Gazeta de Cluj propune o radiografie a propunerilor legislative depuse de deputatii clujeni care ne reprezinta in Parlament. De departe, din acest punct de vedere, cel mai prolific deputat este Mircia Giurgiu, fost democrat-liberal, in prezent independent. Dupa Giurgiu in topul deputatilor clujeni prolifici, urmeaza Daniel Buda, care a initiat propuneri legislative cu preponderenta din domeniul juridic. In afara de acesti doi deputati, ceilalti parlamentari clujeni sunt in pana de idei. Adrian Gurzau se poate mandri cu “comisiile de prietenie”, deputatii PSD cu propuneri care cauta cai verzi pe pereti, deputatul liberal Virgil Pop cu cateva “compuneri” pentru care a castigat peste 50.000 de lei, iar deputatii UDMR cu cateva secunde de discurs.

Mircia Giurgiu-deputatul ca masina cusut

Printre propunerile din 2011 a deputatului Mircia Giurgiu se numara scutirea de la plata ratelor imprumutului la banca pentru persoanele sinistrate de pe urma inundatiilor din anul 2010.
“Anul 2005 a inceput cu multe sperante din partea oamenilor simpli, oameni care nu asteapta decat sa le fie un pic mai bine, dar acest lucru nu a durat prea mult pentru ca in mai 2005 apele au lovit Banatul si Moldova. Autoritatile au ridicat din umeri, nimeni nu este vinovat de pagubele produse de navala apelor, pentru ca Bunul dumnezeu asa a considerat ca trebuie sa le fie romanilor”.
In expunerea de motive se mai arata ca “Bunul Dumnezeu” i-a mai pedepsit pe romani inca de cateva ori, astfel ca deputatii clujeni s-au gandit ca “din aceste considerente supunem adoptarii propunerea de lege privind scutirea de la plata ratelor imprumutului la banca pentru persoanele sinistrate de pe urma inundatiilor din anul 2010”. Propunerea legislativa a fost respinsa definitiv.
Tot Mircia Giurgiu a initiat o propunere legislativa conform careia persoanele care au fost inselate de dezvoltatorii imobiliari ar putea fi despagubiti de Autoritatea Nationala pentru Locuinte.
Conform propunerii legislative, “clientul care nu a intrat in posesia imobilului, pentru care a platit un avans sau intreaga suma, iar dezvoltatorul imobiliar nu mai poate continua proiectul, se poate adresa Autoritatii Nationale pentru Locuinte, in vederea finalizarii lucrarii. Dezvoltatorul imobiliar va preda autoritatii Nationale pentru Locuinte intreaga documentatie aferenta, urmand sa isi recupereze investitia dupa finalizarea lucrarii si vanzarea tuturor locuintelor prevazute in proiect.”Aceasta propunere, la care a participat si  deputatul Petru Calian, a fost respinsa definitiv.
O alta propunere legislativa semnata de Giurgiu ar fi trebuit sa trimita firmele de colectare a fierului vechi la cel putin 1 kilometru in afara orasului. De asemenea, reprezentantii acestor firme ar fi trebuit sa ceara celor care aduc fier vechi si documente justificative asupra marfii. In momentul de fata, procedura este in curs de avizare prin comisiile parlamentare.
Printr-o alta propunere a deputatului clujean, romanii ar putea sarbatori Ambulanta, pentru ca el a initiat o lege prin care se rezerva ziua de 28 iulie ca Ziua Nationala a Ambulantei din Romania. In momentul de fata, aceasta propunere a primit avizul de la Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic.
Tot Mircia Giurgiu a dat cu subsemnatul la o propunere legislativa pentru cei care, pe vremea lui Ceausescu, si-au strans bani la CEC sa-si cumpere o Dacia. A venit revolutia si printre primele “manarii” bancare a fost transferarea unor depozite bancare de la CEC la BRD. Oamenii au ramas fara depozite si fara Dacii. In acest moment, propunerea asteapta avizul Comisiei juridice, de disciplina si imunitati.
O alta propunere legislativa initiata de Mircia Giurgiu a fost cea conform careia, patronii care angajeaza someri sa fie scutiti de plata impozitului pe salariu. Pentru ca guvernantii considera ca e mai bine ca angajarile sa nu fie stimulate absolut de loc, la mijlocul acestei luni, deputatii au respins aceasta propunere legislativa. Intr-o expunere a unui punct de vedere asupra acestei legi, Emil Boc a declarat ca nu sustine propunerea. Printre propunerile lui Mircia Giurgiu, dar care au fost respinse de colegii lui, se numara si un proiect legislativ conform caruia o anumita categorie de romani care a fost defavorizata de legile comuniste sa primeasca despagubiri. In 1966, printr-un decret, statul comunist roman a impus o impozitare salariala suplimentara persoanelor care nu aveau copii. Impozitul era cuprins intre 80 si 900 de lei/luna, in functie de salariu. Cu toate ca aceasta impozitare a fost constituita abuziv, deputatii au respins propunerea respectiva, de despagubire a persoanelor respective.
Printre propunerile ciudate ale lui Mircia Giurgiu se regaseste si cea conform careia, persoanele care au 400 de mp de teren si vor sa isi construiasca o casa, sa nu mai apeleze la autoritatile locale pentru avizele de constructie, ci sa isi aleaga de pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului un model de locuinte din cele 10 disponibile. In momentul de fata, propunerea trebuie sa primeasca avizele de la mai multe comisii. Daca va fi aprobata va fi interesant de urmarit cine va fi hotara cum vor fi cele 10 modele de locuinte pe care romanii si le vor putea construi.
Alaturi de un deputat turc si altul liberal, Mircia Giurgiu vrea sa fie avizat proiectul de Lege privind consacrarea zilelor de 21 martie (Newruz) si 6 mai (Kadarlez) drept zile nationale. Cele doua posibile sarbatori legale celebreaza doi eroi preislamici. Daca legea va fi aprobata, si romanii vor putea manca, alaturi de turci, ciorba de miel, mancarea traditionala a sarbatorilor..

Buda pentru Presedinte!

Deputatul PDL Daniel Buda are circa 20 de propuneri legislative initiate pana acum in 2011. El se ocupa de legile funciare, cele ale contenciosului, a imobilelor cu un statut incert, initiative care au legatura cu profesia lui de avocat.
Spre exemplu, Buda semneaza o propunere legislativa care se doreste a veni in sprijinul romanilor aflati in afara granitelor tarii (Proiect de Lege pentru modificarea art.2 alin.(2) din Legea nr.299/2007 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni). Concret, deputatul clujean vrea sa corecteze legea amintita mai sus ajutandu-i pe romanii de “pretutindeni”, indiferent daca ei au sau nu cetatenie romana. O alta propunere de-a deputatului Buda vizeaza referendumul, modalitatea prin care cetatenii pot cere revizuirea Constitutiei sau demiterea Presedintelui. Aceasta propunere, care a primit pana acum toate avizele comisiilor parlamentare si ale Senatului propune ca demiterea Presedintelui prin votul de blam al poporului sa fie posibila doar daca “Demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata, doar daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale”. Cu alte cuvinte, daca Presedintele Romaniei poate fi ales chiar daca la vot nu a participat majoritatea persoanelor care au drept de vot, el sa nu mai poata fi demis decat daca la eventualul referendum nu participa majoritatea cetatenilor.  Comentariile acestui proiect legislativ sunt de prisos, tinand cont de faptul ca el are mari sanse sa fie adoptat. Un alt proiect legislativ initiat de Daniel Buda vine in sprijinul avocatilor. El doreste abrogarea unui aliniat din Legea Avocatilor. Este vorba de “Avocatul nu raspunde penal pentru sustinerile facute, oral sau in scris, in fata instantei de judecata sau a altor organe, daca aceste sustineri sunt in legatura cu apararea si necesare cauzei ce i-a fost incredintata.”. In momentul de fata, proiectul de lege este inscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor.
O alta propunere legislativa a deputatului Buda vine in sprijinul vaduvelor si veteranilor de razboi in sensul ca parlamentarul doreste sa le ofere cate un loc de veci atunci cand oamenii vor avea nevoie. “Consider oportuna propunerea asigurarii in mod gratuit si in caz de deces a locurilor de veci in cimitirele civile ori locuri de veci de inhumare in cimitirele civile sau militare, in cazul veteranilor si a vaduvelor de razboi.” Propunerea, extrem de sensibila, abia a fost inaintata la senat.

Deputatul Calian apara femeile inca de acum cativa ani

Alaturi de colegul sau, Mircia Giurgiu, deputatul Calian a propus un proiect de lege prin care se cerea administrarea unor masuri financiare pentru intreprinderile mici si mijlocii din industria berii. Tot Calian, printr-un proiect de lege, a sarit in ajutorul persoanelor cu handicap. “Persoanele cu handicap vor sa fie tratate la fel ca orice persoana normala, ale carei drepturi, libertati si obligatii sunt respectate intr-un stat de drept, bineinteles fiind necesare adaptarile pentru fiecare handicap in parte”, este de parere Calian. In 2011, deputatul Calian nu a mai avut prezenta de spirit si spontaneitatea de care a dat dovada in trecut. Spre exemplu, este memorabil faptul ca in 2010 el a fost deputatul care a vrut sa schimbe varsta minima a persoanelor care au drept de vot, de la 18 ani la 16. De asemenea, printre interpelarile deputatului Calian in Parlament pot fi amintite Romania, campioana la traficul de femei”, „Femeile sint discriminate”, “munca la negru – un risc acceptabil”, „Femeile mai prost platite in Anul European al Egalitatii de Sanse”„, „Romania, furnizoare de sclavi” sau „Frumoase pe dinafara, nocive pe dinauntru”, in ultima interpelare fiind vorba despre fructe.

Deputatul Adrian Gurzau, “misionarul din Kazahstan” 

Deputatul, PDL Adrian Gurzau, fost consilier local al primariei clujene, a fost in 2011 in pana de inspiratie. De la inceputul anului si pana acum a participat la 9 proiecte legislative. El se afla printre cei care au dat cu subsemnatul la proiectul de lege privitor la introducerea votului prin corespondenta pentru cetatenii romani aflati in strainatate  si este cosemnatarul unei propuneri legislative privind posibilitatea angajarii in mediul privat a persoanelor pensionate anticipat. In afara de slaba apetenta pentru initierea propunerilor legislative, Gurzau se poate lauda ca face parte din grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Kazahstan, Republica Slovacia, Armenia si Republica Coreea si este vicepresedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii.

Deputatul Uioreanu, protectorul lui Harap Alb

In 2011, printre propunerile legislative ale deputatul liberal Horia Uioreanu se numara declararea a doua date drept sarbatori nationale. Este vorba de 16 noiembrie, care ar urma sa devina Ziua Patrimoniului Mondial din Romania, si de 10 mai, drept Ziua Independentei. De asemenea, Uioreanu mai este cosemnatarul propunerii legislative privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru elevii din clasele I-IV din invatamantul de stat. concret, dupa ce in expunerea de motive, Uioreanu face elogiul iaurtului, deputatul vrea ca iaurtul si laptele care se distribuie in scoli sa aiba minim 3,2% proteine, minim 1,8% grasimi si temperatura de servire sa fie de 8 grade Celsius. Daca acest amendament va avea succes, cu siguranta cei mici ii vor multumi deputatului clujean. Uioreanu mai militeaza pentru promovarea produselor traditionale romanesti si pentru protejarea patrimoniului cultural imaterial. Cu alte cuvinte, Uioreanu se teme si vrea sa protejeze printr-o lege, doinele, basmele, cantecele, dansurile si jocuri populare, ritualurile si, nu in ultimul rand, jocurile de copii. Speram ca, pentru a-i convinge pe colegii sai sa nu respinga propunerea legislativa, deputatii care semneaza aceasta propunere sa faca o baba oarba in plenul Camerei Deputatilor.

Deputatul Itu vrea siguranta nucleara si protectia “persoanelor de interes public” 

Nici deputatul PSD Cornel Itu nu exceleaza la propunerile legislative in 2011. El este cosemnatarul unei propuneri conform careia trebuie modificata legea pentru siguranta, autorizarea si controlul activitatilor nucleare si este, alaturi de alti peste 60 de parlamentari cosemnatarul propunerii legislative privind promovarea inventiilor. Din nefericire, textul acestei propuneri nu este disponibil pentru ca propunerea a fost retrasa dupa ce a primit avizele negative. De asemenea, o alta propunere la care a raliat si Itu, este cea conform careia se cauta o solutie de a proteja “persoanelor de interes public”. Concret, daca unei persoane care lucreaza sau colaboreaza cu o institutie de stat i se aduce vreo atingere de orice natura, pedeapsa care i se va administra celui vinovat sa fie marita cu o treime din pedeapsa care s-ar administra in mod normal.

Soporan-deputatul “in scris” 

Vasile Soporan este parlamentar din 2008. Anul acesta nu a avut nici o idee originala de propunere legislativa, a avut 11 interpelari in Parlament, dar nici acestea nu au fost prezentate oral, ci in scris, iar conform declaratiei de avere actualizate la data de 15.06.2011, deputatul Soporan a castigat de la Camera Deputatilor 51.622 de lei, iar de la Universitatea Tehnica Cluj Napoca 143.665 lei.

Virgil Pop a castigat 51.000 de lei pentru 17 compuneri

In 2011, deputatul liberal Pop Virgil a fost cosemnatarul doar la doua initiative legislative. Este vorba de una privitoare la fondul de mediu si de proiectul la care a aderat si colegul sau, Cornel Itu, cel privitor la protectia persoanelor de interes public. Pentru a isi motiva prezenta in Parlament, deputatul Pop a depus, in scris, 17 interpelari dintre care pot fi amintite “Tara arde si babele se piaptana”, “Reorganizare cu sila”, “Doua lectii despre umilinta”, etc. Pentru cele 17 compuneri depuse in scris, deputatul Virgil Pop a castigat 51.622 de lei de la Camera Deputatilor.

Un deputat de 36 de secunde

De la inceputul lui 2011 pana la sfarsitul lui august, cand a decedat, deputatul UDMR, PÁLFI Mózes Zoltán a fost cosemnatarul la doar trei proiecte legislative. Una dintre ele priveste reforma in domeniul sanatatii, alta este o propunere legislativa care are legatura cu prevenirea consumului de stupefiante, iar cea de-a treia este o completare la statutul deputatilor si al senatorilor. Concret, semnatarii ultimei dintre propuneri doresc infiintarea unui fond de pensii special destinat parlamentarilor. Singura data cand deputatul PÁLFI Mózes Zoltán a luat cuvantul intr-o sedinta a Camerei Deputatilor a fost in 19 decembrie 2008, cand deputatul a depus juramantul. Cuvantarea a durat 36 de secunde.

Mate vrea sa schimbe “Legea darului”

Cel de-al doilea deputat clujean al UDMR, MÁTÉ András-Levente a fost cosemnatarul a 16 initiative legislative. Mate doreste unele schimbari la Legea Voluntariatului si la Legea privitoare la protectia datelor cu caracter personal. De asemenea, deputatul clujean militeaza pentru schimbarea “Legii darului”. Conform lui, “bunurile mobile corporale pot fi donate prin dar manual. Darul manual se incheie valabil prin acordul de vointa al partilor insotit de traditiunea bunului de la donator la donatar.” De asemenea, deputatul UDMR a avut 12 luari de cuvant in plenul Camerei. Cel mai mult, deputatul a reusit sa se adreseze colegilor timp de 1 minut si 19 secunde, restul cuvantarilor fiind de cateva zeci de secunde.   

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.