După 21 de ani de profesare în avocatură, clujeanca Adina Udrescu a devenit judecător și, după patru ani de muncă la Judecătoria Jibou s-a transferat la Judecătoria Cluj-Napoca de unde a intrat în pensie. Pe lângă pensia specială de care urmează să beneficieze, Udrescu spune că nu știe dacă se va întoarce în avocatură, dar știe sigur că a vrut să fie judecătoare ca să ”urce profesional”. Nu este singurul caz de avocat care a devenit judecător din Justiția clujeană, dar este cel mai scurt periplu profesional în meseria de judecător care generează o pensie specială.

În anul 1998, Adina Corina Udrescu s-a înscris în Baroul Cluj, fiind momentul în care a devenit avocat. Ulterior a devenit partener în cadrul biroului SCA Iordăchescu, Udrescu Și Asociații și a obținut și dreptul de a fi mediator. Cabinetul ei este la adresa str Pavel Roșca nr 4, în clădirea unde se află și sediul Baroului Cluj. În decembrie 2019, s-a retras din avocatură pentru că a obținut în urma unui examen un post de judecător la Judecătoria Jibou. A lucrat acolo până anul acesta când s-a transferat la Judecătoria Cluj-Napoca de unde, inopinat, a făcut cerere să intre în pensie pentru că îndeplinea vârsta minimă de pensionare.

Astfel, după doar patru ani de profesie ca judecător ea devine beneficiarul unei pensii speciale de câteva zeci de mii de lei.

Potrivit ultimei declarații de avere disponibilă, completată în mai 2021, ea a avut un venit lunar de 9.800 lei. Potrivit noilor reglementări dispuse chiar de către magistrați în privința propriilor pensii, cea mai mică pensie pe care o poate primi Udrescu este de minim 18.414 lei/lună. Culmea este  că nimeni nu poate contesta modalitatea în care au fost calculate pensiile magistraților.

Rugată să comenteze despre timpul scurt, de doar patru ani, în care a lucrat ca magistrat exact înainte de intra în pensie, fosta judecătoare Adina Corina Udrescu a declarat că a luat această decizie, nu pentru bani, ci pentru o împlinire profesională.

Alina Udrescu

”Ce aș putea spune decât că am învățat foarte mult ca să intru în magistratură, cam doi ani, și a fost extrem! Îi sfătuiesc pe toți colegii mei să facă acest lucru pentru că este o meserie extrem de frumoasă. Având în vedere prevederile legale, am făcut cerere de pensionare. Pentru mine a fost un vis să intru în magistratură. Trebuie să înțelegeți că am fost dispusă să fac aceasta muncă, chiar dacă eram un avocat cunoscut, cu clientelă! Nu am avut niciun alt motiv, decât să urc profesional. Nu eram nevoită să merg pe această cale. Dar în această profesie, eu cred că este un firesc să fii tot mai bun!”, a declarat ea pentru Gazeta de Cluj.

Întrebată dacă se va întoarce în avocatură, acum că a devenit pensionară, fostul magistrat nu a putut da un răspuns concret. ”Deocamdată nu am cum să răspund!”

Magistrații și-au mărit pensia că doar nu au dat din buzunarul lor, ci din al tuturor!

Chiar și după modificările la Legea pensiilor speciale cerută de Comisia Europeană, magistrații rămân pensionarii care vor primi cei mai mulți bani raportat la contribuțiile avute în sistemul public. Legea, cu peste 45 de amendamente, a trecut de votul Senatului și va merge la Camera Deputaților, decizională. 

Dacă Udrescu va fi beneficiara acestor prevederi calculul se va face în baza a 85% din veniturile încasate în ultimele 48 de luni. Chiar dacă, reducerea pensiilor magistraților, cerută de comisia Europeană, în urma schimbării bazei de calcul de la 12 la 48 de luni poate părea una semnificativă, de fapt ea nu este. 

Câteva exemple de pensii ale judecătorilor înainte și după modificările legislative. Potrivit unui calcul făcut de europalibera.org, un membru CSM primeşte acum o pensie netă de 42.709 lei/lună, iar după modificări va avea o pensie de 38.524 lei/lună ( 7.700 euro/lună). Un judecător de Curte de Apel primeşte acum pensie netă de 25.241 lei/lună, iar după modificări va avea o pensie de 22.927 lei/lună (4.620 euro/lună). Un judecător cu grad de Tribunal are acum pensie netă de 22,290 lei lună, dar după modificări va avea o pensie netă de 20.394 lei/lună ( 4.110 euro/lună). Iar în cazul judecătoarei Udrescu, cu grad de Judecătorie, sub normele formei actuale a legii are o pensie netă de 20.086lei/lună, dar după modificarea legii va primi o pensie netă de 18.414 lei/lună ( 3.710 euro/lună), adică un venit dublu faţă de cât îl avea, până de curând, ca judecătoare!

Judecătorii mai au un mare beneficiu în raport cu alte categorii socio-profesionale. Pot decide în instanțe să-și mărescă salariile, prin sporuri, actualizări cu rata inflației sau a așa-numitei valori de referință sectorială de salarizare (VRS).

De regulă aceste decizii acționează retroactiv, așa încât magistrații primesc sume uriașe care se adaugă salariilor.

Un raport al Ministerului Finanțelor, citat de presă, arată că, doar în perioada 2008- 2022, suma totală plătită magistraților ca urmare a unor sentințe judecătorești este de 16, 1 miliarde lei, adică 3,2 miliarde de euro.

Principalele modificări făcute la legea pensiilor magistraților

  • -baza de calcul a pensiei speciale este 80% din media salariilor brute și a sporurilor pe ultimele 48 de luni ( 4 ani) de activitate. Acum se ține cont doar de ultima lună.
  • -vârsta de pensionare va fi de 47 de ani și 4 luni în ianuarie 2024, dar doar cu condiția a 25 de ani de vechime în specialitate, și va crește anual cu câte patru luni, până când va ajunge la 60 de ani în 2062.
  • -crește baza de calcul a pensiei pentru personalul auxiliar din parchete și instanțe de la 65% la 80% din media salariilor lunare brute și a sporurilor din ultimele 48 de luni de activitate.
  • -partea de necontributivitate a pensiei se va impozita progresiv cu cote cuprinse între 10% și 20% pentru partea de pensie care depășește salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
  • -cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
  • -magistrații care nu se pensionează la împlinirea celor 25 de ani în sistem vor beneficia de o majorare a pensiei cu 1% pentru fiecare an în care rămân în sistem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.