O scriitoare din Târgu Jiu și-a dat în judecată personajul principal din carte și editura care a publicat volumul, transmite Ziarul de Iași.

Valeria Certăzeanu Zorilă spune că personajul ei, Nina Grigoraș Vicol (81 de ani), s-a semnat drept coautor pe cartea scrisă de ea, având complicitatea directorului editurii.

Acuzata susține însă că volumul a fost realizat pe baza manuscriselor sale, iar apariția numelui ei pe copertă era o chestiune firească. Valeria Certazeanu este în prezent în litigiu cu personajul și editorul.

Valentin Mihai Bohateret, directorul Fundației Academice pentru progres rural „Terra Nostra”, editorul cărții, spune că el este o victimă a neînțelegerii dintre cele două femei, devenite din prietene dușmance pe viață și pe moarte.

Sau întâlnit la băi

Valeria Certazeanu Zorila si Nina Gigoras Vicol, in virsta de 56, respectiv 81 de ani, s-au cunoscut intimplator in urma cu aproape sase ani, intr-o vacanta la Singeorz-Bai. „Eu stateam pe o banca si scriam si ea a venit la mine si a inceput sa-mi povesteasca despre ea. Vazind ca scriu, mi-a luat numarul de telefon si apoi a inceput sa ma sune, sa-mi trimita scrisori. Eu scriu in general despre oameni, in context istoric. Mi-a cerut astfel sa o plasez intr-un volum ca personaj principal, ea fiind refugiata din Basarabia de la 14 ani. Era foarte bolnava si in virsta si am indragit-o, am tinut foarte mult la ea. Am vrut sa-i fac o bucurie inainte de moarte”, a declarat Valeria Certazeanu.
Cele doua cunostinte au devenit asadar prietene si, ulterior, colaboratoare. „Intre noi nu a fost nici un contract. Dar ea mi-a spus ca, daca o transform in subiectul principal, un prieten de-al ei, Valentin Mihai Bohateret, director al unei edituri, ma va ajuta sa-mi public cartea gratis in 1.000 de exemplare. Eu nu am o situatie materiala foarte buna, asa ca am acceptat”, a declarat Valeria Certazeanu. Scriitoarea sustine ca atunci avea pe masa de lucru trei capitole: „Tragicul anilor 1940”, „Revolutia din 1989. Intrarea in Uniunea Europeana” si „Mrs Lazara” care aveau sa fie ulterior publicate intr-un singur volum.

„Nina Vicol mi-a trimis date despre ea, scrisori, a devenit personajul principal, care aparea in toate cele trei capitole. Mi-a povestit foarte multe lucruri despre ea, chiar si aventurile sexuale cu sotul ei. Am selectat insa doar citeva dintre ele, nu puteam sa fac din personajul principal o aventuriera”, sustine Valeria Certazeanu.

Relatia de prietenie si colaborarea dintre cele doua femei a continuat pina in vara anului 2005, cind Valeria Certazeanu a terminat de scris cartea. „Am venit atunci in Iasi. Ea m-a asteptat in gara si apoi am mers la ea acasa. M-a pus sa-i citesc toata cartea, 275 de pagini, foaie cu foaie, pina dimineata. A vazut cit e de buna cartea, l-a sunat apoi pe Valentin Bohateret si, pe la 10 dimineata, am mers pe strada Cosbuc, imi amintesc si acum, unde intr-o cocioaba era secretara editurii. Dupa ce mi-a descarcat CD-ul, mi-a spus ca o va publica. Dar nu am semnat nici un contract”, a declarat autoarea.

Citește articolul integral pe Ziarul de Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.