Larisa Iordache şi Sandra Izbaşa nu vor merge la Mondialele individuale de gimnastică artistică de la Anvers (30 septembrie – 6 octombrie) cu presiunea de a urca pe podium, după modul sinuos în care s-a derulat pregătirea, a declarat antrenorul coordonator Octavian Bellu într-un interviu pentru AGERPRES.
Diana Bulimar, accidentată chiar înaintea Naţionalelor de la Bucureşti, a fost înlocuită de Alina Ştefania Stănilă, care va avea prilejul să debuteze la Mondialele de senioare.
Bellu a precizat că Larisa Iordache, multiplă campioană europeană şi medaliată cu bronz la JO 2012, a avut o perioadă lungă de inactivitate, care i-a afectat pregătirea, la fel ca şi Sandra Izbaşa, dublă campioană olimpică la sol şi sărituri, prinsă cu diverse obligaţii cu studiile.

AGERPRES: Mai sunt câteva zile până la Mondialele individuale de gimnastică de la Anvers şi accidentările nu v-au ocolit nici de această dată. De ce a ratat Diana Bulimar participarea la Mondiale?
Octavian Bellu: La Diana nu e o problemă medicală care a apărut peste noapte. E a mai fost operată în 2010. A avut o necroză care a fost rezolvată foarte bine la momentul respectiv de medicul ortoped Doru Filipescu. Întâmplarea de la încălzirea pentru Naţionale nu a venit decât să confirme ceea ce şi medicii au spus că se poate întâmpla oricând, ca problema asta cu necroza genunchiului să apară nu neapărat făcând gimnastică, ci şi dacă alerga sau bătea pe piciorul respectiv mai tare. Era un genunchi la care te puteai aştepta să apară probleme. Iată că au apărut după 2-3 ani, între timp a făcut Olimpiada, bine că nu au apărut probleme acolo sau la Europenele de la Moscova. Dar de ce ne temeam nu am scăpat şi face parte, să spunem, din întâmplările sportului de performanţă.

AGERPRES: Acum genunchiul este refăcut acum 100 la sută sau va avea probleme şi în continuare?
Octavian Bellu: Genunchiul a fost operat, nu a fost o problemă care să implice ligamentele colaterale sau altceva. Şi doctorii de la Viena au spus că ea a făcut o manevră pe salteaua pe care a aterizat. Diferenţa a fost între o afecţiune ce necesita 6 luni de pauză şi o afecţiune care presupune numai 6 săptămâni. Ea, de vineri, schimbă unghiul la orteză, ca să poată îndoi genunchiul până la 45 de grade, iar peste 6 săptămâni va putea să lucreze. Pe 18 octombrie, mai are un control la Viena şi deci putem să spunem că obiectivele de anul viitor, Europenele şi Mondialele, îi sunt la îndemână şi sperăm că se va reface cât mai repede.

AGERPRES: Aţi inclus-o în lot în schimb pe Alina Ştefania Stănilă. La ce aparate va evolua?
Octavian Bellu: Este o fetiţă care nu are ca argument de a merge la acest campionat mondial decât vârsta. Pentru că are nişte rezultate la junioare, o medalie la Europene, a fost în echipa de senioare de la Europene şi este un copil care, alături de Ocolişan şi celelalte care au vârsta de 16 ani încă de anul acesta, iar de la anul trebuie să ia contactul cu adevărata gimnastică. La juniori se întâmplă lucruri foarte plăcute, foarte interesante, dar impactul cu competiţiile de seniori este de cele mai multe ori semnificativ pentru marea lor majoritate în a privi perspectiva lor pentru Olimpiadă. Asta şi este menirea acestor Mondiale individuale, să vadă cam pe cine se bazează fiecare naţiune pentru Jocurile Olimpice. Nu ne-am hotărât încă ce aparate va face Stănilă, dar probabil m-aş îndrepta către bârnă şi sol, pentru că nu are două sărituri, iar paralelul ei e încă departe de cerinţele unui Campionat Mondial.

AGERPRES: Cum se anunţă concurenţa noastră la aceste Campionate Mondiale individuale?
Octavian Bellu: Nu este un Mondial la care să spunem că participă în masă vedetele de la Olimpiadă. Marea lor majoritate nu mai fac gimnastică după Olimpiadă, din motive diferite. Unele s-au lăsat datorită succesului, fie datorită insuccesului. Unele au contracte foarte spectaculoase, cum este Gabrielle Douglas, care pregăteşte şi un film, şi aşa mai departe. Se discută de milioane de dolari. La noi, cele care nu au prins Olimpiada şi au simţit din cauza asta o dezamăgire s-au lăsat, s-au îndreptat către facultate. Singura care a mai rezistat în lotul nostru, nu ştiu dacă pot să-i zic lot, la numărul acesta de fete pe care-l ducem la Mondiale, este Sandra Izbaşa.

AGERPRES: Larisa Iordache a avut şi ea probleme de sănătate, a întrerupt şi ea pregătirea timp de peste o lună. Cum se simte acum?
Octavian Bellu: Larisa este o fetiţă care a trecut aproape înainte de fiecare competiţie prin momente foarte grele. Îmi aduc aminte şi de FOTE 2011 (Trabzon) şi de ce s-a întâmplat după FOTE, şi de ce s-a întâmplat înainte de Olimpiadă şi înainte de Europenele din anul ăsta. Pregătirea ei a suferit şi înainte de aceste Campionate Mondiale. A făcut naveta Bucureşti, Istanbul, Viena şi retur, pentru că sunt nişte probleme mai vechi, care nu au fost suficient de bine rezolvate la momentul respectiv. Cu infiltraţii, cu ajutorul unor osteopaţi, cu ajutorul unor oameni care chiar se pricep în domeniul medicinii sportive o ducem la Campionatul Mondial. Ce se va întâmpla acolo vom vedea.

AGERPRES: Dar fizic, Larisa este la potenţialul maxim?
Octavian Bellu: Nu pot să spun decât că la momentul respectiv îşi va face exerciţiile, dar în niciun caz nu are numărul de repetări, numărul de competiţii pe care trebuia să-l aibă. După Europene, unde a tras cât a putut şi rezultatul a fost spectaculos. Când mă gândesc că a plecat la Moscova de nici nu putea să se aplece, dar s-a descurcat şi a concurat bine… Acum vom vedea şi la Campionatul Mondial ce poate ea să dea după o pregătire atipică, discontinuă şi cu multe semne de întrebare la un moment dat, chiar dacă va participa la acest campionat mondial.

AGERPRES: În varianta cea mai optimistă am putea lua chiar 4 medalii la Anvers, iar în cea negativă să nu urcăm pe podium. Care e varianta realistă?
Octavian Bellu: E o discuţie fără perspectivă, pentru că nu poţi să ştii ce se întâmplă. La ultimele campionate mondiale individuale noi am luat câte o medalie de bronz, atât am fost capabili. E cu totul altceva un Mondial individual, aici e locul să se manifeste sportive foarte bune individuale, care nu au avut echipă la olimpiadă, nu au avut şansa să fie selecţionate pentru acel număr redus de gimnaste care sunt acceptate la JO. Nu mai miră pe nimeni, de mulţi ani, că vine o gimnastă din Columbia, din Vietnam, ţări care din cauza sistemului sau a altor motive nu pot face o echipă să se prezinte la CM sau JO. Sunt gimnaste foarte bune, în general, pe un aparat, şi în general săriturile sunt cele mai deschise apariţiilor exotice. Majoritatea, cei care au de unde să trimită alte fete decât cele de la Olimpiadă, fac o cu totul altă echipă. În echipa SUA nu mai sunt Douglas şi Alexandra Raisman. Ca o notă îngrijorătoare şi am citit şi eu pe internet că un mare număr de gimnaste s-au accidentat înainte de acest CM. Vorbim de Ksenia Afanasieva sau Viktoria Komova, de Raisman, e o listă întreagă de gimnaste şi gimnaşti. Nu ştiu dacă de vină e sistemul şi codul ăsta care te împinge la lucruri foarte grele ca să faci o notă de plecare foarte bună, dar care are ca şi consecinţe acest val de accidentări, care iată nu ne-a ocolit şi pe noi.

AGERPRES: Larisa are deja medalii la Jocurile Olimpic, la Campionatele Europene, dar nu are la Mondiale. Cât de important ar fi să urce pe podium la primul ei Mondial?
Octavian Bellu: Larisa este o gimnastă cu mare potenţial, dar acesta poate fi exploatat la maxim când este într-o situaţie de sănătate apropiată de 90 la sută. Deocamdată la competiţiile la care a participat, mai mici, mai mari, la Cupe Mondiale, nu s-a aflat niciodată la un potenţial maxim în ce priveşte starea de sănătate. Să sperăm că se va aduna, cum se spune între ghilimele, şi va face un concurs bun, dar în niciun caz nu voi pune presiune pe ea că nu are medalie la Mondiale şi trebuie s-o ia acum. Este o gimnastă esenţială pentru echipa de la anul, când va fi un concurs mult mai greu decât cel de anul acesta ca şi complexitate, va fi un Mondial pe echipe şi cu efect de calificare la JO 2016. Nu mai este de joacă, ea cred că este conştientă de acest lucru. Trece şi printr-o transformare fizică. E un proces normal vârstei pe care o are, de 17 ani. Nu poţi biologic să influenţezi natura să nu-şi facă programul pe care îl are genetic. Să sperăm că ea, şi cu experienţa pe care o are, va fi la anul un lider al echipei de la CM, alături de cele mici de la care se aşteaptă foarte mult: Munteanu, Ocolişan, Stănilă. Din păcate o mare parte dintre fete împlinesc 16 ani în anul olimpiadei, aşa cum este Asiana Peng. Generaţia asta de anul 2000 va trece măcar eventual printr-un CE, dar nu va trece printr-un CM. Din păcate, nu am avut un grup, aşa cum văd că fac alţii care fac trialuri, care trimit 5 la Anvers şi mai au alte 5 la fel de valoroase.

AGERPRES: Sandra Izbaşa cum a mers în pregătiri, cum anticipaţi evoluţia ei?
Octavian Bellu: Ea va face un singur aparat, şi-a ales şi a dorit să facă solul. A avut probleme şi la o încheietură, dar la 23-24 de ani totuşi opţiunea sportivului este prioritară pentru că este matură, a trecut prin două olimpiade, la care a luat medalii de aur. Probabil nu s-a mai simţit capabilă să se prezinte la acelaşi nivel şi la sărituri, pentru că astea erau cele două aparate ale ei. Nu-şi face iluzii la acest Mondial, ea vrea să facă performanţă, şi este un exemplu pentru celelalte, dar ce va fi acolo nu ştim. Este pregătită la nivelul la care s-a putut pregăti până în momentul de faţă, pentru că a avut licenţă, masterat, tot felul de momente care i-au întrerupt pe perioadă mai lungă sau mai scurtă pregătirea, dar important este că este sănătoasă şi va fi una dintre veteranele, mi-e şi greu să spun aşa, acestui campionat de la Anvers. Fără să o luăm în calcul pe Oksana Şuşovitina, care se apropie de 40 ani şi va reprezenta Uzbekistanul de data asta.

AGERPRES: Ce obiective v-aţi fixat pentru competiţia din Belgia?
Octavian Bellu: Nu avem. Pentru că am mai spus-o, campionatele astea individuale nu dau, nu-mi dau mie, o perspectivă primară în ceea ce se va întâmpla sau ceea ce gândeşti că se va întâmpla la anul, peste 2 sau 3 ani. Aşa am gândit tot timpul şi nu ştiu dacă am gândit bine sau rău, pentru mine gimnastica s-a numărat în olimpiade. Mondialele sunt nişte etape: de calificare, de luare de contact cu nivelul actual şi adaptarea la codul de punctaj, dacă mă refer la Stănilă. Pentru Larisa şi Sandra e un moment în care îşi probează potenţialul, mă refer la Larisa, pentru că Sandra a şi declarat că după acest Mondial va hotărî ce va face mai departe. Are şi ea o groază de lucruri de rezolvat în viaţa asta normală, nu în cea de performanţă. Nu plecăm nici cu presiunea de a lua medalii. Să vedem ce se poate face, pentru că pregătirea a fost total atipică la Larisa. Eu sunt mulţumit că ajunge la Campionatele Mondiale şi că dovedeşte că se află în creştere de potenţial, dar nu pot să-i pun acum pe umeri presiunea aceasta că ‘eşti speranţa noastră la medalii’. Sau aceeaşi presiune s-o pun pe Sandra. Nu, este doar o etapă pe care trebuie s-o parcurgem.

AGERPRES: Cum anticipaţi pregătirea pentru viitoarele Jocuri Olimpice, cele de la Rio de Janeiro, cu fondul actual de gimnaste?
Octavian Bellu: Trebuie să facem o analiză amănunţită şi de detaliu, văzând şi ce fac ceilalţi, la cel nivel se află gimnastica mondială, unde ne plasăm noi. Că altfel, ameţiţi sau bucuraţi de rezultate conjuncturale, s-ar putea să nu vezi că ai fete foarte puţine pentru JO, că la gimnastică rata de pierdere este foarte mare şi te trezeşti, cum ne-am obişnuit de fiecare dată, că selecţionăm fie 6 din 6 pentru olimpiadă, sau 6 din 7. Iar alţii selecţionează din 50, din 70, din 170. Dar faptul că la olimpiadă de 10 ediţii suntem pe podium, pe 1, 2 sau 3, pentru că nu am făcut o statistică, dar se pare că România şi din acest punct de vedere este lider mondial. Alţii au fost şi nu au mai fost. Din punct de vedere al JO, de 10 ediţii suntem pe podium, ceea ce este cu totul excepţional şi extraordinar, la ceea ce ştim că se întâmplă în România, la condiţiile pe care le avem, nu neapărat de infrastructură. Condiţii legate de o zonă poate mai importantă decât antrenamentul în sine, refacerea după efort. Noi nu avem niciun fel, nu mai spun de refacerea după o accidentare sau susţinerea efortului ş.a.m.d. Sunt lucruri cunoscute şi nu mă mai lamentez, de mult nu mai fac lucrul acesta. Pentru că oricât aş presa, tot nu se rezolvă nimic. Să sperăm că pentru generaţia următoare de gimnaste se vor găsi soluţii aici în interior. Pentru că nu ne împiedică nimeni să trimitem nişte tineri să se specializeze în medicină sportivă. Am ajuns la mâna unui kinoterapeut sau osteopat turc. Este o lipsă generală, se plânge şi Lipă la canotaj că nu are doctor sau kinoterapeut. În final, oricât ne-am învârti, ne-am facem planuri şi iluzii, ajungem tot la bani. Nu vine nimeni să stea în regim de cantonament cu 24 de ore din 24 cu preocupare pentru sportiv la Izvorani, pentru 1.500 lei. Dacă nu găsim soluţia asta vom fi în continuare fie la mâna altora, fie vom cheltui poate sume mai mari. Am făcut şi un calcul, umblând pe la diferite clinici private la care neavând asigurare te duci şi te costă zeci de mii de euro o intervenţie sau mii de euro o infiltraţie. În continuare, ne vom descurca cu paleative, cu improvizaţii, cu sistemul nostru pompieristic specific, hai ca acum să găsim soluţia repede, de parcă nu puteam s-o gândim cu un an înainte sau cu doi ani.

AGERPRES: S-a rezolvat problema cu acele infiltraţii de la Sala Izvorani. Ce se mai întâmplă cu proiectul sălii de la Dinamo?
Octavian Bellu: La sala Izvorani condiţiile sunt sunt bune, s-a rezolvat cu tavanul. Sala care se va face în Parcul Dinamo este în faza hârtiilor, aprobărilor etc. Compania Naţională de Investiţii pare că doreşte să înceapă, dar trebuie rezolvate problemele să spunem administrative, cine va prelua sala. Pentru clubul Dinamo, dar nu numai, pentru gimnastica din România, o sală în Bucureşti, la care să ai acces la toate spitalele, la toate bazele de refacere, la cei mai mari specialişti de ortopedie, ar fi foarte bine, când va fi făcută, când va fi terminată. Dar când va începe, că acum vine iarna? Am fost şi la primul ministru, banii există, trebuie rezolvată problema administrativă şi începută lucrarea, pentru că dacă se termină anul se termină şi banii. La noi nu avem încă educaţia asta a bugetelor multianuale. S-a terminat anul, se duc banii.AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.