Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Alba, SC Kubera Gold Serv, o societate cu sediul pe str Regele Ferdinand, a înaintat documentația pentru obținerea avizelor necesare exploatării aurifere pe râul Arieș.

Societatea are un bilanț fiscal care arată că are probleme financiare. Înființată în 2017, firma nu a declarat nicio cifră de afaceri pe ultimii doi ani și pierderi cuprinse între 10.000 și 15.000 lei. Administratorul societății este Nicoleta Mocean, care controlează pachetul majoritar de acțiuni, alături de Maria Bonțidean

APM Alba a publicat solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Exploatarea aurului aluvionar din albia minoră a râului Arieș – Perimetrul Lupșa 1”. Amplasamentul de exploatare este în comuna Lupșa, sat Mănăstire, extravilan.

Potrivit memoriului de prezentare, activitatea de extracție a aurului aluvionar din perimetrul de exploatare constă în separarea gravitațională a aurului împreună cu metalele grele, din aluviunile nisipoase din albia minoră a râului Aries.

Se vor executa lucrări de exploatare cu următoarele caracteristici:

– va fi exploatată o suprafață totală de cca. 55.400 mp;

– adâncimea de colectare este cuprinsă între 0,15 și 0,5 m, în funcție de grosimea și granulometria depozitului aluvionar;

– proiectul conform denumirii sale, are ca scop exploatarea aurului aluvionar și nu a întregii mase de aluviuni în care este cuprins acest aur.

Zona efectivă de exploatare are următoarele caracteristici:

– Lungime perimetru = 1.830 m;

– Lățime medie = 30 m;

– Adâncimea de extracție: 0,15 – 0,5 m, cu un pilier de 0.5 m deasupra talvegului.

Metodologia de extracție a aurului din nisipurile aluvionare prevede următoarele faze și va începe dinspre aval spre amonte și dinspe firul văii spre maluri:

– extragerea nisipului aluvionar prin intermediul unei drage mobile cu acționare electrică (opțional diesel);

– în cazul în care aluviunile sunt cimentate natural se va folosi cupa buldoexcavatorului pentru dezagregarea acestora;

– sortarea gravitaționara a acestuia pe plan înclinat sau cu ajutorul unui trommel, cu selectarea fragmentelor de aur liber și a metalelor grele (magnetit, pirită, calcopirită, pirotină, etc.);

– recuperarea mineralelor grele și a aurului liber

– depunerea nisipului sortat gravitațional aproximativ în aceleași zone de unde a fost prelevat.

Cantitatea totală de aluviuni existenta în zona de albie din interiorul perimetrului de exploatare calculată este de 16.620 mc. Metoda propusă pentru procesarea aluviunilor aurifere prevede procesarea prin dragare cu aspirație doar a fracției cu dimensiuni mai mici de 5 mm.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.