Basescu invoca trecutul profesional al Noricai Nicolai ca motiv pentru refuzul de a o numi la MJ  Basescu invoca trecutul profesional al Noricai Nicolai ca motiv pentru refuzul de a o numi la MJ.

Presedintele Traian Basescu sustine ca Norica Nicolai nu îndeplineste criteriile legale pentru functia de ministru al Justitiei, invocând fapte din activitatea sa de procuror, pe care el le-a analizat dupa ce a solicitat în scris Parchetului ICCJ sa-i puna la dispozitie mapa profesionala a acesteia. Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, dat publicitatii vineri seara, presedintele Basescu regreta faptul ca primul-ministru a refuzat în mod repetat sa se consulte cu seful statului în privinta numirii unui ministru al Justitiei. Presedintia aminteste ca, la data de 17 decembrie 2007, fara sa se consulte cu seful statului, premierul i-a trimis presedintelui propunerea de numire a Noricai Nicolai în functia de ministru al Justitiei. "Pentru a verifica criteriile prevazute de Decizia Curtii Constitutionale nr.356/2007, presedintele a considerat ca este necesara o analiza a activitatii profesionale a doamnei Nicolai. În acest sens, în data de 17 decembrie, presedintele a solicitat în scris Parchetului General (Parchetul ICCJ – n.r.) punerea la dispozitie a mapei profesionale a doamnei Nicolai", se arata în comunicat.

Conform sursei citate, "dupa ce a analizat parcursul profesional al doamnei Nicolai, asa cum cere sus amintita decizie a Curtii, presedintele i-a trimis o scrisoare premierului, în data de 8 ianuarie, prin care îi cerea sa renunte la desemnarea doamnei Nicolai".

"Presedintele a motivat refuzul printr-un fapt de notorietate publica – încercarea de fraudare a unui vot în Senatul României, considerând ca acest fapt este suficient pentru a pune la îndoiala respectarea criteriului «reputatiei nestirbite si moralitatii». Presedintele a solicitat premierului sa faca o alta propunere. Ca raspuns la aceasta solicitare constitutionala, premierul a propus-o tot pe doamna Nicolai. În ultimele doua zile, presedintele a încercat în mod repetat sa aiba o discutie cu premierul, pentru a evalua împreuna documentele oficiale aflate în mapa profesionala a candidatului propus. Presedintele a considerat ca nu este oportun ca datele sa fie facute publice înainte ca premierul sa ia cunostinta despre continutul acestora", precizeaza Presedintia.

Administratia prezidentiala mentioneaza ca, întrucât "refuzul la dialog este sistematic", presedintele Basescu "se vede obligat sa prezinte public o serie de date relevante pentru profilul candidatului propus pentru functia de ministru al Justitiei, date care se regasesc în mapa profesionala a doamnei procuror Norica Nicolai".

"Astfel, în anul 1987, doamna Norica Nicolai (fosta Norica Clinci), procuror la Procuratura locala Oltenita, judetul Calarasi, a instrumentat un dosar penal, în urma caruia o persoana nevinovata a fost condamnata si încarcerata. Dupa condamnare, politia a descoperit adevaratul vinovat. Persoana vinovata si persoana nevinovata aveau aceleasi nume si prenume, dar restul datelor de stare civila erau diferite. În loc sa faca demersuri pentru achitarea primei persoane si punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, în conditiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fara sa declanseze începerea urmaririi penale si un nou proces pentru persoana vinovata. În acest mod, faptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la aparare, nefiind audiat si intrând direct în arest, în baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai. Pentru aceasta fapta, doamna procuror a fost sanctionata disciplinar în urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Oltenita si ai Procuraturii Generale", se arata în comunicatul Presedintiei. Sursa citata adauga ca, dupa Revolutie, în anul 1991, desi avea calitatea de procuror pe lânga Procuratura Locala Oltenita – judetul Calarasi, Norica Nicolai, "încalcând legea", a reprezentat, în baza unei procuri, un cetatean strain, într-un proces de înfiere a unui copil din Bucuresti.

"Procesul a avut loc la Tribunalul Calarasi. Pentru a-si motiva fapta neconforma cu statutul de procuror, doamna Nicolai a invocat necunoasterea legii. La o luna dupa acest incident, doamna Nicolai a parasit magistratura", se arata în comunicat.

Presedintia mentioneaza ca documentele care stau la baza afirmatiilor de mai sus sunt accesibile premierului în arhiva profesionala a Parchetului General.

"Faptele prezentate arata ca incidentul cu încercarea de fraudare a votului din Senat arata obisnuinta doamnei Nicolai de a dispretui legea si aplicarea ei. Presedintele României, Traian Basescu, considera ca o astfel de persoana nu îndeplineste criteriile legale pentru numirea în functia de ministru al Justitiei", precizeaza Administratia prezidentiala.

(A.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.