Sursa foto: Facebook

Ana-Maria Gebăilă, jurnalista care a fondat publicația ȘtiriCraiova.ro, a fost convocată la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, unde a fost solicitată să dezvăluie sursa unui articol, potrivit presshub.ro.

În urma unui comunicat de presă emis de IPJ Dolj în data de 17 ianuarie, jurnalista Ana-Maria Gebăilă a publicat un articol pe site-ul său de știri, ȘtiriCraiova.ro, în care menționa că fiica directorului general al Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RADPFL) Craiova a fost prinsă conducând sub influența drogurilor.

Articolul nu dezvăluia numele tânărului în cauză, însă Ana-Maria Gebăilă a fost ulterior citată ca martor într-un dosar deschis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, după ce a fost solicitată să divulge sursa informațiilor sale și dacă discută cu oameni din poliție. Potrivit jurnalistei, informația era relevantă, având în vedere că persoana în cauză era fiica unei persoane publice din Craiova și existau informații că ar fi încălcat regulile de circulație în trecut. Audierea a durat mai mult de o oră.

Polițistul a insistat și asupra modului în care ar fi ajuns numele șoferiței la jurnalistă, respectiv prin Whatsapp, email sau alte mijloace, dacă sursa lucrează la Poliție și alte detalii care să ducă la identificarea acesteia.

„Un procuror din România, țară membră UE, mă constrânge să îi spun, sub jurământ (la audieri, ca martor ești obligat să juri că spui tot ce știi, în vreme ce ca inculpat poți sa refuzi să faci vreo declarație, pentru ca orice spui poate fi folosit împotriva ta) cine sunt sursele mele jurnalistice”, a scris Ana-Maria Gebăilă pe contul de facebook.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a subliniat în repetate rânduri că articolul 10 din Convenția europeană a drepturilor omului garantează nu numai fondul și conținutul informațiilor și ideilor, ci și mijloacele de transmitere a acestora. Presei i s-a acordat cel mai larg domeniu de protecție în jurisprudența Curții, inclusiv în ceea ce privește confidențialitatea surselor jurnalistice, relatează presshub.ro.

Citește și: Șoferul unui autobuz cu elevi a călcat o femeie pe trecerea de pietoni în centrul orașului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.