„Nemulţumirile medicilor veterinari sunt tot mai multe şi mai mari”. „Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire a animalelor sunt toamna şi primăvara”, a declarat medicul veterinar al comunei Râşca, Octavian Trencă.


Reporter: Sunteţi singurul medic veterinar din această comună de şapte ani. Ce vedeţi interesant în această meserie?

Octavian Trencă: Ca să fiu sincer, în momentul de faţă nu mai văd nimic interesant deoarece lucrurile sunt foarte simple. Odată ce nu ne mai putem desfăşura activitatea aşa cum dorim, nu ştiu cum aş putea vedea ceva interesant. Sistemul medical veterinar nu mai este la fel şi acest lucru ne afectează. Nemulţumirile medicilor veterinari sunt tot mai mari şi au existat probleme legate de relaţia dintre un medic veterinar şi oameni. Aceştia acuzau medicii că nu pot să îşi valorifice animalele, iar noi pe cine puteam să acuzăm? Acestea sunt problemele cu care ne confruntăm în prezent.

Rep.: Comuna Râşca are un cabinet veterinar nou construit, însă dispune şi de toate utilităţile necesare?

O.T.: Cabinetul pe care l-aţi văzut este construit din investiţia mea proprie. Este munca mea de aproximativ cinci ani şi toate economiile mele sunt în acel cabinet. Problema este alta, deoarece eu am investit într-o afacere şi actuala legislaţie îmi scoate afacerea afară, ca să zic aşa. Am dorit, prin această afacere, să creez condiţii pentru a-mi putea desfăşura activitatea aşa cum se cuvine. Cabinetul vechi era amplasat într-o altă locaţie şi nu aveam condiţiile necesare. Am cumpărat terenul şi am început să construiesc clădirea pentru cabinet.


Rep.:
Cum se descurcă localnicii cu îngrijirea şi întreţinerea animalelor?

O.T.: Localnicii nu mai au multe animale, cu toate că localnicii altor comune au mai multe animale decât există la noi în comună. Raportat la efectivul care a existat înainte, pot să spun că numărul animalelor a scăzut, deoarece majoritatea oamenilor sunt mai în vârstă şi nu prea mai pot să le întreţină. Tinerii sunt plecaţi din comună, iar părinţii lor trebuie să aibă grijă de animale.

Rep.: Au sătenii din Râşca probleme cu animalele lor? Apelează des la ajutorul dumneavoastră?

O.T.: Există cazuri, însă cele mai multe sunt toamna şi primăvara, când temperatura oscilează foarte mult. Vara, temperatura este mai stabilă, însă se pot întâmpla mai multe accidente. Pot spune că evoluţia bolilor este sezonieră.


Rep.:
Ca medic veterinar, ce sfaturi le daţi oamenilor pentru a-şi feri animalele de boli?

O.T.: Singurul sfat pe care îl pot da este acela de a fi atenţi la furajare, deoarece astfel se pot evita foarte multe probleme medicale, mă refer la boli interne. Bolile externe pot evolua doar accidental. Trebuie să aibă grijă cum le hrănesc, cum le îngrijesc, pentru că, altfel, animalele se pot îmbolnăvi.


Rep.:
Se mai păstrează tradiţia prin care oamenii din comună îşi îngrijesc singuri animalele şi doar în cazuri extreme ajung la medic?

O.T.:
Sincer, da. În cele mai multe cazuri, ţin animalele acasă şi vin doar când situaţia se agravează. Ajung la noi când observă că încercările „băbeşti” nu dau niciun rezultat. Un exemplu clar este acela legat de afecţiunile mamare, când animalul are mamită, iar sătenii le îngrijesc cum pot. Localnicii încă păstrează aceste „tradiţii”.


Rep.:
Cum vedeţi evoluţia medicinei veterinare în viitor, în comuna Râşca?

O.T.:
Viitorul nu este unul favorabil deoarece, aşa cum am spus, dacă populaţia nu mai poate creşte animale, atunci acestea dispar.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.