Liviu Man

Nu mai știu ce să facă guvernanții noștri ca să ocolească Parlamentul României, care este chiar chintesența democrației. După ce acum doar o lună guvernul  României vroia să dea o lege care să proclame așa-zisa ”stare de criză” care nu există în Constituția României, dar care le permitea unui grup restrâns de persoane să obțină puterea în România, ocolind atât guvernul cât și parlamentul, iată că acum Ministerul Apărării Naționale vine cu o nouă găselniță, un proiect de OUG care completează articolul 9 al ordonanței 122 din 22 august 1998, privind acumularea, scoaterea și împrospătarea produselor din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale. Dar înainte să analizăm acest proiect de OUG care este asumat oficial de către MApN, fiind publicat pe site-ul său, să recapitulăm ce prevedea proiectul privind instaurarea  ”stării de criză” care nu a fost asumat oficial, dar care a circulat în interiorul guvernului României de unde l-am și procurat și prezentat presei și opiniei publice. În rezumat, în contextul războiului ruso-ucrainean, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul Premierului și cu aprobarea președintelui țării, s-ar proclama starea de criză în țară, care ar fi condusă de un comandant suprem care ar avea în subordine 40 de comandanți județeni care ar răspunde doar în fața comandantului suprem  care este numit de către CSAT.

Adio Parlament, adio guvern, adio democrație. Bun venit dictaturii militare conduse de președintele Iohannis cu aprobarea șefilor structurilor de forță.

Scandalul creat de apariția acelui proiect, repet, neasumat oficial, fiind asimilat cu ”un posibil draft” de către factorii de decizie din Guvern a dus la dezavuarea lui publică și de promisiunea ministrului Dincu de inițiere a unor proiecte noi, moderne ale unor legi ale siguranței naționale.

Spre deosebire de acest proiect mort în fașă, al proclamării stării de criză, acum ne confruntăm cu un document oficial, asumat de MApN și care a fost publicat în secțiunea transparență decizională pe 15 aprilie. 

Dar ce prevede această ordonanță de urgență ? N-am să vă plictisesc cu detalii tehnice… Ordonanța asigură cadrul legal de a ”dona” de a ”acorda prompt și rapid ajutorul solicitat” de către state, atenție, nu aliate, ci ”parteneri” ale unor ”produse din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale”.

Potrivit ordonanței de urgență, ”forțele destinate apărării naționale pot face donații de produse din rezervele proprii în starea în care se află către statele aliate sau partenere  în baza solicitărilor primite”. Donațiile de armament și tehnică militară ”se aprobă prin hotărâre de guvern , iar bunurile se predau donatarului de către forțele destinate apărării naționale din rezervele cărora sunt scoase”.

Așa, deci România se pregateste să doneze armament și tehnică militară Ucrainei. Se vede că presiunile licuriciului suprem, SUA, după cum îl denumea fostul președinte Băsescu, dau roade. Deja au apărut articole în media americană conform cărora România ar trebui să își doneze flota  de MIG 21 Ucrainei, iar ca o coincidență, nu-i așa, de o săptămână niciun MIG 21 românesc nu se mai ridică de la sol.

Sigur trebuia să fie o ordonanță de urgență pentru că legea nu cred că ar fi trecut prin parlament și așa cum se spune în proiectul de ordonanță, lucrurile trebuie rezolvate acum repede, repede, având în vedere necesitatea răspunsului imediat la solicitările statelor aliate și partenere (…) se impune intervenția în regim de urgență”.

Fără să ne anunțe oficial, guvernul României calcă în picioare neutralitatea țării și se pregătește să livreze arme, inclusiv avioane de lupta, Ucrainei. Federația Rusă a anunțat clar că orice convoi cu arme destinat Ucrainei este o țintă militară legitimă. De dragul SUA, care își duce războiul cu Rusia prin delegare, Ucraina fiind țara proxy, iată că pe tăcute se pregătește și implicarea noastră în acest conflict. Oare mai există oameni raționali în conducerea țării sau doar slugi ale SUA pe care-i doare în cot de țara asta. Zilele viitoare ne vor dezvalui tristul adevăr.

Oug Pentru Completarea Art 9 Din Og Nr 122 Din 1998 62595a897e37c by Razvan Robu on Scribd

Liviu Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here