Corupția din Armată este o poveste fără sfârșit. Conducerea, militară și civilă, nu reușește consolidarea unor capabilități care să asigure securitatea granițelor. Preocupările pentru coborârea carierei militare în derizoriu sunt singurele constante la vârful Armatei, scrie politicaapocalipsei.ro.

Încă un ordin aberant oferă perspectiva unei pensionări oneroase unui grup privilegiat. Nu este primul care avantajează doar medicii în detrimentul altor specialități cu adevărat militare. Un sistem decuplat de Armată, dar care o căpușează agresiv.

Niciun lider din Armată nu are timp pentru soldații și gradații profesioniști. Foarte puțini se apleacă peste problemele subofițerilor și maiștrilor militari. Senzația generală este că Armata României este feuda generalilor și coloneilor, singurii care au repartizate exclusiv funcții de conducere. Ceilalți nu contează.

De la Hipocrate la ipocriți

Medicii civili din rețeaua sanitară a MApN pot deveni cadre militare. Trebuie să aibă maximum 45 de ani și să promoveze evaluarea medicală, de pregătire fizică și psihologică. Nici măcar nu participă la vreun concurs.

Ordinul ministrului, M 88 din 10 iunie 2022 a fost emis „pentru implementarea hotărârilor Colegiului MApN privind creșterea ponderii personalului militar în rândul personalului de specialitate medico-sanitar din structurile aparținând rețelei sanitare a MApN…”.

Este un alt Ordin prin care câteva neveste sau amante vor primi grade militare. Altfel, nu are nicio logică. O altă mostră de ipocrizie. Oștirea suferă, iar liderii ei au preocupări idioate.

Armata are un deficit enorm de cadre militare. Este cel puțin suspectă preocuparea excesivă de creștere a numărului medicilor militari în condițiile unui procent de încadrare a structurilor operative care rareori depășește 50%. Faptul că medicii sunt civili sau militari este lipsit de relevanță.

De altfel, în pandemie, o situație de criză în care putea verifica eficiența serviciului său medical, Armata a intervenit sporadic și greoi. Cele câteva exemple sunt acțiuni izolate care au fost doar intens mediatizate. De la Institutul „Cantacuzino” până la Spitalul Militar Central, întreaga rețea sanitară a Armatei este doar consumatoare de resurse fără realizări sau beneficii.

Revenind la Ordin, acesta a fost emis „pentru transformarea funcțiilor civile de medic din structurile rețelei sanitare a MApN în funcții militare”. Aceeași situația ca în cazul celui care a produs „chemarea în activitate” a psihologilor. Până și aplicarea pentru o perioadă limitată de timp este similară.

De data aceasta Ordinul este valabil 6 luni, față de 3 luni cât a fost M 175 din 2018 „pentru încadrarea funcțiilor militare de psiholog din Armata României, rezultate din transformarea funcțiilor corespunzătoare de psiholog încadrate cu personal civil la momentul transformării.

Operațiunea „Sinecură pentru doctori”

Armata României este singura din NATO care are mai multe spitale militare decât brigăzi luptătoare. Avem mai mulți medici militari decât totalul ofițerilor de artilerie, geniu și tancuri. Toate țările civilizate încadrează spitalele de campanie cu medici civili selecționați pentru misiuni punctuale.

De altfel, cu foarte puține excepții, nici nu există conceptul de spital militar pe timp de pace în armatele moderne. Este o soluție retrogradă și care nu-și găsește argumente corecte.

Armata Statelor Unite are 6 spitale pe teritoriul federal și încă 7 în diferite zone de pe glob, unde staționează militari americani. Tot 13 spitale militare avea și România anterior preluării unităților sanitare din rețeaua Ministerului Transporturilor.

Diferențele sunt imense. În spitalele militare americane intră doar personalul Armatei. În cele românești militarii sunt o excepție. Cei mai mulți pacienți din spitalele militare românești sunt civili pe care medicii militari îi „racolează” în clinicile sau cabinetele particulare unde își desfășoară majoritar activitatea.

Militarul, ca orice cetățean, se poate trata foarte bine într-un spital civil. De multe ori așa se și întâmplă.

Singurele structuri care dau sens unui spital militar sunt serviciile de medicină operațională. Doar că proiectul de operaționalizare a acestora înregistrează constant eșecuri.

Operațiunea „sinecură pentru doctori” ar fi avut sens dacă se urmărea reducerea deficitului în cadrul medicinei operaționale.

Intenționat să se dezvolte sub un concept elaborat de finul premierului Ciucă, generalul ortoped Oancea de la „Cantacuzino”, proiectul medicinei operaționale a sucombat înainte să prindă contur. Serviciile de profil, introduse în statele de organizare ale spitalelor militare, au grad de încadrare sub 5% la 4 ani de la înființare.

Aberațiile legislative din ilegalități ignorate

Corupția din Armată primește încă o gură de aer prin Ordinul M 88 din 10 iunie 2022. De la argumentele inepte din preambul până la articolul dedicat Direcției generale de informații a apărării, întregul Ordin prezintă caracteristicile unei norme emisă cu… dedicație.

Aducerea în susținere a unor articole aplicabile cadrelor militare în activitate, pentru acordarea gradelor de ofițer unor medici civili, relevă multă disperare.

Ghidul carierei militare stabilește modalități şi reguli de parcurs în cariera profesională pentru cadrele militare în activitate din MApN” este textul primului articol din HG 106/ 2011.

Ghidul este invocat în Ordinul M 88/ 2022. Total aiurea și fără legătură cu subiectul. Lipsă crasă de profesionalism.

Juriștii pregătiți la „nicio frecvență”, prin Bioterra sau FastFood, care au primit grade la „apelul bocancilor” este firesc să nu pătrundă nuanțele legislative. Unii din șefii lor, însă, sunt dispuși să încalce legea numai pentru că primesc ordin să găsească soluții pentru a le face pe plac unor generali și politicieni.

În Ordinul M 88/ 2022 există mențiuni separate despre DGIAO grijă cel puțin suspectă. DGIA nu are spitale sau structuri medicale în subordine. Sau sunt la fel de confidențiale pe cât este activitatea singurului serviciu secret din România care nu se supune niciunui control.

Ce posturi de medic civil are DGIA în vedere pentru a fi transformate în funcții militare? „Chemarea în activitate” a plt.adj. în rezervă Ciucă Maria Cristina pentru a fi avansată locotenent colonel a rămas fără o cercetare din partea DNA. De asta le arde procurorilor? Ei nu știu cum să acopere mai bine plagiatul lui Ciucă și acum să-l cerceteze și pentru trafic de influență?! Puțină decență!

Prin Ordinul M 88/ 2022 nevasta cui mai are nevoie de un grad militar?

Corupția din Armată, garanția prosperității

Preluarea spitalelor din rețeaua Ministerului Transporturile se pare că nu este o operațiune atât de simplă pe cât își închipuiau Ciucă, Dîncu și Grindeanu. Motiv pentru care s-au gândit că pot oferi grade și funcții militare în schimbul unui proces de absorbție fără convulsii.

În orice societate civilizată asta se numește mită. De data asta se face cu implicații directe asupra finanțelor Armatei. În detrimentul militarilor care continuă să sufere. Corupția din Armată cunoaște subtilități inimaginabile.

Transformarea funcțiilor civile în militare provoacă o presiune suplimentară Bugetului Armatei. Atât în prezent cât și peste câțiva ani când acești „medici militari” vor beneficia de pensii de serviciu.

Ciucă și Dîncu nu fac nimic pentru militarii în rezervă. În schimb se asigură că peste 10-12 ani numărul acestora va crește cu câteva sute, din rândul medicilor militari. În timp ce mulți ofițeri și subofițeri au venituri sub 3000 de lei, peste 10-12 ani vor intra în plată „sinecuriștii” cu pensii de peste 15-20.000 de lei.

În tot acest timp soldații nu au nicio șansă la o viață decentă. Inepția transformării funcțiilor civile în militare nu rezolvă problemele Armatei. Dimpotrivă. Nu face decât să susțină corupția din Armată. O hidră cu mai multe capete decât soldați are Oștirea.

Boierul tot boier! Ajută alt boier! Singura preocupare a celor care alimentează corupția din Armată.

Citește și: Cenzura TVR Cluj: Col. (r.) Tudor Păcuraru vrea să obțină drepturile de proprietate intelectuală asupra emisiunilor oprite de la difuzare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.