Avocata Ramona Bercan împreună cu Flaviu Tuluc, un om de afaceri care cochetează cu afacerile imobiliare, vor să construiască un bloc pe Bulevardul Muncii în spatele sediului UTCN.

Ea este nora unui fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Vasile Bercan, care a avut probleme penale (evaziune și spălare de bani), dar a scăpat de ele cu ajutorul prescripției. Partenerul ei din afacerea imobiliară, Tuluc, a construit un bloc în centrul orașului prin intermediul unei firme care este radiată. 

Pe Bulevardul Muncii, în spatele sediului Universității Tehnice, pe o parcelă de 3.400 mp, Ramona Bercan și Flaviu Tuluc vor să construiască un bloc cu 6 etaje. Accesul pe parcelă se va face printr-o stradă nou creată perpendiculară pe Bulevardul Muncii. Pe latura nordică terenul este învecinat cu str. Ciucea, în legatura cu str. Silvaniei, stradă care pornește din bulevardul Muncii. Terenul de 3.400 metri pătrați va fi împărțit în 3 parcele: 2.612,75 mp – zonă mixtă; 724,60 mp – subzona verde – scuar, grădini cu acces public nelimitat, parcaje la sol; 43,65 mp – destinația de drum. Proiectantul imobilului este firma  Bogart Construct din Cluj-Napoca.

Flaviu Tuluc a construit în urmă cu câțiva ani un bloc în Piața Abator pin intermediul firmei SC Imowork Invest SRL. Societatea, în care i-a avut parteneri pe Ionita Silvius Leonardo și Oprita Cosmin Mircea, a construit blocul fără să declare vreo cifră de afaceri, cu o pierdere a exercițiului financiar de câteva zeci mii de lei și fără niciun angajat.

Blocul de la adresa  strada București nr. 4-6 a fost construit pe o parcelă de 647 mp are 6 etaje.

De asemenea, prin intermediul firmei Donath Panoramic SRL, Carmina și Flaviu Tuluc, au construit un bloc cu 6 etaje pe str Traian.

potrivit Ministerului Finanțelor societatea Donath Panoramic SRL nu există, ea fiind radiată în 2019.

Până să fie radiată, firma Donath Panoramic a avut un bilanț financiar care nu i-ar fi permis să se ocupe de dezvoltare imobiliară. Pe anul 2019 cifra de afaceri a fost de 5.680 de lei, profitul de 7.129 lei, datorii de peste 2 milioane lei și un singur angajat. Sediul ei este pe Str. Buna Ziua 25B Ap. D1, într-un spațiu unde funcționează un salon de epilat.

Acestea nu sunt primele afaceri imobiliare ale lui Tuluc. În trecut a avut o serie de probleme de solvabilitate financiară, fiind pe listele datornicilor ANAF cu o datorie de 130.000 lei, din care suma de 85.000 lei a fost contestată. În 2008 a construit un bloc pe strada Ceahlău din cartierul Zorilor.

Cu socrul scăpat de problemele penale, afacerile imobiliare duduie

În 2020, Ramona Bercan a început demersurile pentru prima ei afacere imobiliară. Tot pe Bulevardul Muncii, la numerele 191 – 195, pe un teren 5.600 mp a primit aprobarea să construiască două blocuri. 

După ce s-a apucat de imobiliare, ea a făcut cerere de suspendare din Baroul Cluj și s-a reprofilat să se ocupe de coaching. Probleme familiale, despărțiri, eșec în business, probleme de stress, arată site-ul ei. Printre ședințe se mai ocupă și de imobiliare.

Vasile Bercan, socrul avocatului clujean, este un apropiat al liberalilor care a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Transporturilor până în 2005, când a fost eliberat din funcție de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Motivul care a stat atunci la baza demiterii lui Bercan au fost declarațiile pe care acesta le-a făcut în legătură cu Autostrada Bechtel, prin care îl contrazicea pe șeful Executivului de la acea vreme. Astfel, după ce premierul Tăriceanu a anunțat într-o emisiune televizată că Guvernul va decide, mai mult ca sigur, anularea contractelor încheiate de fostul Cabinet condus de Adrian Năstase fără respectarea normelor în vigoare, Vasile Ioan Grigore Bercan anunța că, de fapt, negocierile cu concernul Bechtel se derulau fără nicio problemă.

Compania patronată de Vasile Bercan, 2 Invest, a câștigat un contract de peste 1,4 milioane de lei de la CFR SA pentru lucrări de punere în siguranță a circulației feroviare pe un pod între Videle și Orșova. Firma lui a făcut parte și din consorțiul care a câștigat modernizarea Gării Bistrița costurile pentru lucrarea respectivă ridicându-se la aproximativ 9 milioane de euro.

De asemenea, 2 Invest a câştigat licitaţii de asfaltare a străzilor din Cluj- Napoca, modernizat sediul cinematografului Dacia (valoarea contractului a fost de 2,2 milioane de lei, n.red.), a sponsorizat renovarea sediului liberalilor clujeni și a construit parcarea din faţa complexului Sigma Shoping Center, pe vremea când afacerea era condusă de Arpad Paszkany.

 Din Ministerul Transporturilor în arest

De pe urma afacerilor derulate între firma pe care o patronează și Ministerul Transporturilor, Vasile Bercan a ajuns să fie arestat.

Bercan, împreună cu Padină Constantin, dirigintele de șantier al CFR S.A. Sucursala Regionala CFR Craiova și inginerul Ștefănescu Ion, au fost reținuți pentru că, potrivit procurorilor, a obţinut, cu acte false, mai mulţi bani decât ar fi trebuit pentru construirea unui pod feroviar.

Este vorba despre un pod feroviar construit în perioada 2016-2017 în zona localităţii Beharca şi care face parte din traseul Orşova-Videle. Prejudiciul pe care aceştia l-au creat CFR, prezentând situaţii de lucrări supraevaluate, este de peste 2 milioane lei.

„Poliţiştii Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova au reţinut, pentru 24 de ore, trei bărbaţi bănuiţi de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit faptul că, în perioada iunie 2016 – septembrie 2017, cu prilejul derulării unui contract de achiziție publică privind construirea unui pod feroviar, reprezentanții executantului, cu complicitatea dirigintelui de șantier, ar fi prezentat la plată situații de lucrări neconforme cu realitatea. Astfel, cei trei bărbaţi, unul de 69 de ani, din Cluj-Napoca, iar ceilalţi doi de 61 şi 69 de ani, ambii din Craiova, ar fi supradimensionat şi supraevaluat cantităţile de materiale utilizate, precum şi lucrările efectuate, cauzând un prejudiciu în valoare de 2.275.126 de lei”, arăta IPJ Dolj într-un comunicat.

În momentul de față, în acest dosar, el se află în cadrul unor măsuri preventive.

La sfârșitul lunii aprilie, Bercan a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar, de această dată pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Potrivit procurorilor, în cursul anului 2013, cei implicați în dosar au înregistrate cheltuieli de achiziţie de natura prestărilor de servicii, pe baza unui număr de cinci facturi fiscale emise în numele unei firme, achiziţii în valoare de 1.000.000 lei. În acest dosar anchetatorii verifică realitatea şi conţinutul economic al tranzacţiilor, având ca efect, din punct de vedere fiscal, diminuarea obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului, şi în final sustragerea de la plată a impozitului pe profit datorat în mod real şi a TVA.

Însă, el a scăpat de aceste probleme penale cu ajutorul judecătorilor clujeni.

La Tribunalul Cluj, judecătorul Liana Cociș l-a judecat până la începutul anului 2023 când, după ce a amânat pronunțarea de 19 ori pe parcursul unui an, …hop!, a intervenit prescripția faptelor.

Ulterior, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj unde a fost judecat de FĂRCAŞ-HÎNGAN Georgiana-Rodica, CORLĂŢEANU Simina, și SOROIU Loredana Anamaria. În urmă cu câteva zile completul format din judecătoarele menționate anterior au dat o sentință definitivă prin care au ridicat sechestrul pus pe o parte din averea lui Bercan.

1 COMENTARIU

  1. Și firesc ne întrebam, de ce statul plateste acestor magistrați salarii și pensii speciale fără sa fie verificata activitatea acestora în dosarele „prescrise”. Niciunul dintre noi nu vrem sa plătim statului 50% din lefurile noastre, sa aibă evazioniștii portmoneul plin pe munca noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.