat pana in 2006, an care coincide cu inceperea lucrarilor la centura de ocolire Valcele. In mare parte, Emil Boc a “trasat” aceasta centura pe un studiu de fezabilitate comandat de Miron Mitrea pe vremea cand acesta era ministrul Transporturilor şi PSD-iştii, care conduceau Clujul, ii cereau lui Mitrea sa dea bani pentru acest proiect. Traseul Valcele-Apahida are o lungime de 23,612 km, studiul de fezabilitate a fost facut in 2004, adica in faza incipienta a proiectarii drumului, iar in 2006 studiul de fezabilitate a fost actualizat şi avizat de CNADNR. Ce a presupus traseul acestei centuri rutiere propuse de SC DP Consult? In pofida faptului ca drumul trece prin padure, Agenţia pentru Protecţia Mediului Cluj a considerat ca nu este necesara o evaluare a impactului pe care il va avea defrişarea unei suprafeţe de peste 38,5 de hectare de padure. Pe de alta parte, o serie de specialişti in Ştiinţa Mediului care, in mod ciudat au dorit sa işi pastreze anonimatul, susţin ca au atenţionat ca se vor produce alunecari de teren pentru ca solul de pe o porţiune din centura este alcatuit din nisipuri, gresii şi conglomerate, straturi care sunt supuse pericolului erozional.
Pe langa proiectanţii de la DP Consult, la aceasta centura au  mai lucrat, in calitate de consultanţi,  şi firmele  Search Corporation şi Primacons Group. In total, valoarea acestor doua servicii a costat statul 60 de milioane de lei.

Directori cu blocuri

Actualul director al DRDP Cluj, Eugen Cecan este partener de afaceri şi prieten cu fostul şef interimar al DRDP Cluj, Marius Cataniciu. Inainte de criza imobiliara, Eugen Cecan (consilier judeţean PNL şi şef la DRDP), Marius Cataniciu (fost şef la RADP şi interimar la DRDP Cluj şi soţul Steluţei Cataniciu, consilier local PNL) şi Sebastian Zoltan Fekete Nicorici (om de afaceri din domeniul imobiliar) au inceput in 2008 sa construiasca un imobil in Floreşti, pe str. Tineretului. Pentru o parte din materialele de construcţie folosite la acest proiect, Fekete şi Cataniciu au “platit” in apartamente.
Pentru oţel, fier beton şi alte materiale luate de la SC Sander Impex 1996, o societate din Bucureşti, in loc sa plateasca cu bani, cei doi au incheiat un antecontract de vanzare-cumparare prin care s-au obligat sa plateasca cu un apartament care la data respectiva valora 55.000 de euro. Insa, construirea imobilului a durat mai mult, astfel ca apartamentul nu a mai fost pus la dispoziţie la data trecuta in antecontract. Iniţial, SC Sander face o plangere la judecatorie, dar magistratul Georgiana Rodica Farcaş Hingan declina competenţa catre Tribunalul Comercial pentru ca litigiul este de natura comerciala şi suma de 55.000 de euro intra in competenţa Tribunalului. Astfel ca procesul, in momentul de faţa, se judeca pe rolul Tribunalului Comercial Cluj. “Deşi am manifestat buna credinţa şi incredere faţa de paraţi, atat prin faptul ca am achitat integral preţul antecontractului anterior semnarii acestuia, cat şi prin faptul ca am manifestat inţelegere faţa de paraţi, acordandu-le acestora timp sa-şi definitiveze construcţia deşi işi asumasera obligaţia de a preda folosinţa bunului pana la data de 31.12.2008, am constatat cu stupoare ca aceştia nu manifesta nici cea mai mica intenţie de a-şi indeplini obligaţiile pe care şi  le-au asumat, ba dimpotriva, ca incearca sa se sustraga executarii propriilor obligaţii incepand sa instraineze apartamentele dupa finalizarea operaţiunilor de intabulare şi apartamentare a construcţiei. toate incercarile noastre de a-i contacta şi de a-i determina sa-şi execute de buna voie obligaţiile asumate fiind sortite eşecului”, arata reprezentanţii firmei din Bucureşti. Conform antecontractului, daca SC Sander Impex nu işi primeşte apartamentul pana la sfarşitul anului 2008, constructorii se obligau la plata unor penalitaţi de 1%/zi pana la predarea locuinţei.

Ungurii ştiu sa falimenteze!
Contractul cu societatea maghiara a inceput in 2006, cand s-a facut o licitaţie care a fost caştigata de societatea Vegyepszer din Ungaria. Contractul licitat a fost de peste 31 de milioane de euro, bani platiţi pentru lucrarile la un segment de drum. Dupa caştigarea contractului, firma a angajat subcontractori carora le-a platit o mica parte din contractele de angajament, pentru ca, in 2009 Vegyepszer sa ceara deschiderea procedurilor de insolvenţa. Insa, aceştia nu au fost toţi banii luaţi de aceasta societate de la statul roman. Printr-o filiala din Oradea, care nu declarase insolvenţa, cei de la Vegyepszer au mai caştigat un contract de 28 de milioane de lei. La eşecul acestui proiect au participat şi persoanele din conducerea CNADNR, compania de stat care controleaza DRDP Cluj, pentru ca licitaţiile şi decontarea sumelor au fost aprobate de cei din conducerea Companiei naţionale.

Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.