Odată cu debarcarea Marinarului de pe corabia Cotroceni, o mână de oameni, fideli lui El Ex Presidente, se pregătesc să pună mâna pe colacii de salvare. Printre ei se numără și Marcel Opriș, șeful Serviciilor de Telecomunicații Speciale (STS) care a aflat că va fi dat afară chiar din seara alegerilor. Însă, pentru a nu i se vedea rușinea, Băsescu îi înfige o decorație în piept lui Opriș. Nu este vorba de distincția pentru cel mai bun colportor, ci de Steaua României, sub care au supt de la aceeași țâță.

 

Pe ultima sută de metri, odată cu plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni din barcă se pregătesc să sară și multe personaje din camarilă. Printre ele se numără Marcel Opriș, șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale, care știe că nu va mai fi ținut în brațe de Johannis. Însă nu își dă demisia, pentru că orice zi de salariu în această funcție contează, și preferă să aștepte demiterea. Iar pentru ca această așteptare să fie cât mai dulce, Traian Băsescu a considerat că trebuie să îl decoreze pe Opriș în semn de mulțumire pentru serviciile aduse.

Săptămâna trecută, a Administrația Prezidențială a semnat decretul de decorare a directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Marcel Opriș, cu Ordinul Național „Steaua României”. Potrivit sursei citate, „în semn de înaltă apreciere pentru efortul depus la dezvoltarea și consolidarea unui serviciu modern, adaptat permanent la noile cerințe și provocări din domeniul telecomunicațiilor speciale”, șeful statului a conferit Ordinul Național „Steaua României” — în grad de Comandor directorului STS, general inginer Marcel Opriș. Administrația Prezidențială mai precizează că decorarea a fost făcută la propunerea președintelui Traian Băsescu. În urmă cu doi ani, Marcel Opriș a fost ridicat în grad de general cu patru stele printr-un decret semnat tot de Traian Băsescu.

 

Afaceri STS

Gazeta de Cluj a prezentat o serie de afaceri derulate în spatele Serviciului de Telecomunicații Speciale cu oameni ”colorați” în portocaliu. În anul 2011, în cadrul STS a fost făcută o investiție importantă în valoare de 20 de milioane de euro pentru a dezvolta o reţea WiMAX, care să ofere servicii de comunicaţii 4 G. Compania care va implementa această reţea în România este Airspan Networks din SUA, împreună cu partenerul Mobilis. Patronul Mobilis este Călin Stefan Cătălin Radu, cel care a donat 48.500 de lei către PDL, în campania electorala din 2008. Conform ACR, Călin Stefan Cătălin Radu şi jurnalistul Bogdan Chireac au controlat compania Centrul pentru Servicii în Radiocomunicaţii (CSR), o firmă abonată la contracte cu STS şi Ministerul de Interne. În 2009, după izbucnirea scandalului în care jurnalistul a fost acuzat de faptul că este implicat în afaceri de vânzări de echipamente către STS, cei doi şi-au vândut acţiunile deţinute la CSR către o companie elveţiană. Airspan susţine, într-un comunicat, că această investiţie este necesară pentru îndeplinirea condiţiilor asumate de România în vederea aderării la spaţiul Schengen. Reţeaua WiMAX din România va fi cea mai mare din Europa, dar şi una dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic, capabilă să ofere servicii de generaţia a patra. Reţeaua va conecta din punct de vedere informaţional instituţii guvernamentale, ale administraţiei locale, siguranţei publice sau poliţiei de frontieră. WiMAX reprezintă un standard de telecomunicaţii care oferă viteze de transfer de date de până la 40 Mb/s download, dar poate să atingă şi viteze de 1Gb/s. WiMAX este o tehnologie care permite furnizarea de servicii de acces la Internet broadband, pe arii extinse, de până la 50 kilometri, prin tehnologii wireless.

Numitul lui Băsescu

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) este o instituție care are atribuțiile unui serviciu special care, pe înțelesul tuturor, ascultă telefoanele și urmărește, în general, transmisiile de date. De asemenea, mai este cunoscut faptul că STS-ul, ca și Serviciul Român de Informații (SRI), sunt instituții care ascultă cu sfințenie ordinele și directivele venite de la Cotroceni.

În momentul de față, șeful STS este Marcel Opriș și a fost numit de președintele Traian Băsescu.

 

Politica, Marcel și STS-ul

De-a lungul timpului, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a fost acuzat că este folosit în diverse scopuri politice. Directorul STS, Marcel Opriș, a fost audiat de Comisia de apărare din Senat referitor la acuzaţiile privind implicarea sa în acţiuni ilegale la alegeri. Marcel Opriş a respins acuzaţiile aduse de PSD, susţinând că STS „a executat numai misiunile care i-au fost stabilite în cadru legal pentru procesele electorale”. El a spus că în comisie a prezentat dovezi în acest sens, arătând că este vorba despre documentele pe baza cărora STS a primit şi executat misiuni pentru procesele electorale. „Infrastructura de comunicaţii şi informatică construită de STS pentru procesele electorale a fost pusă numai la dispoziţia autorităţilor abilitate de lege în organizarea şi desfășurarea proceselor electorale din 2007, inclusiv pentru cel din 6 decembrie 2009. La acest sistem nu au avut acces partidele politice”, a explicat Opriş.

 

Stele de STS

Marcel Opriș s-a născut la data de 19 august 1958 în satul Chieșd (județul Sălaj). A absolvit Facultatea de Electronică și Informatică din cadrul Academiei Tehnice Militare din București în anul 1982, obținând diploma de inginer. A urmat apoi un curs postacademic de perfecționare pentru ingineri transmisiuni (1993), un curs postuniversitar de conducere pentru ofițeri ingineri (2000) și Colegiul Național de Apărare (promoția 2006). După absolvirea facultății, a lucrat ca ofițer inginer în Ministerul Apărării Naționale, unde a îndeplinit funcțiile de șef autostație radiodifuziune la U.M. 02487 București (1982-1989), șef atelier și inginer șef la U.M. 02381 București (1989-1991) și apoi ofițer tehnic la U.M. 02415 București (1991-1997). În anul 1997, este încadrat ca ofițer în Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) mai întâi ca ofițer tehnic la Direcția Comunicații Telefonice (1997-1999) și apoi ca șef birou la Sectorul Independent Prognoză, Dezvoltare și Reglementări în Telecomunicații (1999-2001) și șef al Direcției Tehnologia Informației (2001-2005). Colonelul Marcel Opriș a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea) la data de 1 decembrie 2004.

Prin Hotărârea CSAT nr. 164 din 7 decembrie 2005, generalul de brigadă ing. Marcel Opriș a fost numit în funcția de director al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), cu rang de secretar de stat. A fost înaintat apoi la gradul de general-maior (cu 2 stele) la 23 decembrie 2006, de unde a ajuns la patru stele pentru ca acum să primească Steaua României.

marcel opris mai mic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.