Schimbarile aduse de noul Cod Penal nu influenteaza pedeapsa primita de fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, condamnat in 2012 la cinci ani de inchisoare pentru luare de mita. In schimb, in cazul fostului primar al Clujului, Sorin Apostu, prevederile din noua lege ii sunt avantajoase, astfel ca acesta va fi condamnat pentru primire de foloase necuvenite, si nu pentru luare de mita.

 

sursa: ziardecluj.ro

 

Apostu, avantajat de noul Cod Penal

Sorin Apostu a fost condamnat, insa nu definitiv, pentru mai multe infractiuni. Astfel, Curtea de Apel Targu Mures a dat urmatoarea sentinta in cazul lui: trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta in forma continuata,  trei ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru instigare la spalare de bani in forma continuata, un an si sase luni de inchisoare cu executare pentru primire de foloase necuvenite si opt luni de inchisoare cu executare pentru instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in legatura cu denuntatorul Aspazia Droniuc.

Exceptand infractiunea de primire de foloase necuvenite, care se transforma  – potrivit noului Cod Penal in luare de mita – pentru celelalte capete de acuzare nu exista modificari.

Chiar daca infractiunea de “primire de foloase necuvenite” este pedepsita mai aspru in noul Cod Penal, transformandu-se in “luare de mita”, in cazul lui Sorin Apostu, insa, nu se va aplica acest principiu. Explicatia este simpla: tot noul Cod Penal arata ca, in cazul unui proces pe rol, cu o fapta comisa anterior, se aplica legea cea mai favorabila. In acest caz, vechiul Cod Penal.

“Se alege intotdeauna legea mai favorabila. Avand in vedere ca fapta este comisa anterior, se va aplica tot incadrarea de <<primire de foloase necuvenite>>. Pana la solutionarea definitiva, se aplica legea mai favorabila”, explica profesorul de Drept Penal, Sergiu Bogdan.

Bica sta tot cinci ani dupa gratii

Fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare in octombrie 2012, pentru luare de mita. Noul Cod Penal nu schimba cu nimic pedeapsa primita de Bica, deoarece este vorba o sentinta definitiva si o pedeapsa in executare.

In noul Cod Penal, articolului 289, luarea de mita este pedepsita cu inchisoare de la 3 la 10 ani. In vechiul Cod Penal, limitele erau de la 3 la 12 ani.

O posibila reducere a pedepsei in cazul lui Radu Bica s-ar fi aplicat doar daca acesta fi primit pedeapsa maxima, de 12 ani de inchisoare cu executare, potrivit vechiului Cod Penal.

“Pedeapsa aplicata de judecator pe fostul Cod este mai mare decat maximul pedepsei legale prevazute de legiuitor in noul Cod; intr-un asa caz  poate avea loc o redozare a pedepsei initiale daca nu este executata in intregime”, a explicat pentru Ziar de Cluj judecatorul Cristian Danilet, specializat in Drept Penal.

Acelasi lucru il spune si profesorul de Drept Penal din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai”, Sergiu Bogdan.

“Foarte multi aplica Codul vechi, in care exista institutia aplicarii FACULTATIVE a legii mai favorabile. Un astfel de text nu mai exista in noul Cod Penal. Mai mult decat atat, articolul 4 din legea de punere in aplicare spune asa: pedeapsa aplicata pentru infractiunea ce a ramas definitiva, care nu depaseste maximul special – adica in cazul lui Bica, n.r. – nu poate fi redusa”.

Mita de 10.000 de euro pentru Cluj Arena

Radu Bica a fost condamnat la inchisoare cu executare, in 5 octombrie 2012, pentru luare de mita in cazul contractului de mentenanta pentru Cluj Arena. El a stat in arest preventiv aproape un an, respectiv din 1 noiembrie 2011 pana in 4 octombrie 2012.

Fostul vicepresedinte al CJ Cluj a fost acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) de luare de mita, in urma unui filaj si a unor interceptari telefonice. Bica a fost perchezitionat imediat dupa ce a primit de la femeia de afaceri Aspazia Droniuc suma de 43.000 de lei, adica aproape 10.000 de euro. In schimbul acestor sume de bani, Bica a promis ca va facilita castigarea unei liciatii pentru serviciile de mentenanta pentru stadionul Cluj Arena.

Ce modificari aduce noua lege pentru faptele de coruptie

Noul Cod Penal a intrat in vigoare la 1 februarie 2014. Magistratul Cristi Danilet explica principalele modificari aduse de acesta.

Astfel, in cazul infractiunilor de coruptie, modificarile cele mai importante sunt urmatoarele: limita maxima a pedepsei legale pentru luare de mita este mai mica cu 2 ani, cumpararea de influenta mai mica cu 3 ani, pe cand la darea de mita si traficul de influenta creste limita maxima, cu 2 ani. La infractiunea de conflict de interese minimul creste cu 6 luni. In noul Cod Penal apare si o noua infractiune, “folosirea abuziva a functiei in scop sexual”, comisa de catre un functionar public care intocmeste sau nu un act solicitand favoruri de natura sexual si sanctionata cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.