Într-un adevărat spectacol cu plimbări festive, așa ca de final de an, edilul Emil Boc, și al său partener în eșecuri administrative, viceprimarul Dan Tarcea, au transformat Parcul Feroviarilor în scena principală a unei „parade de succes” care se va finaliza la începutul anului 2024.

Cu zâmbete largi și poze de neuitat, cei doi lideri locali s-au plimbat prin parc, dând impresia că orașul prosperă sub conducerea lor luminată. Însă, dincolo de aparențe, realitatea în Cluj este cu totul alta. În loc să se ocupe de proiectele cheie ale orașului, cei doi s-au transformat în vedete de cinema, cutreierând parcul într-un act de autosatisfacție civică. Oare să fi uitat de șantierele care trag orașul în jos?

„Am verificat astăzi în teren lucrările la Parcul Feroviarilor alături de dl viceprimar Dan Tarcea. Proiectul realizat din fonduri de la bugetul local se află în ultima etapă, procedura de recepție urmând a fi demarată în luna ianuarie 2024. În această perioadă se realizează ultimele lucrări la pavilioanele din cadrul parcului, sistemele de alei dinspre strada Feroviarilor, respectiv ultimele ajustări la pasarelele pietonale peste Someș”, a scris Emil Boc pe pagina sa de Facebook.

Despre proiect:

– Plantări: 555 arbori, 32.500 arbuşti şi 5.500 bucăţi flori perene

– Amenajările propuse cuprind alei pietonale de acces pentru toate categoriile de utilizatori, spații plantate cu vegetație, arbori și arbuști, zone de gazon; iluminat general și arhitectural cu sistem LED; mobilier urban pentru odihnă sau pentru activităţi recreative

– Pe latura estică a parcului sunt prevăzute câteva movile din pământ cu gazon și arbori, care delimitează natural parcul de strada Parcul Feroviarilor

– Lacuri de retenţie şi vegetaţie – S-au amenajat două lacuri de retenţie a apelor pluviale, sub forma a două zone umede. Vecinătățile acestor zone umede sunt amenajate cu vegetație tipică, ce va încuraja dezvoltarea și susținerea unui ecosistem specific

– E inclusă realizarea a două pasarele pietonale peste râul Someş, care creează noi trasee de traversare a zonei pe direcția est-vest

– Accesibilizare cu rampe care să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

Totodată, malurile râului Someș sunt parte din proiectul de amenajare pe porțiunea din dreptul Parcului Feroviarilor, asigurându-se astfel accesul la apă. Practic, râul devine parte componentă a parcului, cu două noi legături pietonale între cele două maluri. Și această amenajare este minim invazivă, cu alei din de piatră, vegetație, gazon, arbori și arbusti, iluminat cu sistem LED şi mobilier urban pentru odihnă.

Proiectul mai cuprinde pavilioane multifuncționale, sistem de irigații automatizat, toaletă automată – cu acces și pentru persoanele cu dizabilităţi.

Proiectul de modernizare a acestui parc reprezintă rezultatul unui Concurs internațional de soluții organizat de Ordinul Arhitecților din România alături de Primăria municipiului Cluj-Napoca. Câștigătorul premiului I – contractul de proiectare – desemnat de juriu este Asiza Birou de Arhitectura S.R.L. Lucrările sunt realizate de Asocierea SC Nord Conforest SA & Eco Garden Construct SRL.

Citește și: CJ Cluj sparge în ”familie”, fără licitaţie, 4 milioane lei pe groapa ecologică de gunoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.