O firmă de recrutare din Cluj îşi cere insolvenţa ori ca să scape de datorii, ori că a apărut o problemă financiară gravă, cum ar fi un control al Fiscului. Societatea “de specialişti de resurse umane” e condusă de o firmă din Marea Britanie şi de şapte unguri, câţiva dintre ei fiind parteneri ai Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad – un eveniment care reuneşte anual cei mai importanţi lideri politici din Ungaria şi din rândul partidelor maghiare din România.

Este vorba despre SC STARJOBS SRL, firmă înfiinţată în 2006. Potrivit site-ului starjobs.net, societatea se prezintă ca fiind ”o reţea de specialişti de resurse umane din toate domeniile” care oferă ”servicii specializate de leasing de personal şi recrutare”. Firma are sediul în Cluj-Napoca pe strada Iuliu Maniu nr. 17, în gangul unde îţi are sediul şi agenţia Edil Imobiliare, condusă de familia Miron care de asemenea au afaceri în domeniul resurselor umane.

Revenind la STARJOBS SRL, firma este plină de datorii. Ţinând cont de numărul de angajaţi, cei mai mulţi în 2013 când firma avea 101 angajaţi, rezultă că STARJOBS SRL a avut câţiva clienţi… Cu toate acestea, în ultimii patru ani, societatea a înregistrat pierderi şi capitaluri proprii negative în ultimii opt ani. Valoarea activelor imobilizate nu a fost niciodată mai mare de 4.400 lei, iar la finalul anului 2016 era de 1.882 lei. În acelaşi an, datoriile se ridicau la 1,98 milioane lei, valoare apropiată de cifra de afaceri a anului respectiv, adică 2,3 milioane lei.

 

Firma nu a fost în stare să intre în insolvenţă

Deşi nu are procese pe rol în calitate de debitoare, STARJOBS SRL a solicitat protecţia Legii 85/2014, cererea fiind depusă la Triunalul Specializat Cluj pe 31 ianuarie 2018. Acest demers sugerează ori că recent a apărut o problemă financiară gravă, cum ar fi un control al Fiscului soldat cu o impunere, ori că agenţia de recrutare vrea să-şi şteargă cu buretele datoriile, ori vor mutarea afacerii pe o altă firmă.

Deocamdată, niciuna din variante nu poate fi pusă în aplicare, deoarece în 8 februarie 2018, instanţa a respins cererea formulată de debitoarea STARJOBS SRL, cel mai probabil pentru că la dosar nu au fost depuse documentele prevăzute de lege, având în vedere că datorii are suficiente. Sentinţa poate fi atacată cu apel.

 

 

Membrii ai Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, în afaceri la Cluj

Administratorul societăţii STARJOBS este clujeanul Klari Vencel şi Peter Megyeri din Budapesta. Ca şi asociaţi, firma îi are pe Zoltan Kott, Istvan Fiak, Zoltan Kiss, Peter Megyeri, Istvan Kun, Laszlo Marosi şi Gyula Serfozo, toţi cetăţeni maghiari cu domiciliul în Ungaria. Asociatul juridic al societăţii este STARJOBS LTD din Marea Britanie.

Trei dintre asociaţii firmei clujene sunt parteneri ai Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad şi anume Péter Megyeri, Zoltán Kott care este şi membru al prezidiului în Camera de Comerţ şi Industrie din Budapesta şi István Fiák, preşedinte Asociaţiei Naţionale de Reprezentare a Întreprinderilor Şcolare-DiákÉSZ din Ungaria.

Universitatea de Vară Tusványos este unul dintre cele mai importante evenimente politice ale maghiarilor din Ungaria şi România.  Ediţiile se desfăşoară în fiecare vară în staţiunea harghiteană Băile Tuşnad unde se stabileşte un contact direct cu baza partidului FIDESZ şi se face publică strategia politică a următorului an. La acest eveniment sunt prezenţi numeroşi lideri politici din Ungaria, inclusiv premierul Viktor Orbán

 

 

De ce această şcoală de vara a devenit atât de importantă?

Transformarea a început în anul 2011, atunci când FIDESZ, formaţiunea politică a lui Viktor Orban, a trecut prin Parlament o lege prin care maghiarii din afara graniţelor ţării pot cere şi primi cetăţenia ungară. Viktor Orban şi-a asigurat prin această lege aproape un milion de voturi potenţiale numai din România, în mod real, în jur de 100.000 de maghiari din Transilvania au votat la ultimele alegeri parlamentare din Ungaria. Luând în calcul şi Serbia, Slovacia, Orban a introdus în sistemul politic maghiar câteva sute de mii de voturi care pot fi decisive într-o confruntare electorală.

Din 2011, Universitatea de vară de la Băile Tuşnad se transformă într-un eveniment politic extrem de important prin care Orban încearcă să conserve susţinerea pe care o are de la votanţii din Transilvania.

În grupul de la Vişegrad, situaţia politică e amestecată, dar există un câştigător, iar acesta e Vladimir Putin. Cehia şi Ungaria au guverne de centru-dreapta. Primul stat e condus de preşedintele Milos Zeman, un lider populist şi anti-european, iar Ungaria de către Viktor Orban, un liberal transformat în lider autocrat, naţionalist şi populist. Slovacia e condusă de un guvern de coaliţie de centru-stânga, dar care are şi el tensiuni cu Uniunea Europeană.

În aceste trei state, Vladimir Putin a investit mult pentru a-şi crea o bază de susţinere şi pentru a le transforma în aliaţi şi pârghii de luptă în interiorul Uniunii Europene şi NATO.

Pe de altă parte, Polonia e cel mai mare stat din grupul de la Vişegrad cu o populaţie de aproape 40 de milioane de locuitori şi cu cea mai importantă economie din Europa de Est. Polonia e condusă de Partidul Lege şi Justiţie, iar preşedintele tarii este Andrzej Duda, unul din liderii formaţiunii politice. Regimul de dreapta conservator are o retorică puternic anti Rusia, dar şi una total antidemocratică.

În Polonia, din 2015, de când formaţiunea Lege şi Justiţie a câştigat alegerile cu 37,5% din voturile populaţiei, liderii acestui partid au dus un război continuu împotriva instituţiilor democratice. Au tăiat accesul la fonduri pentru organizaţiile neguvernamentale, au redus atribuţiile Curţii Constituţionale, au îngrădit libertatea de exprimare şi au anihilat independenţa judecătorilor, aceştia intrând sub controlul Guvernului.

Toate acestea au făcut ca relaţia dintre Uniunea Europeană şi Polonia să devină extrem de tensionată. De la Bruxelles vin semnale clare că există posibilitatea izolării Varşoviei în interiorul blocului comunitar. “Fiecare dintre legile propuse daca va fi adoptată va avea ca efect erodarea independenţei sistemului de justiţie din Polonia, iar în mod colectiv, pachetul de legi va avea drept rezultat abolirea oricărei independenţe a judecătorilor şi va pune sub control politic întregul sistem judiciar din Polonia”, a declarat Frans Timmermans, prim vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Această tensiune din interiorul Uniunii Europene se potriveşte cu strategia de politică externă a lui Vladimir Putin, preşedintele Rusiei – aceea de “divide et empera”.

Acesta e contextul în care Viktor Orban, premierul Ungariei şi cel mai puternic aliat al Rusiei din interiorul Uniunii Europene, vine la Băile Tuşnad, în Transilvania, pentru a trasa liniile principale ale politicii maghiare din Ungaria şi din afara graniţelor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.