Firma SC REMARUL BUSINESS CENTER, controlată de omul de afaceri Călin Mitică, patronul Remarul 16 Februarie a lansat în consultare publică un plan de dezvoltare imobiliară pe platforma industrială din apropierea Gării Cluj-Napoca. El vrea să construiască blocuri de 25 și 27 etaje, care au înălțimi de aproximativ 100 de metri într-o zonă în care certificatul de urbanism stabilește o înălțime maximă de aproximativ 20 de metri. În urmă cu aproape 10 ani, omul de afaceri a fost trimis în judecată într-un proces de corupție. Anul trecut judecătorii de fond au considerat să îl scape de acuzații pe motiv că a intervenit prescripția faptelor. Acum, procesul este la faza de apel.

Terenul pe care este vizată dezvoltarea imobiliară se află în zona industrială a orașului Cluj-Napoca la vest de gară.

Accesul auto și pietonal pe teren se realizează în prezent pe strada Tudor Vladimirescu, însă investitorul propune realizarea unui pod peste pârâul Nadăș. Firma Remarul deține o suprafață de aproape 6 hectare de teren în cadrul platformei industriale. Datele proiectului arată că activitatea REMARUL 16 Februarie este de a se retrage spre limita de vest a incintei, iar spațiul de la intrare va fi transformat. Însă, certificatul de urbanism arată că în zonă, pentru clădirile comune, înălțimea maximă la cornișă nu va depăși 22 m, iar înălțimea totală (maximă) nu va depăși 25 m, respectiv un regim de înălțime de (1-3S) + P+5+1R. Ultimul nivel trebuie să aibă o retragere față de planul fațadei de minimum 1,80 m. Pentru clădirile de colț se poate admite o înălțime maximă la cornișă ce nu va depăși 25 m, iar înălțimea totală (maximă) nu va depăși 25 m, respectiv un regim de înălțime de (1-3S) + P+5+1R, (1-3S)+P+6. Pentru clădirile cu funcții deosebite și aflate în poziții urbane privilegiate, prin PUZ se pot stabili regimuri de înălțime mai mari, fără a depăși 28 m în punctul cel mai înalt. Se admit nivele parțiale (supraetaje, mezanine) cu condiția încadrării în înălțimea la cornișă/totală reglementată. Înălțimea totală maximă a corpurilor/porțiunilor de clădire situate în interiorul parcelei, dincolo de limita de 18 m de la aliniament, va fi de maximum 18 m.

Însă, proiectul propus de Călin Mitică prevede clădiri cu înălțimi mai mari de 100 de metri.

”Avându-se în vedere poziția privilegiată a amplasamentului în cadrul orașului – o zonă centrală cuprinsă între 2 artere principale de circulație existente și 1 arteră propusă, poziția sa în raport cu formele de relief – o vale între 2 dealuri, dar și poziția față de elementele majore de infrastructură – linii de cale ferată și pod carosabil peste acestea, se consideră oportună amplasarea unui semnal vertical care să anunțe prezența ansamblului și care să focalizeze atenția publicului spre acesta. Înălțimea maximă a clădirilor noi va fi stabilită la maximum (3-5)S+P+25E cu o înălțime maximă la cornișă de 110 m. Pe lângă înălțimea de la cornișă, cu siguranță se vor adăuga alte câteva etaje retrase.

Clădirile vor avea câte 3 niveluri de subsol pentru parcări, ansamblul urmând să fie deservit de un un număr total de 1.588. Alte 100 de locuri de parcare vor fi amenajate la sol, în interiorul parcelei.  Funcțiunile propuse pentru acest clădiri sunt: locuire, birouri, servicii, alimentație publică. Se vor păstra o parte din construcțiile actuale, cele care sunt de patrimoniu istoric industrial.

Cine este Călin Mitică

Călin Mitică este un om de afaceri din Cluj-Napoca, prieten cu europarlamentarul Rareș Bogdan sau cu fostul șef SRI, Eduard Hellvig. Spre exemplu, soția lui Rareș Bogdan este angajată la Biroul Juridic al firmei Remarul 16 Februarie, iar fiul lui Mitică lucrează la biroul de europarlamentar al liberalului clujean.

În 2015, el alături de alți șefi din Remarul 16 Februarie și din cadrul CFR au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție.

Cei de la DNA arată că ”în perioada 28 ianuarie 2013 – 16 iunie 2014, inculpatul Călin Mitică a dispus remiterea cu titlu de mită, în 12 tranșe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, șef Serviciu Automotoare și ulterior, director de tracțiune în cadrul S.N.T.F.C. C.F.R. CĂLĂTORI S.A., pentru ca acesta din urmă să sprijine interesele de afaceri ale S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, astfel încât să obțină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro „Săgeata Albastră”, în valoare maximă de 220.990.260 lei și Revizie tip R8 la automotoarele Desiro „Săgeata Albastră” (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractantă S.N.T.F.C. C.F.R. Călători S.A.).

Remiterea sumelor de bani a fost efectuată indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. a unor facturi fictive, emise de S.C. TEVPAG PLAN S.R.L. București (societate comercială controlată de Gavriș Teodor Alexandru), în baza unor acte de recepție fictive și prin organizarea unui circuit de decontare bancară cu un titlu fictiv”.

La mijlocul anului trecut, Tribunalul Cluj l-a scăpat de acuzațiile procurorilor, cum altfel, decât prin intervenția prescripție. Cu alte cuvinte, omul a fost judecat până când acuzațiile de corupție au ”expirat”. El a fost achitat de acuzațiile de instigare la abuz în serviciu în formă continuată și complicitate la cumpărare de influenţă. Pentru celelalte infracțiuni, procesul penal a încetat ca urmare a prescripției faptelor.

Însă, chiar dacă a fost achitat, pe 27 iulie 2023 Călin Mitică a atacat soluția Tribunalului Cluj cu apel. La fel au făcut și ceilalți inculpați din dosar: Sorin Trandafirescu, fostul director al SRCF Iași, de Teodor Alexandru Gavriș, fost director în centralul CFR Călători, Laurențiu Seceleanu, fost director al SRCF Galați, etc.

Motivul este că omul de afaceri nu vrea să scape de acuzațiile penale prin prescripția faptelor. Anul trecut, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis, în urma sesizării Curții de Apel Brașov, că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare Dreptului european. Astfel ele pot fi atacate și anulate. De altfel, Parchetul General a făcut deja primul recurs în casație împotriva unei decizii de prescriere a faptelor și, cu siguranță, vor urma și alte acțiuni similare în dosarele de corupție, cum este cel al lui Mitică. Astfel, patronul Remarul 16 Februarie încearcă să obțină de la judecători o decizie definitivă de achitare pe considerentul că „fapta nu există”, și nu că s-a prescris.

Cât costă terenul de la Remarul 16 Februarie din Cluj-Napoca

Pe parcursul acestui proces, Călin Mitică s-a apucat și de afaceri imobiliare. În afacerea Remarul Business Center (RBC), fabrica Remarul 16 Februarie vine cu un aport la capitalul social de 90% compus, Călin Mitică are 7% și TRANSFEROVIAR HOLDING SRL pachetul de 3%. Valoarea terenului și a construcțiilor de pe acesta a fost estimată la 13,62 milioane de lei. Evaluarea terenului și a construcțiilor aferente edificate pe acesta (clădiri vechi, industriale) a fost făcută de Neoconsult Valuation, o firmă de evaluare cu sedii locale în mai multe orașe din țară, printre care și Cluj-Napoca.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.