O carte tipărită în 1787, care a fost furată din Biblioteca Academiei Române Cluj, a fost recuperată de polițiștii clujeni în timp ce era scoasă la vânzare pe un site de licitații din Ungaria.

la data de 1 octombrie 2019, poliţiştii de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj s-au sesizat din oficiu cu privire la furtul unei cărţi care datează din anul 1787, intitulată „Hunnias, vagy Magyar Hunyadi, az az Ama` híres Magyar Vezél Hunzadi János, életének egygy része, mellyet a «Virgilius` Eneisse` formájába öntve, négy sorú Magyar Strófákkal” a autorului Horváth Ádám.

Potrivit IPJ Cluj, poliţiştii clujeni au identificat bunul cultural pe un site de licitaţii on-line maghiar, iar în urma probatoriului administrat a fost emis un ordin european de anchetă, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Astfel, prin intermediul cooperării internaţionale, organele judiciare din cadrul Poliţiei Budapesta au reuşit indisponibilizarea cărţii, care se afla la o casă de licitaţii din Budapesta.

Cartea veche a fost returnată Bibliotecii Academiei Române

În cursul lunii iunie a.c., Inspectoratul de Poliţie al Budapestei a ridicat sechestrul asupra bunului cultural, astfel că, în luna august, Biblioteca Academiei Române a emis o împuternicire a poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, în vederea ridicării cărţii de la autorităţile judiciare maghiare.

În perioada 10-12 august a fost constituită o delegaţie externă a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, cu scopul desfăşurării unor activităţi de audiere, precum şi a ridicării bunului cultural. Delegația a fost primită la Ambasada României din Budapesta, într-un cadru oficial, în prezenţa ambasadorului României din Budapesta, a şefei Institutului Cultural Român şi a ataşatului de afaceri interne.

Într-un final, la data de 17 august a.c., cartea a fost predată reprezentanţilor Bibliotecii Academiei Române. „Se desfăşoară în continuare activităţi investigativ-operative de către poliţişti, în vederea identificării autorilor”, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

2 COMENTARII

  1. La cât mai multe obiecte de cultura recuperate dragi polițiști! După Revoluție a lipsit acest interes de a recupera obiecte valoroase de patrimoniu. În sfârșit autoritățile se mișcă, ideea e sa se vrea la o scara mult mai mare.

  2. Captură nu glumă! Totuși ar trebui sa se insiste pe verificarea picturilor tranzacționate de anticariate sau case licitații. Acolo sunt sume de zeci de mii sau chiar sute de mii de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.