Pentru cei de la Primăria Cluj-Napoca, regulamentul parcărilor și autorizațiile de construcție sunt lucruri care se fac și se aplică după ureche, așa cum am mai arătat în numeroase anchete anterioare. De data aceasta, mai multe construcții definitive, aprobate în urmă cu 22 de ani de executivul Primăriei, sunt acum desființate pentru că reprezentanții administrației locale nu s-au prezentat la un proces de retrocedare. Mai mult, aceștia sunt perfect de acord ca parcela pierdută în instanță să fie achiziționată de un om de afaceri controversat, patronul hotelului Paradis, care se extinde în detrimentul cetățenilor din zonă și chiar se oferă să le anuleze acestora autorizația de construire.

 

Mai mulți clujeni care locuiesc pe Strada Fabricii nr. 3 au primit o sentință care îi privește la luni bune după stabilirea acesteia de instanța clujeană. Odată cu înștiințarea că sunt executați silit, că trebuie să plătească o sumă fabuloasă pentru desființarea propriilor garaje. Oamenii au contestat executarea silită și acum așteaptă răspunsul autorităților. O parte din ei au început deja demolarea. Parcela în formă de triunghi le ”mușcă” jumătate din construcție și se văd nevoiți să respecte prevederile sentinței.

În 1993, Primăria Cluj-Napoca a dat autorizații de construire pentru 13 garaje, autorizație pe care nu a specificat că acestea nu ar fi definitive. Deși la momentul în care a intrat pentru prima dată în posesia Primăriei proprietarul parcelei pe care acum se află Hotelul Paradis a fost despăgubit, urmașii au intentat un nou proces pentru fâșia care nu a fost cumpărată de proprietarii unității de cazare. Primăria nici măcar nu s-a prezentat la proces, iar locatarii din zonă, care aveau construcții definitive pe parcela respectivă, s-au trezit peste noapte ”pârâți” într-o speță în care administrația locală ar trebui în mod normal să le apere interesele.

 

Executare cu surprize

Primăria i-a chemat pe oameni după proces pentru a le anula autorizațiile de construire. Aceștia au refuzat, dat fiind că au plătit pentru aceste spații de parcare. Reprezentanții Serviciului Parcări au insistat că nu au decât de pierdut. Și că dacă nu ridică jumătate din banii plătiți pentru anul în curs de la casieria primăriei vor rămâne fără ei.

Apoi, terenul pierdut a fost scos la mezat de un samsar al imobiliarelor, care nu a așteptat răspunsul celor care aveau construcții pe parcelă în legătură cu disponibilitatea de a plăti 45.000 de euro pentru aceasta, deși legea le dă acest drept, și l-a vândut celor de la Hotel Paradis, care doresc să își extindă parcarea.

Noul proprietar i-a dat în judecată pe cei care aveau acum garaje pe terenul său. Prin firma sa Multirol Prodcom Impex, Paul Koncz, zis și Poli, și-a chemat în judecată vecinii, a câștigat și i-a executat silit.

Între timp, și oamenii l-au dat în judecată pentru că ei aveau construcții definitive și la vânzarea terenului nu s-a ținut cont de aceasta. Procesele au fost comasate, dar fără niciun succes pentru cetățenii de pe Fabricii. Sentința din 19 ianuarie le-a fost comunicată abia în 19 octombrie, odată cu adresa executorului judecătoresc. Termenul pentru demolarea garajelor precizat în acte este până în 6 noiembrie.

Executorul le-a impus plata unei sume de peste 81.000 de lei, alegând singur firma care să facă demolările și impunând plata unor taxe pentru executare stabilite arbitrar. Oamenii au uzat de dreptul de a contesta aceste decizii și au apelat la un avocat. Autoritățile nu numai că nu au mișcat un deget să ajute, dar s-au spălat pe mâini cu prima ocazie.

 

hotel paradis

Dreptate cu buldozerul

La o extindere anterioară a parcării hotelului, după demolarea unor garaje temporare, constructorii sunt acuzați că ar fi betonat peste firele de curent care deservesc întreaga strada Ciocârliei și au distrus iluminatul public din curtea blocului de pe Fabricii, alături de un spațiu verde și un părculeț de copii, pe care le-au șters de pe fața pământului. În plus, unei locatare de pe Fabricii nr. 3 i-au lovit garajul până când i-au avariat autoturismul. Cei de la poliție au intervenit, dar nu au luat nicio măsură. La insistențele victimei, au venit și cei de la criminalistică, care au plecat însă nemulțumiți că nu li s-a permis accesul nerestricționat pe proprietatea hotelului. Mai mult, polițiștii au trimis-o pe femeie de la o secție la alta, pentru că nimeni nu dorea să preia cazul.

“Am peste 22 de ani de experiență în avocatură și numeroase procese referitor la imobile naționalizate și, în situații asemănătoare cazului de pe strada Fabricii nr. 3, nu s-au făcut restituiri. Spre marea mea surprindere, Primăria nici nu s-a opus cererii de retrocedare a terenului respectiv în natură. La toate celelalte procese, unde cetățenii au drepturi și se vede clar că se poate face restituirea în natură, Primăria peste tot se opune cu tot felul de chestii care mai de care aberante și aici spre surprinderea mea nu s-a opus.

 

schita teren

Expertul de mântuială al instanței

Proprietarii de garaje nu au fost chemați în acel proces judecătorul luând-o de bună pe afirmațiile expertului că acele garaje sunt demontabile. Garajele nu sunt demontabile, ci sunt construcții definitive potrivit autorizației de construcție care nu face deosebire că este destinație garaj sau imobil de locuit. Potrivit Legii 50/1991 se specifică clar că sunt demontabile numai construcțiile autorizate ca atare și chiar în vecinătate erau 3 garaje în astfel de situație.

Problema este că daca eu am construcție autorizată pe terenul altcuiva, eu dobândesc automat dreptul de superficie. Ceea ce înseamnă că proprietarul terenului trebuie să respecte dreptul meu de superficie, nu poate să demoleze construcția, poate să îmi perceapă o chirie cât ar fi chiria pentru folosința unui teren. Dacă nu ne înțelegem poate să mă cheme în judecată. Nimeni nu s-a gândit că acesta va fi rezultatul pentru că situația era cât se poate de clară. Este un drept de superficie indiferent cum s-ar schimba proprietarul terenului. S-a dispus demolarea garajelor, după aproape 4 luni s-a amânat pronunțarea sentinței. Nici colegii nu m-au crezut că poate exista o asemenea amânare de la dezbatere până la pronunțarea sentinței”, a declarat Szocs Sandor pentru Ziar de Cluj.

 

 

Paul Koncz, condamnat cu suspendare

Patronul hotelului Paradis și al pensiunii cu același nume din Tureni, Paul Koncz, a produs un accident de circulație în urmă cu doi ani pe Calea Turzii, care, din fericire, nu a făcut victime.

Poliţiştii susţin că Paul Koncz, cunoscut în oraş sub numele de ”Poli”, avea o alcoolemie de 1,80 grame la mie în sânge, în timp ce la proba a doua, recoltată după o oră de la prima recoltare, rezultatul a fost de 1,70 grame la mie în sânge.

Paul Koncz a fost cercetat pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice cu o concentraţie mai mare de 0,80 grame şi distrugere. Judecătoria Cluj-Napoca l-a condamnat la o pedeapsă de un an și trei luni de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, cu un termen de încercare de trei ani și trei luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.