“Lupta în turul doi se va da între Marius Nicoară şi Grigore Pop”
“Lumea s-a săturat de politică, ghidându-se după ideea că toţi sunt mincinoşi”
“Cei care candideză la Primăria Cluj-Napoca ascultă de comanda de la partid mai mult decât de alegători”
“În ’89 m-am jurat că nu voi intra în nici un partid politic şi intenţionez să-mi respect promisiunea”
“Cu banii primăriei se puteau face mult mai multe”, a Afirmat, printre altele, într-un interviu acordat Gazetei de Cluj, candidatul independent pentru fotoliul de edil al municipiului Cluj-Napoca, Grigore Pop.
 

Reporter: Ce v-a determinat să vă înscrieţi în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca? Ce şanse credeţi că aveţi în competiţia în care v-aţi angajat?

Grigore Pop: Am constatat de-a lungul anilor că cei care candideză la Primăria Cluj-Napoca, datorită faptului că sunt înscrişi în diferite partide, ascultă de comanda de la partid mai mult decât de alegători. Astfel, alegătorii primesc nişte promisiuni electorale, care după ce omul a fost ales sunt total ignorate, onorându-se doar promisiunile către partid.

Reporter: Credeţi că faptul că sunteţi independent reprezintă un atu în această luptă electorală în care partidele şi mai ales banii partidelor au un cuvânt greu de spus în victoria finală?

Grigore Pop: Cea ce spuneţi este parţial adevărat. Într-adevăr vicoria depinde parţial de banii partidului, nu de partid în sine. La alegerile locale contează omul, persoana care candidează, şarmul acestuia şi modul în care este perceput de electorat. În această campanie electorală scurtă este într-adevăr foarte greu să convingi un om nehotărât să voteze cu tine. Lumea s-a săturat de politică, ghidându-se după ideea că toţi sunt mincinoşi. Tocmai de aceea am decis să candidez independent. Am strâns 5481 de semnături pentru a putea intra în acestă luptă, deşi puteam să mă înscriu la orice partid pentru a-mi fi mai uşor. În ’89 m-am jurat că nu voi intra în nici un partid politic şi intenţionez să-mi respect promisiunea. De aceea am şi rezistat în funţia de preşedinte a Cartelului Alfa, pentru că nu sunt implicat politic. Nu ascund că am simpatii politice, doar că nu fac tapaj de ele. Cineva spunea într-un ziar că aş fi apropiat de PSD. Poate. De factura mea ca individ sunt de latură socială. Fiind de latură socială sigur că sunt pentru cei mulţi. Nu le cunosc însă doctrina în totalitate. Faptul că Ioan Rus a fost ministru la Interne, ne-a ajutat mult. Când aveam probleme, la nivel de sindicat, apelam la el, să ne pună în legătură cu Dan Ioan Popescu de la industrie. Dar Rus nu m-a întrebat niciodată de ce vreau să vorbesc cu el.

Reporter:
Ce anume conţine programul dumneavoastră electoral? Cum ar trebui să fie condus municipiul în următorii ani? Cu ce e diferit programul dumneavoastră electoral de cel al contracandidaţilor? De ce consideraţi că este mai bun decât al contracandidaţilor?

Grigore Pop: Mari diferenţe nu pot să spun că există între programele lor şi al meu. Nu pot spune că nu voi continua programele începute. Indiferent cine va fi primar la Cluj-Napoca se va confrunta cu problema lipsei de fonduri. Chiar dacă Emil Boc este primul ministru, nu vor curge laptele şi mierea pe străzile Clujului. Pe fondurile structurale, în ultimii 5 ani primăria a accesat doar 35.000 de euro. Noi, ca instituţie sindicală am accesat 500.000 de euro în aceeaşi perioadă. Aşadar, trebuie să se creeze un compartiment în cadrul primăriei care să se ocupe de aceste proiecte, să intre în parteneriate, să dezvolte zona metropolitană. Acest lucru trebuia făcut de mulţi ani, nu acum. Zona metropolitană se putea face în 2006. Acum, e uşor să critici, chiar mai uşor decât să taci.

Reporter: Consideraţi că măsurile adoptate de către Emil Boc în perioada 2004-2008 au fost cele mai bune pentru municipiu? În cazul în care veţi deveni primar ce veţi prelua şi ce nu din strategia fostului primar?

Grigore Pop: Cu banii primăriei se puteau face mult mai multe. Conform datelor noastre, spaţiile verzi ar fi de două ori mai mare decât cea reală. Vă daţi seama câti bani se duc acolo. Au distrus regia domeniului public pentru că aveau o pepinieră plătită din banii clujenilor. Altă firmă din Dej ia copacii si florile de la aceea pepinieră şi le plantează aici, în oraş, tot pe banii noştri. Sigur că aceste lucruri nu se văd, nu le simte clujeanul. În al doilea rând se simte nevoia unui plan urbanistic de dezvoltare a municipiului pe următorii 10 ani, dezbătut public şi votat. În momentul de faţă nu ştie nimeni ce ar trebui să se facă în Cluj-Napoca. Actualul plan urbanistic a fost schimbat de mii de ori până în momentul de faţă. Astăzi există foarte multe nemulţumiri la nivelul Clujului. Perdeaua de păduri a oraşului începe să dispară. În pădurea Făget se construieşte fără limită şi într-un haos total. În aceeaşi ordine de idei, este problema centurii ocolitoare Cluj-Apahida unde 4,9 kilometri nu sunt gata nici azi. Motivul invocat de primarul interimar ar fi că nu există titlurile de proprietate. Premierul actual mi-a spus textual mie că a uitat să pună bani din buget pentru exproprierea terenului. Asta a fost o minciună, un mod de a scăpa de gura mea. Astea sunt priorităţile oraşului. Dacă aş spune că fac un tunel pe sub pământ, 80% din populaţia Clujului n-o să mă creadă. În continuare, reabilitarea celor 288 de străzi, ca mod de finanţare au fost gândite de Funar. Trebuie să-i dăm Cezarului ceea ce e a Cezarului, nu trebuie să ne însuşim proiecte. Mai trebuie rezolvată problema câinilor vagabonzi, cea a parcărilor, a aglomeraţiei din centru. Problema e că toate aceste minusuri sunt interconectate.

Reporter: Cine credeţi că este cel mai important adversar al dumneavoastră în această luptă electorală? Vă temeţi de tandemul Apostu-Boc?

Grigore Pop: Nu pot să spun că mă tem. Avantajul lor este că au mai mulţi bani pentru campania electorală. Clujenii cred că Boc va trimite mai mulţi bani la Cluj dacă va fi Apostu primar. Nu este adevărat. Va aduce câţi va putea, indiferent de cine iese câştigător. Boc este clujean întâi de toate. Sigur că la rândul lor ceilalţi miniştri doresc atragerea de fonduri în locurile lor de baştină. Atunci, “tortul” se va împărţi. Boc este perseverant, dar nu va aduce cât se aşteaptă lumea.

Reporter: Credeţi că se va ajunge în turul doi? Credeţi că va fi un candidat care va reuşi să câştige încă din primul tur?

Grigore Pop: Da, se va ajunge în turul doi. Nu am posibilitatea să fac un sondaj, dar nu cred că lupta în turul doi se va da între Marius Nicoară şi Grigore Pop. Teodor Pop Puşcaş, din datele ce le am eu, va ajunge undeva la 10%. Cu atât nu va ajunge în turul doi. Am semnale că se vor prezenta la vot ceva mai mulţi decât la locale, pe motivul că acum este în cursă un independent. În două săptămâni am făcut mult mai multe decât am crezut.

Reporter: Cum caracterizaţi campania electorală actuală?

Grigore Pop: Scurtă, dar eficientă. Dezavantajul meu şi al altor candidaţi mai puţin potenţi a fost lipsa fondurilor.

Reporter: Credeţi că, în această perioadă – în care investitorii îşi retrag sau îşi limitează investiţiile în România – veţi reuşi să aduceţi investitori în Cluj-Napoca?

Grigore Pop: Eu cred că da. În situaţii de criză, cei care au bani investesc în terenuri, în facilităţi, care acum sunt foarte ieftine. Ca primar, poţi să îi ajuţi pe investitori, să le creezi facilităţi, dar în acelaşi timp să le impui şi nişte condiţii, condiţii care nu au fost puse până acum.

Adina Fartuşnic

1 COMENTARIU

  1. Cunosc apartenenta politica al P.Gr.este P. R.M.ca si a fratelui sau Mircea,care a ajuns director la
    DRDP Cluj,dupa care a trecut la
    prin mai multe partide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.