Printre ultimele decizii luate pe suta de metrii înainte de vacanță, parlamentarii l-au votat pe Mihai Răzvan Ungureanu ca șef la Serviciul de Informaţii Externe. După votul favorabil primit, Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat din funcția de senator PNL și a depus jurământul pentru noul mandat primit. Nominalizarea acestuia pentru a ocupa postul de conducător SIE s-a datorat președintelui României, Klaus Iohannis.

 

Nici o propunere liberală fără cântec și neregulă

În lipsa din țară a primului ministru, Victor Viorel Ponta, Partidul Social Democrat și politicienii din ALDE(PC+ PLR) s-au revoltat și au  optat să nu  participe la ședința camerelor comune în care s-a supus la vot propunerea lui Iohannis de a-l pune pe Ungureanu la SIE.

Cu toate acestea plenul reunit al Parlamentului l-a votat săptămâna trecută, cu 278 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă”, iar 5 parlamentari s-au abținut de la a se exprima cu privire la senatorul PNL Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

La vot au fost prezenţi 289 de parlamentari din care şi-au exercitat votul 284 de membrii ai Legislativului.

Păreri împărțite și ordine de partid în rândul parlamentarilor clujeni

Contactați telefonic pentru a afla care a fost poziția aleșilor în parlament ce  au ca scop să aleagă ce e bine pentru electorat nu mare ne-a fost surprinderea să aflăm că aceștia nu ies din cuvântul partidului și că deși sunt plătiți să participe la ședințe primesc verde la „absențe motivate” din partea liderilor de formațiune politică”.

 

Spre exemplu cei doi parlamentari din fostul PC, actualul ALDE s-au  alăturat protestului PSD și nu  au participat la vot și nici măcar la ședință.

Deputatul din Turda, Mircea Irimie a explicat că a fost vorba de o decizie de partid și că deși nu avea nimic împotriva lui Mihai Răzvan Ungureanu, nu s-a prezentat la ședință.

„Eu fac parte acum din ALDE, iar acest partid a avut  o poziție distantă vis-a-vis de numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu, mai ales în lipsa premierului. De altfel se poate spune că nu s-au respectat toți pașii democratici pentru această procedură. Nu s-a consultat președintele cu primul ministru sau cu Guvernul Am strat 7 luni fără un director al Serviciului de Informații Externe, sunt convins că se mai putea sta încă doua săptămâni până se întorcea în România, Victor Ponta. Oricum vine vara… ”a declarat Mircea Irimie.

 

Colegul său de partid, de asemenea deputat din județul Cluj, Ioan Moldovan întărește afirmațiile făcute de Irimie.

„Nu  am  participat  la vot pentru că s-a considerat o dispoziție făcută pe fugă fără ca noi să știm nimic despre ea. Nici nu am apucat să aflăm de ce ar fi indicat sau dimpotrivă, Ungureanu pentru conducerea SIE. De asta ne-am  retras de la vot atât cei  din PSD cât și noi, cei din ALDE ” afirmă fostul conservator, Ioan Moldovan.

 

DUO-ul liberal al Clujului a votat cu MRU fără a sta pe gânduri

Senatorii Alin Tișe și Marius Nicoară, liberalii ce formează duo-ul politic din Cluj, fiind de nedespărțit de la fuziune încoace, au votat în favoarea lui Ungureanu.

Marius Nicoară susține că a fost cea mai bună alegere a președintelui și că de asemenea îl cunoaște pe Răzvan Ungureanu de când acesta era secretar de stat.

„Mihai a obținut voturile necesare. Și-a dat demisia și a depus jurământul ca șef al SIE. Nominalizarea acestuia a fost opțiunea președintelui iar faptul că a primit vot majoritar subliniază o dublă confirmare a faptului că e potrivit pentru acest post. Personal, îl cunosc de când era Secretar de Stat, în timpul guvernului Tăriceanu. Încă de pe atunci era cumpătat, echilibrat și cu proprietatea termenului la el. Alt aspect ce îl va ajuta să facă față atribuțiilor și să nu îi dezamăgească pe cei ce l-au votat este faptul că toți îl cunosc ca fiind un om de cuvânt ” subliniază Marius Nicoară.

Tișe pe de altă parte, aflat în aceeași barcă de susținători ai lui MRU îl spală pe acesta de păcate și afirmă că orice discuții ar fi fost în trecut, nefavorabile au datat doar din momentul în care a devenit senator. Că de fapt…„așa e în politică dă toată lumea cu noroi în tine”.

 

„La fel ca ceilalți colegi ai mei de la București pot spune că îl cunosc personal pe Mihai Ungureanu. Am votat în favoarea acestuia și m-am bucurat de propunerea PNL. Dar dincolo de propunerea partidului MRU a făcut din păcat prea puțin timp politică dar a fost apreciat pentru activitatea din trecut de la SIE. Acolo se pricepea și nimeni nu i-a reproșat nimic în întreaga sa activitate la acel departament. Comentariile ce erau de fapt atacuri la reputația acestuia, au  apărut de când e în politică. E și normal, oarecum. Atunci cânt ești în parlament toată lumea își dă cu părerea despre tine, mai ales că se fac comentarii gratuite și câteodată neadevărate. Din punctul meu de vedere, și-a făcut treaba foarte bine la SIE și acolo îi este locul. De asta l-am votat” spune Tișe.

 

Interese politice sau pur și simplu libertatea de a vota rațional?

Parlamentarul ce s-a prezentat la vot și a ales în favoarea lui MRU, fără a fi coleg cu acesta de partid a fost Laszlo Attila. Acesta este membru al UDMR și susține că a votat cum a considerat că a fost mai bine.

„Am votat pro numirii lui MRU. Am o  experiență bună în a lucra cu  dânsul de când a fost prim ministru și are experiența necesară în cadrul SIE…Senatul pierde un  senator  abil dar SIE câștigă un lider capabil. O  astfel de numire e o decizie politica: atât nominalizarea cât și  votul. E adevărat nu ar trebui ignorat faptul că e prima dată când  un candidat la șefia SIE nu a fost audiat de Comisia de Specialitate, dar dacă nu s-au  prezentat colegii să împlinească cvorumul și să se opună, la ce folos să vorbești doar? Oricum avizul comisiei este unul consultativ, așa că plenul ședinței a decis” explică Laszlo Attila.

 

De asemenea am încercat să le expunem punctul de vedere al deputaților: Aurelia Cristea(PSD), Elena Uioreanu(PNL), Adrian Oros(PNL), Radu Zlati(PNL), Cornel Itu(PSD) și senatorului Alexandru Cordoș, însă aceștia nu au dat curs demersului nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.