Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat, marţi, că i-a cerut secretarului de stat al SUA John Kerry să ajungă la un acord cu Iranul în dosarul nuclear iranian, declarându-se convins că ‘trebuie încercată calea diplomatică’, transmite Associated Press.
Liderul de la Casa Albă a spus, de la tribuna Adunării Generale a ONU, că este încurajat de faptul că noul preşedinte iranian Hassan Rohani promovează o politică mai moderată, însă a subliniat că ‘vorbele conciliante’ ale acestuia trebuie urmate de acţiuni ‘transparente şi verificabile’.

‘Aceste declaraţii trebuie să ofere baza pentru un acord semnificativ’, cu o rezoluţie care să stabilească dreptul statului iranian de a avea acces la energia nucleară, în scopuri paşnice, dar nu să fabrice arme nucleare, a spus Obama, îndemnând Iranul să adere la Tratatul de neproliferare nucleară, notează EFE.

‘Blocajele s-ar putea dovedi prea greu de depăşit, dar sunt convins că trebuie încercată calea diplomatică’, a spus Obama care a recunoscut de asemenea ‘rădăcinile profunde’ ale neîncrederii dintre Washington şi Teheran, care şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în 1979, în timpul revoluţiei islamice.

‘Nu cred că această istorie dificilă poate fi depăşită de pe o zi pe alta, suspiciunile sunt prea profund ancorate. Dar sunt sigur că dacă putem rezolva problema programului nuclear iranian, asta ar putea conduce (…) la o relaţie diferită, bazată pe interesele şi respectul mutuale’, a spus Obama.

Într-un discurs consacrat în principal politicii americane în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Obama a precizat că SUA vor lua măsuri directe pentru a elimina pericolele atunci când va fi necesar şi vor folosi forţa militară atunci când diplomaţia eşuează, menţionează Reuters.

Referindu-se la dosarul sirian, liderul de la Casa Albă a cerut adoptarea de către Consiliul de Securitate a ONU a unei rezoluţii ‘ferme’ pe tema eliminării armelor chimice deţinute de Siria, care să prevadă ‘consecinţe’ pentru regimul lui Bashar Al-Assad dacă acesta nu-şi respectă angajamentele.

Preşedintele american a anunţat totodată un ajutor suplimentar de 340 milioane de dolari pentru refugiaţii şi persoanele strămutate din Siria, aceasta reprezentând o creştere cu un sfert a sumei deja promise de administraţia de la Washington.

Şi în cazul Egiptului, unde preşedintele Mohamed Morsi a fost răsturnat de la putere de către armată, liderul american a avertizat că o continuare a ajutorului acordat de SUA acestei ţări depinde de progresele pe calea democraţiei.AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.